Top 5 felhőkarcoló 2014-ben – International Highrise Award

By  | 

IHA_2014_Bosco_Verticale_01

Az International Highrise Award (IHA) a legrangosabb nemzetközi elismerésnek számít, amit épülő vagy újonnan felhúzott felhőkarcolók között oszt ki kétévente egy erre szakosodott szakmai zsűri. A 2004-ben Frankfurt városa, a Deutsches Architekturmuseum és a DekaBank által alapított építészeti elismerés leginkább azokat az épületeket díjazza, amik fenntarthatóságból mutatnak példát, külső kialakításuk és térbeli elrendezésük minősége kiváló, valamint tekintettel vannak a kulturális és szociális szempontokra is. Két éve a Sydney-ben felépült 1 Bligh Street felhőkarcoló vitte el az első helyet, idén pedig 17 ország 26 épülete volt a jelöltek között, a végső ötösfogatot Milánó, Rotterdam, Sydney, Barcelona és Chengdu egy-egy új nevezetessége képviseli.

IHA_2014_Bosco_Verticale_02

A milánói Bosco Verticale-ról már mi is beszámoltunk részletesebben, az idén júniusban befejezett projektben 400 luxusapartmant adtak át, ám a 18 és 24 emeletes, 78 és 121 méteres tornyokban mindegyik apartmanhoz tartozik egy-egy erkély is fákkal és bokrokkal sűrűn beültetve, így a függőleges erdő a belvárosi levegő minőségét jelentősen javítani tudja majd.

IHA_2014_De_Rotterdam_01

IHA_2014_De_Rotterdam_02

A hollandok a De Rotterdam épületegyüttessel kerültek fel a toplistára, nem véletlenül: a rotterdami Wilhelminapier kikötőjét uraló 151 méter magas komplexum igazából három torony egymásra rakosgatva, az Office for Metropolitan Architecture (OMA) merész designján kívül a épület multifunkcionalitását, „függőleges város”-koncepcióját és a térkihasználás kompaktságát értékelte elsősorban a zsűri.

IHA_2014_One_Central_Park_01

IHA_2014_One_Central_Park_02

Sydney idén is nevezett egy épülettel, a One Central Park irodaépület és lakáskomplexum a párizsi Ateliers Jean Nouvel építésziroda tervei alapján épült még 2012-ben, két tornya 116 és 64,5 méteren magasodik, ismertetőjegye pedig a trapezoid kialakítás, ami mellett a költséghatékonyság, a kiterjedt zöldfelület és a napfény hasznosítása volt a legfőbb szempont az elbírálás során.

IHA_2014_Renaissaince_Barcelona_03

A spanyolok ezzel szemben egy turisztikailag amúgy is jól hasznosítható felhőkarcolóval vannak versenyben, Barcelona központjától nem messze, L’Hospitalet de Llobregat-ben áll 2012 szeptembere óta a Renaissance Barcelona Fira Hotel, ami szintén az Ateliers Jean Nouvel-építészcég munkája.

IHA_2014_Renaissaince_Barcelona_04

A 105 méteres épület látszólag egyetlen tömb, valójában azonban két különálló torony alkotja, amiket egy szövevényes lépcsőház köt össze, homlokzatát pedig a hagyományos ablakok helyett szokatlanul nyitott terek és beszögellések alkotják.

IHA_2014_Sliced_Porosity_Block_Chengdu_01

IHA_2014_Sliced_Porosity_Block_Chengdu_02

Végezetül a kínai Chengdu esélyes még az IHA 2014 fődíjára, itt a Steven Holl Architect által tervezett Sliced Porosity Block épületegyüttes keltette fel a szakmai zsűri figyelmét a fehér szabálytalan rácsos szerkezete mellett újszerű várostervezési, szociális és kulturális koncepciójával, nyitott köztereivel, valamint bizonyára a homlokzatán felvillanó esti hangulatfényei is sokat nyomnak majd a latban. Eredményhirdetés november 19-én lesz, a díjazás pedig a szakmai elismerés mellett 50.000€-t jelent a kivitelező cégeknek (~15,5 millió Ft).