Tornyok a felhők felett vagy kínos mementó 9/11-nek?

By  | 

A gazdasági válság közepette nem sok toronyház építésébe kezdtek bele a világon, de Szöulban optimistán tekintenek a jövőbe, és hamarosan egy egész városrészt tűzdelnének tele felhőkarcolókkal. A Yongsan Dreamhub megaprojekt keretében a holland érdekeltségű MVRDV céget bízták meg az egyik blokk megtervezésével, tekintve, hogy korábban nagy tapasztalatot szereztek már a rotterdami kikötőnegyed átépítésekor is.

Az MVRDV a The Cloud, azaz Felhő névre hallgató projektben egy két toronyból álló épületegyüttest tervezne az új negyedben (egyik 260, másik 300 méteres lenne), amik egyfajta pixelkockánként egymásra épült luxusapartmanokból állnának, ez önmagában még nem is lenne szokatlan.

Az viszont mindenképp rendhagyó, hogy a két torony a 27-dik emeletnél szabályosan összeér, egy tízemeletes blokkban az alapkonstukcióból szó szerint kitüremkedik egy külön épületrész, ami ránézésre tényleg egy pixelfelhőre hasonlít, ezen a több mint 14.000 négyzetméteren helyet kapnának mindenféle közösségi funkciókat ellátó helységek (wellness-központok, medencék, éttermek, kávézók, konferenciatermek), valamint a zöldfelületek és parkok.

A lakásokat 80-260 négyzetméteres szórásban kínálják eladásra, plusz a legfelső szinteken 1200 négyzetméteres VIP-penthouse-okat is kialakítanak saját tetőkerttel.

Ugyanakkor nem szabad elmenni amellett, hogy a tervezők nem vettek észre egy alapvető hibát: nevezetesen, hogy a koncepció élénken emlékeztet a szörnyű 9/11-es terrortámadásokra, a new yorki ikertornyok pusztulására. A tervezőiroda külön közleményben kért bocsánatot azoktól, akiket bármilyen módon sértene az épület dizájnja, szerintük nem volt szándékos a látványterv kétértelműsége, ők csak szemléltetni próbálták a felhőkbe nyúló felhőkarcolók képét. Kérdés, hogy ez sikerült-e nekik.

6 hozzászólás