Hangtompító sörétes puskához – Salvo 12

By  | 

A SilencerCo amerikai cég olyan különleges hangtompítót tervez kereskedelmi forgalomba hozni, amit szokatlan módon nem pisztolyokra vagy revolverekre, hanem sörétes puskákra lehet felszerelni. A Salvo 12 többféle puskához használható, leginkább félautomata Benelli, Mossberg és Remington-típusú sörétes fegyverekre lehet adapter segítségével ráilleszteni, mérete pedig tiszteletet parancsoló, hiszen a konfigurálható tompító alapváltozata 12 inch (30,5 cm) hosszú és közel egy kilót nyom, viszont igény szerint lecsökkenthető 10, 8 és 6 inch hosszúságúra is. Bármilyen sörétesből elég ádáz kinézetű fegyvert varázsol, mintha csak egy FPS játékből rántották volna elő.

SilenceCo_Salvo_12_9Silence Co hangtomptíó

A cég maximálisan 23,9 decibeles hangerősség-csökkentést garantál a hangtompító használata során, egy 18”-es Remington 870 típusú puskával például a 12 inches változat 132 dB-re viszi le a lövés hangerejét, ami bár még így is rendkívül nagyot szól, a 140 dB-es ajánlott OSHA-határérték alatt marad valamennyivel. Azaz nem az a cél, hogy mások ne hallják meg a lövést, hanem az hogy mi ne szenvedjünk maradandó halláskárosodást. Így ez a hangtompító elsősorban nem bérgyilkosoknak vagy titkosügynököknek készült, hanem sokkal inkább a hallásukat vagy a zajártalom miatt az engedélyüket féltő vadászoknak, bár az árát leginkább előbbiek tudnák megengedni maguknak.

SilenceCo_Salvo_12_23

Az acélból és alumínium-ötvözetből készült Salvo 12 ősztől lesz kapható az USA-ban 1.400$-os áron (~332.000 Ft), ráadásul élethosszig tartó garanciával (már ha nem a tulajdonost sorozzák meg vele), ám fegyverviselési engedély is szükséges hozzá és 200$-os adóval jár, mindenesetre itthon ne is álmodjunk róla, hogy bevezetik.