Facebookra posztol a wi-fis mesterlövészpuska

By  | 

Igaz nem olcsón, de megvásárolható a szuperfegyver, a TrackingPoint mesterlövéspuskája. Lézer, processzor, wi-fi, egy halom szenzor és mesterséges intelligencia segítségével mesterlövészt csinál bárkiből. Sajnos. A fegyvert egy texasi startup cég tervezte, az ára ellenére már sorbaállnak a vevők az érthetően megosztó portékáért.

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_05

Mindeközben a texasi Austintól nem messze, egy lőtéren, éppen egy teljesen kezdő, fogalom nélküli arc szorítja a puskatust a vállához, miközben a célkereszt mögül nézegeti az 500 méterre földbeszúrt emberformájú céltáblát. Pár másodperc eldörren a lövés, a bábú szemei között pedig ott figyel egy lyuk. Ilyen távolságból egy hasonló találat több évnyi kemény gyakorlás eredménye, a TrackingPoint-tal azonban az eddig legfeljebb FPS játékokon edződött gyakorlat nélküli kezdőnek is elsőre sikerül. A fegyveren 70 ember dolgozott 3 évig.

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_16

A puskán található hi-tech céltávcső egyértelmű, jó felbontású színes kijelzővel érkezik. A lövész a lézeres célzót a célra állítja, majd egy gombnyomással rögzíti azt. Egyszerűen, mint egy videójátékban. A különbség, hogy a ravasz meghúzása után a fegyver dönti el, hogy mikor dördül a lövés. A puskacső kilengése, iránya mellett figyelembe vesz minden lehetséges környezeti tényezőt, a szél erejét, irányát, a légnyomást, a kéz remegését, a lélegzetvétel ütemét, a távolságot vagy a cél mozgását.

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_12

A fegyveren található céltávcső a lézeres célzókészülék mellett egy ballisztikus számításokat végző procit és wi-fi jeladót is tartalmaz. A wi-fi kapcsolat segítségével a céltávcső képe továbbítható egy közelben lévő okostelefonra vagy tabletre. Bármelyik lövés visszanézhető, Youtube-ra vagy Facebookra posztolható.

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_04

Akárcsak a 3D nyomtatóval előállítható fegyver ellen, a TrackPoint fejlesztése ellen is rengetegen tiltakoznak. Egy olyan tudású fegyver kerülhet hamarosan a civilek, elmebajosok, bűnözők, terroristák kezébe, amellyel nagyjából gyakorlás, lövész tapasztalat nélkül 500-1000 méteres távolságból le lehet szedni valakit.
A cég azzal védekezik, hogy csak fegyvertartási engedéllyel lehet az eszközhöz jutni, az extra funkciókat pedig csak a tulajdonos jelszavát beütve lehet használni, anélkül a hi-tech céltávcső nem aktiválható. Egy másik fegyvert irányítva a tulajdonosra valószínűleg ez a jelszó gyorsan kideríthető…

trackpoint_fegyver_mesterlovesz_06

Ha békésebb vizeken maradva csak a sport- vagy vadászat célú felhasználását nézzük, akkor sincs sok értelme. Ilyen fegyverrel bárkiből lehet dobogós sportlövész (bár valószínűleg a fegyvert egyetlen olimpiára sem fogják beengedni a közeljövőben) vadászat esetén pedig egyenlőtlen feltételeket teremt, olyan ez, mint dinamittal horgászni. Nem túl fair.

A TrackPoint ára $22.000, azaz kb. 5 millió Ft. Videó:

13 hozzászólás

 1. Miszter Geriszon

  2013. május 28. kedd at 22:54

  Szép meg jó, de most azonnal betiltanám és bezúzatnám még a prototípust is.

  • haction

   2013. május 28. kedd at 23:28

   te miről beszélsz?? a legjobb!!! huu de kéne 1.

 2. Gex

  2013. május 29. szerda at 10:41

  Teljesen egyértelmű, hogy mért kell betiltani, mert így akárki lövöldözhet egy háztetőről.
  Ami valljuk be, nem a legjobb dolog a világon, főleg egy olyan világban mint a mienk, ráadásul körülbelül minden 100. embernek van szerintem már valami “tikk”-je. És ha 1km-ről szedsz le valakit akkor mostantól az elkövető nemcsak mesterlövész lehet, hanem átlag polgárok is. Ennyi erővel adjunk el atombombát az amerikai háztartásokba, azt is sokan vennék…

  • wasd

   2013. május 31. péntek at 08:58

   Most úgy beszélsz, mintha ez annyira nagy probléma lenne a mai világban. Ha konkrétan valakit ki akarnak nyírni, odamennek mellé és lelövik, mint egy kutyát. Vagy betörnek a házába, bombát raknak a kocsijára… Nem egy spéci mesterlövészpuska fogja megdobni a fegyverrel elkövetett gyilkosságok éves számát… Annyi a trükk ,hogy ezentúl egy marék civillel több lesz a rendszerben, akiket le kell ellenőrizni… Ennyi… Az ilyen puskáknak a csőmintái már eladáskor bekerülnek a nyilvántartásba. A golyóból megmondják, hogy melyik fegyverrel lőttek, ki vette meg, mikor, milyen extrákkal, ki volt az eladó…

   Ez az egész túl van lihegve, mint a nyomtatható fegyvernél. Bolond aki azt hiszi, hogy a technika eddig nem állt rendelkezésre. Csak eddig darabokból kellett összerakni. Fegyver, motoros állvány, intelligens célzórendszer vezérlőelektronika, távirányító. Elhelyezed a puskát, letakarítod, rácsatlakozol vele a mobil netre, és akár a világ másik feléről adod ki a tűzparancsit… Csak valamivel többet kellett fizetni érte, mint amennyibe ez kerül.

   Olyan ez, mint az az új FB-botrány… Egy olasz szülői egyesület perelni akarja a FB-ot, mert egy 14 éves lány öngyilkos lett miatta. A lány 14 évesen matt részegen agonizált egy buliban a fürdőszobában. Erről pár gyerek videót készített, és feltették FB-ra. Ez váltotta ki az öngyilkosságot. Ki a hibás? Hát persze, hogy a FB! Nem is a szülők, akik hagyták, hogy csemetéjük 14 évesen a sárga földig igya magát… Áááá, dehogy…

 3. :-/

  2013. május 29. szerda at 12:11

  A technikai fejlődést próbálni megállítani: értelmetlen szélmalomharc. A totális betiltás csak arra lenne jó, hogy fellendítse az illegális kereskedelmet. A birtoklás és használat szabályozásában viszont lenne mit fejleszteni, főleg a hatalmi szervek és politikusok munkájának ellenőrzése területén.
  Amúgy ennyi pénzből lehet most is kapni olyan kínai laser-t, ami ennél jóval nagyobb távolságból is képes lyukat égetni az ember fejébe. És annak nincs ballisztikája, nem számít a szél, ráadásul se a vásárláshoz se a birtokláshoz nem kell semmilyen engedély.

 4. Woody

  2013. május 29. szerda at 19:35

  500 méterről csukot szemmel meg fácse posztolgatással lövöldözném agyon azokat a geciket akik ilyen szart kepesek a vilag ele letenni es meg buszkek is hogy huhuuu kiposztolja facsera meg youtube ahogy leszed egy fal mogotti pókot 1000 yardrol mikozbe yoga-zok. Elszomorit, nevetseges.

 5. Geza

  2013. május 30. csütörtök at 12:26

  Ha “wifis” akkor hackelheto, es ha a szoftver suti el a fegyvert, kb annyira lesz artalmas egy jol megirt virus utan, mint egy nehezebb bot. Remelem lesz par ugyes hacker akik valami egyklikkes appot osszeraknak ami jelzi vagy zavarja ezeknek a jelenletet.

 6. kokó

  2013. május 31. péntek at 11:05

  A fegyver soha nem öl,csak az ember aki használja.Legyen az mesterlövészpuska vagy egy bot.

  • Matyu

   2014. május 13. kedd at 10:13

   Ez teljesen igaz!

 7. bunkó rozi

  2013. június 3. hétfő at 17:02

  Fejenvered vele a k*csögöt legalább nem fogja chatre írni, hogy: “CHEATER!” :D :D :D
  Ja és azok ritkításával kezdeném akik ilyen bunkó baromságokat írnak róla! Pár óra oktatás és gyakorlás után sima mesterlövész puskával is ki tudnék szedni akár kit. Wi-Fi meg hack? HŰHA! Körbetekerem alufóliával máris nincs Wi-Fi. Ennyit erről. Sok idióta magyar ba*om azt sem tudja mit beszél csak f**sa a szót feleslegesen. Szánalmas. De hát nincs miről beszélni itt, a tények magáért beszélnek.
  Nagyszerű találmány, de aki ide írt, azt látom kb. olyan szinten van mint a középkorban az egyház. Aki a technikát támogatja eretnek. Hát NEM!
  Akár mi lehet fegyver, ha téglával bemész a boltba és 4 ember fejét szétvered akkor betiltják majd a téglát vagy mi? O.o

 8. alma ata

  2013. december 23. hétfő at 00:54

  SkyNet

 9. Matyu

  2014. május 13. kedd at 10:12

  Egyszerűen kellene egy ilyen .Hol lehet megrendelni?

 10. Bartus Martin

  2014. július 11. péntek at 20:05

  Figyelem! NEM A PUSKA ÖL EMBERT…..
  HANEM AZ EMBER ÖL. Nem a puskát kell hibáztatni