Európa legmagasabb felhőkarcolójával büntetnék a kis alpesi falut

By  | 

vals_7132_tower_felhokarcolo_04

Áprilisi tréfa is lehetne, de sajnos nem az. Az alig ezer lelket számláló kis alpesi faluban, a svájci Vals területén 381 méter magas, 80 emeletes luxusszállodát építene Thom Mayne. Az amerikai sztárépítész cége a los angelesi Morphosis nyerte meg a svájci befektetők által kiírt pályázatot, akik rekordmagasságú luxusszállodát álmodtak a rönkházak közé és reményeik szerint 2019-re el is készülhet. Bízunk benne, hogy Svájcban nem pénzért osztják az építési engedélyeket.

vals-6

Az 1250 méteren fekvő kis romantikus településre tervezett karcsú üvegtorony a tervek szerint úgy olvadna a környezetébe, hogy tükröződő felületein visszaköszönnének a felhők, illetve a környező hegyek. A tervezőasztalnál ülve vagy a számítógépen a látványterveket nézegetve akár jó ötletnek is tűnhet, de a környék madárpopulációja és az útvonal légiközlekedése már nem biztos, hogy ezen a véleményen lesz.

vals_7132_tower_felhokarcolo_03

A 381 méter magas, 80 emeletes luxusszálloda annyira karcsú lenne, hogy az alsóbb szinteken kettő, míg a felsőbb emeleteken szintenként csak egy-egy körpanorámás szobával, lakosztállyal terveznek. Az összesen 53.000 m2 összterületű létesítményben a 107 vendégszoba mellett éttermek, konferencia termek, termálfürdő, konditerem, könyvtár, sky bar és egy galéria kapna helyet.

vals_7132_tower_felhokarcolo_08

vals_7132_tower_felhokarcolo_11

Vals jelenleg a hőforrásairól és sípályáiról nevezetes (legmagasabb környékbeli csúcs 3402 méter), a település története pedig egészen a 11. századig nyúlik vissza. A környék turisztikai vonzereje miatt azonban a helyi tradicionális faházak és fogadók mellett a modern szállodák is megjelentek. Leghíresebb a 7132 desinhotel, illetve a hozzá kapcsolódó Therme Vals fürdő. A luxushotelben 90-218.000 Ft/ éj/szoba áron szállhatunk meg, vagy 23.000 Ft-ért válthatunk napijegyet a fürdőbe. A kortárs, minimalista, de mégis a környezetébe illeszkedő beton épületet a Pritzker-díjas Peter Zumthor tervezte. Az új felhőkarcoló agymenés ennek az épületkomplexumnak a kiterjesztése lenne és 7132 Tower néven futna.

vals_7132_tower_felhokarcolo_01

Sőt itt Valsban található még egy érdekes épület, a panorámás hobbit lak, amiről hat évvel ezelőtt írtunk.

vals_7132_tower_felhokarcolo_09

A világ legmagasabb épülete jelenleg a 829,8 méter magas Burj Khalifa, Európában a moszkvai szövetségi-torony a rekorder a maga 373,6 méteres magasságával, a Londonban található Shard épülete pedig 311 méterre magasodik. Az alpesi falu tornya utóbbi kettőt simán lekörözné, sőt, ha a tengerszint feletti magasságot is figyelembe vesszük, akkor a Khalifát is.