Porsche Torony: panorámalift viszi az autót az 57. emeleten lévő luxuslakásig

By  | 

A Porsche Design szakemberei luxusfelhőkarcolót terveznek Miami Beach központjába, ahol a kőgazdag tulajdonosok luxusautóit látványos panorámalift szállítja fel akár egészen az 57. emeleten lévő penthouse üvegfalú garázsáig, hogy a nappaliból is bármikor rá tudjunk nézni a verdára vagy olajat tudjunk cserélni.

porsche_design_tower_miami_luxus_001

A Porsche Design-t a 911-es formatervezője, a Porsche alapítójának unokája prof. Ferdinand Alexander Porsche alapította 1972-ben Stuttgartban. A dizájn műhely a legendás sportkocsimárkához hasonló pozíciót harcolt ki magának a high-end férfi luxus kiegészítők piacán. Kínálatában megtalálhatóak az óráktól, tollaktól, napszemüvegektől kezdve, a mobiltelefonokon és táskákon át a sportkiegészítőkig vagy akár motorcsónakokig vagy egy vízipipáig minden, amire egy férfinek szüksége lehet. Vagy akinek egy 911-es nem fér bele, de mégis szeretne egy ízelítőt a Porsche életérzésből. Bár ez az életérzés lőerők, gyorsulás, benzinszag és a boxermotor hangja nélkül nem sokat ér.

porsche_design_tower_miami_luxus_005

Most egy autó megtervezésénél is nagyobb fába vágták a fejszéjüket, luxusfelhőkarcolót álmodtak Miami Beachre.  Az eddigi Porsche Design termékek, kategória függvényében, P1000-P9000 közötti modellszámokat kaptak. A felhőkarcolóból természetesen csak egy készül és a csapat eddigi legnagyobb projektje (igaz magát a kivitelezést egy amerikai cégre bízták), így nem véletlenül sajátította ki a Porsche Tower a P0001 kódnevet.

porsche_design_tower_miami_luxus_01
A 198 méter magas, 57 emeletes felhőkarcoló, mind a 132 luxusapartmanja megfelel a legmagasabb igényeknek, különlegességük azonban az autóközpontúság. A tulajdonosoknak nem kell az utcán hagyniuk féltett járművüket, kitéve egy irigykedő járókelő slusszkulcs-karcolásának vagy túlbuzgó közterületes kerékbilincsének, hanem az üvegfalú panorámalift segítségével felvihetik kedvencüket egészen a lakásig. Az európai „tálcás” elven működő automatizált mélygarázsokkal ellentétben a tulajdonosnak nem kell a járművét elhagynia, így az üvegliftben felfelé haladva az autóból csodálhatja a végtelen óceánt és az elhaladó yachtokat, amíg 45-90 mp alatt felér a kecóba. A „kisebb” 317 m2-es lakásokhoz kettő, míg a nagyobb 880 m2-es (!) lakásokhoz négy SkyPark néven futó magaslati parkolóhely jár.

porsche_design_tower_miami_luxus_19

porsche_design_tower_miami_luxus_002

Árcetli: A kisebb 317 m2-es 3 szobás, 2 parkolós apartmanok ára 3,9 millió dollárról indul (870m Ft), míg a nagyobb 880 m2-es 6 szobás, 4 parkolós luxuskecókért 2 milliárd forintnyi dollárt kérnek. A többi lakás, mind méretbe, mind árban a kettő közötti skálán helyezkedik el. A legburzsujabb azonban a legfelső emeleten lévő 1300 m2 alapterületű penthouse, amiből  csak egy van és a teljes épületszintet elfoglalja, ezért 21 millió dollárt (4,7 milliárd Ft) kell kicsengetni. És ne higgyük, hogy nincs kereslet, a 2016-os átadással tervezett méregdrága apartmanok közül már 15-et lefoglalóztak (20%-os előleggel), pedig egyelőre csak a 3D látványterveket és a youtube-os parkolást lehet nézegetni.

porsche_design_tower_miami_luxus_04

porsche_design_tower_miami_luxus_58

A tervezők a terekkel egyébként elég bőkezűen bántak a lakások nagy része belső kétszintes duplex, így a két szintet átölelő nappalik 7 méter belmagasságúak, a nagyobb lakásokban pedig csak a nappali 132 m2, amiket az eltolható üvegfalak segítségével  másfélszeresére bővíthetünk, ha egybenyitjuk a 77 m2-es medencés teraszokkal. Példaalaprajz:

porsche_design_tower_miami_luxus_003

Minden lakáshoz nagyméretű erkély tartozik, kisebb-nagyobb medencével és nyári konyhával. Az építészek a közösségi terekkel sem bántak szűkösen, lesz itt minden: nagyméretű óceánparti medence (aki tart a sótól, a hullámoktól vagy a cápáktól), egy spa az ötödiken, 4 autós F1 szimulátor, játékterem, golf szimulátor. Egy 3 emelet magas előtér/lobby, ahol a hazaérkezők autóit lehet nézegetni, ahogy lifteznek felfelé, étterem, illetve az éttermen belül bortrezorok tartoznak minden lakáshoz, így a tulajdonosok akár a saját boraikat is fogyaszthatják vacsorához. Vacsora előtt vagy után mozi, ehhez szintén nem kell kimozdulni az épületből, moziterem is van az alsóbb szinteken. Edzőterem, wellness, fodrász, kozmetikus és minden lakásból durva panoráma. Az 5. közösségi szint keresztmetszete:

porsche_design_tower_miami_luxus_004
A Porsche Design a tervezési feladatkért, a minőségbiztosításáért és projekt menedzsmentért felel, míg az épület kivitelezését egy luxus apartmanok felépítésében jártas amerikai cégre a Gil Dezerre bízták, akik már jópár Donald Trump projektben bizonyították rátermettségüket. Mindkét cég világelső megoldásként számol be a lakásokba vezető autóliftről, pedig pont tavaly adtak át egy hasonlót Szingapúrban, a Hamilton Scotts penthouseok esetében, amiről még 2007-ben az építkezés kezdetekor és a tavalyi átadáskor is beszámoltunk. Sőt, ha úgy értették, hogy az USA-ban egyedülálló az sem igaz, mert a New Yorki-i, a címével azonos nevű „200 Eleventh Avenue” 19 emeletes épülete, pont ez a luxust nyújtja autótulajdonos lakóinak.

porsche_design_tower_miami_luxus_03

Autóliftek, luxusapartmanok és Porsche Design cuccok:

 

2 hozzászólás