Többszintes luxusbunkerek London alatt

By  | 

London belvárosi utcáiban, például Kensingtonban és Chelsea-ben egyre több helyen látni építési törmelékeket az út mellé szórva, ám látszólag semmilyen új épület nem épül a felszínen, a megoldást a föld alatt kell keresni. A magassági korlátozások miatt nem igazán lehet már felfelé terjeszkedni, így a tehetősebbek már csak a pincék irányában tudnak extra szinteket hozzátoldani otthonukhoz, és csupán az elmúlt 4 évben több mint 800 építési engedélyt adtak ki a helyi önkormányzatok ilyen típusú munkálatokra. És lassan itt is igaz lesz a jéghegy-szabály, miszerint a látható rész csupán 10%, a többi 90 a felszín alatt rejtőzik.

Legutóbb épp egy kanadai TV mogul, David Graham nyújtott be kérvényeket annak érdekében, hogy egy négyszintes pincehelyiséget kerekítsen magának Knightsbridge-ben, benne bálteremmel, úszómedencével, szaunával, 15 hálószobával, 7 fürdőszobával és 20 illemhelyiséggel, a gond csak az, hogy mindezt egy 19. századi iskolaépület tőszomszédságában tenné.

Nem messze tőle Lakshmi Mittal acélmágnás “Taj Mittal”-ja található, az alsó szinteken török fürdővel és márványmedencékkel, valamint az ingatlanmogul Leonard Blatavnik komplexuma, aki három korábbi orosz nagykövetségi épület felvásárlása után kezdett földalatti építkezésekbe, hogy legyen hely a mozitermeknek és a garázsoknak.

Hasonló tervei vannak a Foxtons alapító, milliárdos Jon Huntnak is, ő egy 22 méter mély gödört álmodott magának a saját kertje alá, ő a teniszpálya, mászófal, bowlinpálya, borospince, úszómedence és edzőterem mellé a Ferrari gyűjteményének is szánna egy külön privát múzeumot, ahova külön lifttel tudnak lejutni az autók. Elvileg semmi akadálya a dolognak, hiszen az önkormányzatnál még nemigen létezik a földalatti építkezésekre vonatkozó szabályozás, viszont Hunt esetében valóban olyan volumenű lenne az átalakítás, hogy a horizontális fúrásra a Csalagút építésében közreműködő specialistákra lesz majd szükség.

A kivitelező Volume3 Architects cég munkatársa szerint még hasznosak is lehetnek a beruházások, hiszen közel 200 éves épületekről van szó, amik már szerkezetileg eléggé megvsiselt állapotban vannak, így egy-egy pinceszint hozzáadásával azokat stabilizálni lehet. A Goldman Sachs vezetője, Christoph Stranger azonban megtapasztalhatta, hogy ez nem is olyan egyszerű történet, és hogy néha a szomszédokra is gondolni kell. Ő ugyanis mindössze a gyerekeinek szeretett volna egy játszóhelységet felhúzni a 7 millió fontos ingatlana alá, ám a kezdeti ásások után megsüllyedt az egész ház, valamint a szomszéd lakások is.

Olyan aggodalmaknak is hangot adnak a luxusberuházások ellenzői, miszerint a földfúrások és a betonból álló vízhatlan rétegek miatt a fővárost érő heves esőzésekben a víz nem tud felszívódni a talajban, és ez akár komolyabb áradásokat is okozhat az utcákon, ezt később egy 2009-es vizsgálat elhanyagolható mértékű kockázatnak minősítette , és a legnagyobb problémát továbbra is a szomszédok jelentik.

Mindenesetre a luxusbunkerek burjánzása megállíthatatlannak tűnik Londonban, ám a különböző sejkek és oligarchák is tisztában vannak azzal, hogy nem feltétlenül nő ezzel az ingatlan értéke, a lényeg, hogy minden kényelemmel ellátva elvonuljanak a világ elől – mert megtehetik.

2 hozzászólás