RFID-s okosfegyverrel ön is tovább él

By  | 

Egy hete már új áru kapható egy kaliforniai fegyverboltban: a 22-es kaliberű pisztoly különlegessége, hogy csak akkor működik, ha érzékeli a fegyverhasználó csuklójára kötött, RFID-s chippel rendelkező karórát. A fegyverek iPhone-jaként aposztrofált Smart System iP1-et a német Armatix cég gyártja, a stukker-óra párosból pedig vezérlés szempontjából egyértelműen az utóbbi a legfontosabb, ugyanis csak PIN-kóddal aktiválható a fegyver, és abban az esetben oldódik ki a biztonsági zár, ha elég közelről, maximálisan 25 cm-es távolságban érzékeli a chip a kézben tartott pisztolyt, csakis ekkor vált a pirosan világító LED zöldre.

armatix-ip1-970x0

Az extra biztonsági szinttel felruházott okosfegyver bevezetését elsősorban az USA-ban sajnos igen gyakorinak számító gyerektragédiákkal és iskolai mészárlásokkal indokolták, de nem elhanyagolható tényező a fegyverlopások számának csökkentése sem, mely esetben a karóra és a hozzá tartozó PIN-kód megszerzése további nehézségek elé állítja az elkövetőket.

armatix02

Az óra kijelzőjén friss információt kap a fegyverhasználó a töltények számáról és a feltöltöttségi szintről, de időzítőt is beállíthatunk ahhoz, hogy adott időtartamon túl minden esetben hatástalanítsuk a pisztolyt. A Violence Policy Center fegyverellenes nonprofit szervezet mindenesetre erősen vitatja az iP1-pisztoly létjogosultságát, szerintük ez az új megoldás sem fogja a halálozások számát érdemben csökkenteni, csak még tovább növeli a forgalomban lévő lőfegyverek már így is vészesen magas számát.

armatix03

Az okospisztolyt 1.399$-os áron forgalmazzák majd (~316.000 Ft) a los angelesi Oak Tree Gun Club boltjaiban, a külön kapható, ám kötelező karórás aktiválóegység pedig további 399$-os kiadást jelent (~90.000 Ft), e nélkül csupán egy drága papírnehezéknek alkalmas a stukker. Kérdés, hogy hogy hajlandóak lesznek-e a vásárlók 3-szor annyi pénzt kiadni az RFID-s pisztolyra, mint amennyibe egy normál 22-es kaliberű lőfegyver kerül.

okos-pisztoly-rfid

2 hozzászólás