Letölthető, nyomtatható open-source AK-47-es

By  | 

A 3D nyomtatók fejlődésével és széleskörű elterjedésével hamarosan bárki letöltheti az internetről egy AK-47-es CAD fájljait és otthon a kisszobában előállíthat egy nagyon is halálos, lövöldözésre alkalmas ismétlőfegyvert. A „nyomtass 3D fegyvert” vagy Wiki Weapon hype ellenére ez így nem teljesen igaz, azonban egyáltalán nem vagyunk messze attól, hogy ez bekövetkezhessen, erre pedig jelenleg sem társadalom, sem a szabályozás nincs felkészülve.

3D-fegyver_06

Elég, ha csak az USA-ban egyre gyakoribb iskolai lövöldözésekre gondolunk. A legutóbbi, tavaly decemberben a Sandy Hook általános iskolában történt eset 26 áldozatával és rengeteg sebesültjével az USA történetének egyik legvéresebb tömegmészárlása. 15 órán belül 100.000 aláírás került az Obamához benyújtott petícióra, amely a fegyvertartás szigorítását követeli az elnöktől.

3D-fegyver_10

Cody R Wilson és Defense Distributed

Mindeközben a 25 éves Cody R Wilson, a texasi jogi egyetem hallgatója és a Defense Distributed non-profit szervezet tulajdonosa egy 3D printer segítségével sikeresen létrehozza házilag egy AR-15-ös gépkarabély kulcsfontosságú alkatrészét a fegyvertokot. Az egyéb, nem engedélyhez kötött kiegészítők hozzáillesztésével működőképes fegyvert hoz létre, amely az első kísérletek alkalmával 6 lövés után ment szét, azonban pár napja 600 lövést adott le egymás után meghibásodás nélkül.

3D-fegyver_01

Az alkatrészeket Cody külső szakemberek bevonásával modellezte le, a cég a nyomtatókat a Stratasys-tól bérli, jelenleg egy Objet Eden260V típusú nyomtatóval dolgoznak, amely 7 óra alatt állítja elő az AR-15-ös fegyvertokot. A defcad.org oldalon pedig már több mint 50 fegyveralkatrész 3D modellje tölthető le ingyenesen. Egy AK-47-esen is elkezdtek már dolgozni.

Eden_260V

Miért?

Cody és a non-profit törekvés célja nem teljesen világos. Vagyis az első számú törekvés egyértelmű: egy teljesen egészében 3D nyomtatóval előállítható fegyver forrásfájljainak a létrehozása a cél, majd ezt a tervet szeretnék tovább finomítani, hogy olcsóbb bárki számára elérhető 3D nyomtatókkal is biztonságosan elő lehessen állítani. Ezt követően pedig az első számú open-source, nyomtatható fegyverekkel kapcsolatos tudásmegosztó bázissá szeretnének válni (Wiki Weapon). Fontos kihangsúlyozni, hogy nem szándékoznak fegyvereket gyártani és/vagy árulni! Kizárólag azok előállításához szükséges tudást és 3D file-okat kívánják ingyenesen elérhetővé tenni bárki számára.

3D-fegyver_07

A másodlagos cél már kevésbé egyértelmű. Non-profit kezdeményezésről van szó és mivel nem akarnak fegyvereket gyártani, árulni, így nem (feltétlenül) a pénz a motiváló tényező. Csak tesztelik mit lépnek erre a hatóságok, mit szól hozzá az amerikai kormány, hogyan reagálja le Obama? Az egyértelmű, hogy kezdeményezés egy fricska az USA kormány felé, hiszen Cody nyíltan vállalja, hogy a gun controlt ellenzők táborához tartozik. Illetve ahogy korábban is említettünk a kereskedelmi szabályozás csupán a fegyvertokra vonatkozik, szinte bármely más alkatrész szabadon berendelhető online, így lehet, hogy csak a figyelmet szeretné felhívni a kiskapukra, amíg nem késő? Leendő jogászként csupán szakmai érdeklődés, diplomamunka?:) Vagy csupán feltűnés, hírnév, szereplési vágy?

3D-fegyver_09

Vagy arra gondolt, hogyan nem ő csinálja meg ilyen nyíltan, meg megcsinálja valakit titokban? Mindenesetre a fegyverkereskedelmet egyelőre nem veszélyezteti, hiszen egyelőre 3D nyomtatóval drágább előállítani egy gépkarabélyt, mint simán megvásárolni egy eredetit. Ha viszont sikerül majd olcsóbb előállítania, akkor valószínűleg szerez magának pár olyan ellenséget, akikkel nagyon nem jó rosszban lenni.

Mit lép(ett) a kormány?

Nem szigorúbb szabályozással vagy a Defense Distributed ellehetetlenítésével vagy az enegély elutasításával válaszoltak, hanem egyenesen megadták a szövetségi engedélyt a 3D nyomtatóval előállítható fegyvereknek. Így a non-profit garázscég most azonos jogosítványokkal rendelkezik, mint bármelyik nagy fegyvergyár. Ha akarna gyárthatna és árulhatna fegyvereket.

3D-fegyver_08

10 év múlva

Mindenesetre 10 éven belül a 3D nyomtatók penetrációja a fejlettebb országokban elérheti azt a szintet, hogy webshopokból letöltött 3D modellekből nyomtatunk last minute ajándékot, játékokat, elveszett alkatrészt vagy éppen az IKEA kínálatának 20%-a már letölthető/nyomtatható formában is elérhető lesz, így megspóroljuk a házhozszállítást. Mondjuk ezek mind hasznosabb felhasználási módok, mintha a bankkártyával rendelkező tizenévesek egy két FPS virtuális öldöklés után nekiesnének igazi fegyvereket nyomtatni a kisszobában.

Akiket részletesebben érdekel a téma a tovább után megtekinthető egy Codyval készült 25 perces interjú, amit a Motherboard magazin készített és 1 hét alatt közel 5 millióan nézték meg: