Facebookra posztol a wi-fis mesterlövészpuska

By  | 

Igaz nem olcsón, de megvásárolható a szuperfegyver, a TrackingPoint mesterlövéspuskája. Lézer, processzor, wi-fi, egy halom szenzor és mesterséges intelligencia segítségével mesterlövészt csinál bárkiből. Sajnos. A fegyvert egy texasi startup cég tervezte, az ára ellenére már sorbaállnak a vevők az érthetően megosztó portékáért.

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_05

Mindeközben a texasi Austintól nem messze, egy lőtéren, éppen egy teljesen kezdő, fogalom nélküli arc szorítja a puskatust a vállához, miközben a célkereszt mögül nézegeti az 500 méterre földbeszúrt emberformájú céltáblát. Pár másodperc eldörren a lövés, a bábú szemei között pedig ott figyel egy lyuk. Ilyen távolságból egy hasonló találat több évnyi kemény gyakorlás eredménye, a TrackingPoint-tal azonban az eddig legfeljebb FPS játékokon edződött gyakorlat nélküli kezdőnek is elsőre sikerül. A fegyveren 70 ember dolgozott 3 évig.

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_16

A puskán található hi-tech céltávcső egyértelmű, jó felbontású színes kijelzővel érkezik. A lövész a lézeres célzót a célra állítja, majd egy gombnyomással rögzíti azt. Egyszerűen, mint egy videójátékban. A különbség, hogy a ravasz meghúzása után a fegyver dönti el, hogy mikor dördül a lövés. A puskacső kilengése, iránya mellett figyelembe vesz minden lehetséges környezeti tényezőt, a szél erejét, irányát, a légnyomást, a kéz remegését, a lélegzetvétel ütemét, a távolságot vagy a cél mozgását.

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_12

A fegyveren található céltávcső a lézeres célzókészülék mellett egy ballisztikus számításokat végző procit és wi-fi jeladót is tartalmaz. A wi-fi kapcsolat segítségével a céltávcső képe továbbítható egy közelben lévő okostelefonra vagy tabletre. Bármelyik lövés visszanézhető, Youtube-ra vagy Facebookra posztolható.

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_04

Akárcsak a 3D nyomtatóval előállítható fegyver ellen, a TrackPoint fejlesztése ellen is rengetegen tiltakoznak. Egy olyan tudású fegyver kerülhet hamarosan a civilek, elmebajosok, bűnözők, terroristák kezébe, amellyel nagyjából gyakorlás, lövész tapasztalat nélkül 500-1000 méteres távolságból le lehet szedni valakit.
A cég azzal védekezik, hogy csak fegyvertartási engedéllyel lehet az eszközhöz jutni, az extra funkciókat pedig csak a tulajdonos jelszavát beütve lehet használni, anélkül a hi-tech céltávcső nem aktiválható. Egy másik fegyvert irányítva a tulajdonosra valószínűleg ez a jelszó gyorsan kideríthető…

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_06

Ha békésebb vizeken maradva csak a sport- vagy vadászat célú felhasználását nézzük, akkor sincs sok értelme. Ilyen fegyverrel bárkiből lehet dobogós sportlövész (bár valószínűleg a fegyvert egyetlen olimpiára sem fogják beengedni a közeljövőben) vadászat esetén pedig egyenlőtlen feltételeket teremt, olyan ez, mint dinamittal horgászni. Nem túl fair.

A TrackPoint ára $22.000, azaz kb. 5 millió Ft. Videó:

13 hozzászólás