Letölthető, nyomtatható open-source AK-47-es

By  | 

A 3D nyomtatók fejlődésével és széleskörű elterjedésével hamarosan bárki letöltheti az internetről egy AK-47-es CAD fájljait és otthon a kisszobában előállíthat egy nagyon is halálos, lövöldözésre alkalmas ismétlőfegyvert. A „nyomtass 3D fegyvert” vagy Wiki Weapon hype ellenére ez így nem teljesen igaz, azonban egyáltalán nem vagyunk messze attól, hogy ez bekövetkezhessen, erre pedig jelenleg sem társadalom, sem a szabályozás nincs felkészülve.

3D-fegyver_06

Elég, ha csak az USA-ban egyre gyakoribb iskolai lövöldözésekre gondolunk. A legutóbbi, tavaly decemberben a Sandy Hook általános iskolában történt eset 26 áldozatával és rengeteg sebesültjével az USA történetének egyik legvéresebb tömegmészárlása. 15 órán belül 100.000 aláírás került az Obamához benyújtott petícióra, amely a fegyvertartás szigorítását követeli az elnöktől.

3D-fegyver_10

Cody R Wilson és Defense Distributed

Mindeközben a 25 éves Cody R Wilson, a texasi jogi egyetem hallgatója és a Defense Distributed non-profit szervezet tulajdonosa egy 3D printer segítségével sikeresen létrehozza házilag egy AR-15-ös gépkarabély kulcsfontosságú alkatrészét a fegyvertokot. Az egyéb, nem engedélyhez kötött kiegészítők hozzáillesztésével működőképes fegyvert hoz létre, amely az első kísérletek alkalmával 6 lövés után ment szét, azonban pár napja 600 lövést adott le egymás után meghibásodás nélkül.

3D-fegyver_01

Az alkatrészeket Cody külső szakemberek bevonásával modellezte le, a cég a nyomtatókat a Stratasys-tól bérli, jelenleg egy Objet Eden260V típusú nyomtatóval dolgoznak, amely 7 óra alatt állítja elő az AR-15-ös fegyvertokot. A defcad.org oldalon pedig már több mint 50 fegyveralkatrész 3D modellje tölthető le ingyenesen. Egy AK-47-esen is elkezdtek már dolgozni.

Eden_260V

Miért?

Cody és a non-profit törekvés célja nem teljesen világos. Vagyis az első számú törekvés egyértelmű: egy teljesen egészében 3D nyomtatóval előállítható fegyver forrásfájljainak a létrehozása a cél, majd ezt a tervet szeretnék tovább finomítani, hogy olcsóbb bárki számára elérhető 3D nyomtatókkal is biztonságosan elő lehessen állítani. Ezt követően pedig az első számú open-source, nyomtatható fegyverekkel kapcsolatos tudásmegosztó bázissá szeretnének válni (Wiki Weapon). Fontos kihangsúlyozni, hogy nem szándékoznak fegyvereket gyártani és/vagy árulni! Kizárólag azok előállításához szükséges tudást és 3D file-okat kívánják ingyenesen elérhetővé tenni bárki számára.

3D-fegyver_07

A másodlagos cél már kevésbé egyértelmű. Non-profit kezdeményezésről van szó és mivel nem akarnak fegyvereket gyártani, árulni, így nem (feltétlenül) a pénz a motiváló tényező. Csak tesztelik mit lépnek erre a hatóságok, mit szól hozzá az amerikai kormány, hogyan reagálja le Obama? Az egyértelmű, hogy kezdeményezés egy fricska az USA kormány felé, hiszen Cody nyíltan vállalja, hogy a gun controlt ellenzők táborához tartozik. Illetve ahogy korábban is említettünk a kereskedelmi szabályozás csupán a fegyvertokra vonatkozik, szinte bármely más alkatrész szabadon berendelhető online, így lehet, hogy csak a figyelmet szeretné felhívni a kiskapukra, amíg nem késő? Leendő jogászként csupán szakmai érdeklődés, diplomamunka?:) Vagy csupán feltűnés, hírnév, szereplési vágy?

3D-fegyver_09

Vagy arra gondolt, hogyan nem ő csinálja meg ilyen nyíltan, meg megcsinálja valakit titokban? Mindenesetre a fegyverkereskedelmet egyelőre nem veszélyezteti, hiszen egyelőre 3D nyomtatóval drágább előállítani egy gépkarabélyt, mint simán megvásárolni egy eredetit. Ha viszont sikerül majd olcsóbb előállítania, akkor valószínűleg szerez magának pár olyan ellenséget, akikkel nagyon nem jó rosszban lenni.

Mit lép(ett) a kormány?

Nem szigorúbb szabályozással vagy a Defense Distributed ellehetetlenítésével vagy az enegély elutasításával válaszoltak, hanem egyenesen megadták a szövetségi engedélyt a 3D nyomtatóval előállítható fegyvereknek. Így a non-profit garázscég most azonos jogosítványokkal rendelkezik, mint bármelyik nagy fegyvergyár. Ha akarna gyárthatna és árulhatna fegyvereket.

3D-fegyver_08

10 év múlva

Mindenesetre 10 éven belül a 3D nyomtatók penetrációja a fejlettebb országokban elérheti azt a szintet, hogy webshopokból letöltött 3D modellekből nyomtatunk last minute ajándékot, játékokat, elveszett alkatrészt vagy éppen az IKEA kínálatának 20%-a már letölthető/nyomtatható formában is elérhető lesz, így megspóroljuk a házhozszállítást. Mondjuk ezek mind hasznosabb felhasználási módok, mintha a bankkártyával rendelkező tizenévesek egy két FPS virtuális öldöklés után nekiesnének igazi fegyvereket nyomtatni a kisszobában.

Akiket részletesebben érdekel a téma a tovább után megtekinthető egy Codyval készült 25 perces interjú, amit a Motherboard magazin készített és 1 hét alatt közel 5 millióan nézték meg:

14 hozzászólás

 1. MiszterGeriszon

  2013. április 4. csütörtök at 17:15

  Kíváncsi lennék rá, hogy a magyar jogalkotás miképp vélekedik erről a témáról.
  Nekem egyszerre tetszik is és félek is tőle.

 2. cky2k

  2013. április 4. csütörtök at 17:40

  Nagyon várom már, hogy elterjedtebb/olcsóbb legyen a technológia. Inventorhoz/SolidWorkshöz értek, úgyhogy most akár el is kezdhetek gyűjteni egy nagyobb 3D nyomtatóra, aztán ha lesz egy lakásom, csak leülök a gép elé, és gyártok magamnak teljes egyedi berendezést :D

 3. bonooobong

  2013. április 4. csütörtök at 17:47

  Az alkatrészek anno még a Thingiverse open-source közösségben kerültek feltöltésre, azonban az oldalt azóta a tulaj MakerBot cenzurázza. Pacifista lévén ellenzem a fegyverek szélesebb körben való elterjedését, azonban nem látom értelmét korlátozni már így az elején a 3D nyomtatás felhasználását. Egy valamire való lakatos is képes percek alatt összerakni egy életet kioltani képes fegyvert. És a legfontosabb: a kulcs a PUSKAPOR BESZERZÉSÉNEK SZABÁLYOZÁSA. Jelenleg is elég nehéz beszerezni, ha ennek az ellátási rendszerét szigorítanák, nyomtathatna mindenki akármilyen fegyvert magának, de csak egyesületi keretek között illetve engedéllyel süthetné el. Egyébként tervezem, hogy próbaként én is nyomtatok egy kalasnyikovok, persze csak dekorációs céllal. (Nem mellesleg készült már 3D nyomtatással olyan számszeríj, amely simán veszélyesebb fegyver, ugyanis legalább a duplája az átütő ereje egy rendőrségi PA pisztolynak – legalábbis a golyóálló mellényt gond nélkül átviszi.)

 4. Atilla

  2013. április 4. csütörtök at 17:48

  :DD Én érdekesnek találom ezt az egészet, azt is mikor ha tételezzük fel nagyobb háború fog kitörni csak annyit csinálnak a gyárak vezetői, hogy megnyomnak egy gombot majd megadják mi kell és mennyi aztán elmennek és mikor vége lett a folyamatnak a telefonjukon jelzést kapnak a dologról, érdekes, hogy a tömeggyártásnak ezen formája lehetséges most maga a kép, hogy kis békés nyomtatókban nagy tűzerejű fegyvereket, tárakat „nyomtatnak” :DDD

 5. Igor

  2013. április 4. csütörtök at 17:55

  2D-s nyomtatóval lehet kifestőt meg forradalomra buzdító röplapot (vagy éppen bombaleírást) is gyártani. Nyilván azért nem teljes a párhuzam, de érteni kell, hogy mindig a szándék a lényeg.
  A hagyományos könyvespolcot – egy darabig még – olcsóbb lesz megvenni az áruházban… Viszont műpéniszből biztosan több fog készülni, mint eddig valaha :)
  A lőszert nem lehet nyomtatni, erre alapozzák egyes szervezetek a jövőbeni védelmet/korlátozást.
  Majd meglátjuk.

 6. Peti

  2013. április 4. csütörtök at 19:37

  Sziasztok.
  Ez a cikk engem egy csöppet felháborít!
  Szerintem ebből a cikkből csak az derült ki, hogy egyesek mennyire nem értenek a fegyverekhez. A fegyverekben a lövés pillanatában fellépő erő- és hőhatásokhoz és egyáltalában magához a gépészethez.
  Sajnos nagyon sok hozzá nem értő ember megvezethető a mai világban a hasonló híresztelésekkel.
  Ez inkább csak pánikkeltés akar lenni olyan emberek részéről akiknek érdekében áll az, hogy szigorítsák a lőfegyverszerzési törvényeket(ami Magyarországon egyébként sem egyszerű procedúra). Ugyebár, mert hasznuk származik belőle és a média ehhez szépen asszisztál, mert neki is haszna származik ebből(a nézettség mindenek felett). Ha kicsikét értük a fizikához és jobban mögéje nézünk a dolgoknak akkor észrevehetjük, hogy pont olyan darabokat gyártanak le ezzel a módszerrel amelyek nincsenek nagy erő- és hőhatásoknak kitéve.
  Kívánom ezen fiatalembernek, hogy gyártsanak le ezzel a technológiával egy csövet, vagy zár testet vagy a tok felső részét a fegyverhez és az elsütés pillanatában pont ott, vagy a közelében fogja a fegyvert ahol a lőszer a fegyverben van. Aztán majd ha az arcába robban a forró olvadt műanyag és a lőszer egyes elemei vagy egy kézzel kevesebbel fog rendelkezni az elsütés pillanata után akkor majd megtanulja, hogy ne híreszteljen hülyeségeket.

  • zs

   2013. április 5. péntek at 23:03

   +1

 7. SiSa

  2013. április 4. csütörtök at 19:43

  A fegyver tokját még csak csak el lehet készíteni, némelyiknek nem is olyan veszett nehéz… a legnehezebb magát a csövet elkészíteni, a huzagolástól kezdve a töltényűrig, valamint a pontos illesztésig mindent nehéz kialakítani, oda kevés egy 3d nyomtató

 8. SiSa

  2013. április 4. csütörtök at 19:45

  Peti helyettem is beszélt, köszönöm:)

 9. gabbber

  2013. április 4. csütörtök at 19:46

  A cikk külön kiemeli, hogy csak a tokot készítették el és az amerikai szabályozás szerint a tokra vonatkozik a szigorú szabályozás, míg minden más alkatrészt csövet stb, meg lehet rendelni online szabadon, mert azokra nem vonatkozik a fegyvertörvény.

  Illetve lehet, hogy 3-5-10 év múlva már nem csak műanyagból lehet nyomtatni vagy olyan műanyagot gyártanak, ami bírja a megpróbáltatásokat.

 10. AndrewBoy

  2013. április 4. csütörtök at 20:22

  Sajnos a puskapor korlátozása is szinte esélytelen. A puskapor összetevői elérhetőek bárhol bárki számára. A megfelelő kikeverést pedig a wikiről le lehet szedni seperc alatt. A puskapor csak egy része történetnek, házilag lehet bármit gyártani, nem kevés video van a tecsőn fent ahol a kedves user hétköznapi anyagokból párszáz dolláros költségvetéssel többszáz méter magasba repülő rakétát rak össze. Nyílván komolyabb tudás is kell hozzá, de nem lehetetlen. Ha megnézzük, hogy egy használt CNC ára még mindig egy új 3d printer áránál tart, gyakorlatilag azzal is bármit legyárthatunk ami aztán nem 600 lövést, hanem 60.000 lövést fog kibírni. A fém kilós ára pár ezer forint, aki ilyen gépekbe fektet be azoknak nem az alapanyag lesz a probléma. Tény, hogy otthoni felhasználásra inkább műanyag lesz a nyerő, biztos nagyon jó lenne acélból egy vázát megcsinálni, csak az emeletre már ne kelljen felcipelni:)

 11. Pingback: Letölthető, nyomtatható open-source AK-47-es

 12. User911

  2013. április 4. csütörtök at 20:53

  Azt szeretném megkérdezni, hogy maximálisan mekkora térfogatú tárgyakat lehet előállítani, és milyen bonyolultságút?

 13. hron84

  2013. április 5. péntek at 09:48

  @User911 ez erosen fugg a hasznalt nyomtatotol. annak a felepitesetol. Van olyan printer, ami max par centi magas targyak eloallitasara alkalmas, masok akarmilyen hosszu, de csak par centi szeles dolgok eloallitasara alkalmasak, ismet masoknal nincsenek ilyen korlatok.

  Ez olyan, mintha azt kerdezned, hogy egy nyomtato mekora lapokat tud nyomtatni. Van A0-s nyomtato is, meg fotonyomtato is, ami egy 9×13 fotonal tobbre nem kepes. Meg vannak leporello nyomtatok is, amik vegtelenitve tudnak nyomtatni, csak festek legyen eleg.