Késdobáló gép kocsmai harcokhoz – félelmetes mérnöki bravúr

By  | 

Az amúgy visszafogott Quint úr a legelvadultabb akciófilmeken nőtt fel, egyik kedvence a Száguldó Erőd volt, abból is a késdobálós jelenetek, amelyek igazán lenyűgözték. Ifjabb korábban próbálkozott is késdobálással a kert végében, azonban a valóságban ez nem olyan könnyű, mint, ahogy a hollywoodi filmes mágiával megtámogatott Steven Seagal mutatja.

Késdobáló, sorozatvető célszerszám LiDAR célzással

Ha egyszer megtanultál valamennyire lőni (pisztollyal, íjjal stb.) akkor némi gyakorlással és kisebb célzási korrekcióval viszonylag könnyű újra eltalálni a céltáblát különböző szögekből és távolságokból. Nem ez a helyzet a késdobásnál. Minél több pörgés szükség ahhoz, hogy a kés elég mozgási energiát kapjon ahhoz, hogy belefúródjon a céltáblába, miközben meghatározott számú fordulat szükséges ahhoz, hogy az éles hegye találja el először a célpontot, ne pedig a lapos oldala vagy a tompa nyél koppanjon. Túl sok a változó.

Quint úr viszont úgy döntött nem adja fel, és arra következtetésre jutott, hogy a nyers mérnöki erő jobb alternatíva a szorgalmas élethosszig tartó gyakorlás helyett, ezért tizenéves fiával koprodukcióban nekiláttak a lehetetlennek, egy késdobáló gép megtervezésének és kivitelezésének.

Előzetesen a következő elvárásokat támasztották a konstrukcióval szemben:

  • képes legyen különböző szögekből és távolságokból célbatalálni,
  • sorozatlövő képesség: legalább 10 db kést be lehessen tárazni, amelyeket rövid időn belül, gombnyomással ki lehessen lőni
  • az eszköz, vagyis inkább fegyver hordozható legyen, azaz ne szoruljon hálózati energiára és viszonylag könnyű, max. 9 kg lehet

15 kg lett, maradhat? Viszont az összes többi feltételt sikerült teljesíteni. Hónapok megfeszített munkájával, rengeteg teszteléssel és finomhangolással megalkották a hordozható késdobálógépet, amely nagy teljesítményű szervomotorokat, elektromágneseket, egyedi 3D-nyomtatott és CNC mart alkatrészeket használ. Annak érdekében, hogy a kilövő szerkezet különböző távolságokból is működhessen, a késdobáló még egy LiDAR-érzékelőt is használ, amely felméri, hogy milyen messze van a célpont, és megfelelően beállítja a kilövési paramétereket.

A hónapokig tartó tervezés, újratervezés, programozás és átprogramozás után a YouTuber megépítette az amatőr mérnöki teljesítmény egyik legelképesztőbb darabját, amit valaha láttunk.
A tervezés, kivitelezés részletes lépései a videóban, igazi csemege: