220 emeletes felhőkarcoló 90 nap alatt

By  | 

Még el sem kezdték, de jövő márciusra elkészülhet a világ legmagasabb épülete , a 220 emelet és 838 méter magasra tervezett felhőkarcoló a Sky City, mindössze 90 nap alatt épülhet fel a Xiangjiang folyó partján fekvő Changsa City (Kína) városában
Hihetetlennek tűnik, de nem viccelnek. A Burj Khalifa kivitelezésében is résztvevő mérnököket, illetve a tavaly ilyenkor 2 hét alatt 30 emeletes toronyházat felhúzó kivitelezőt bízták meg a projekttel. A 30 emeletes próbaprojekt pedig egyelőre még áll a helyén, úgy néz ki a kapkodás nem ment a minőség rovására.

A források szerint az épület elvileg 5 emelet per nap sebességgel fog az ég felé törni, így valójában kb. 45 nap alatt készül el, míg a másik másfél hónap valószínűleg az alapozással, épületgépészet összeillesztéssel és hasonló részfeladatokkal telik majd.
A titok az előgyártott elemekben rejlik. Mondhatni óriás LEGO kockát. De az építkezés üteme ezt a kis trükköt figyelembevéve is elképesztően gyors. Iparági szakemberek is kételkednek a projekt sikerességében, de a Juliet Jiang vezérigazgató-helyettes magabiztosan állítja, hogy tartani fogják az ütemezést.

A Sky City 9 méterrel licitál rá majd a jelenlegi rekord Burj Khalifára. Az építkezés során 220.000 tonna acélt használnak fel. Összes hasznos terület: 1,2 millió m2. A lakóépületnek tervezett bábeltoronyban egy kisvárosnyi, 31.400 ember élhet majd. Elképzelni is szörnyű. Mint a teljes újpesti lakótelep egyetlen épületben. A toronyház 83%-át lakások teszik majd ki, mind a fennmaradó területen iskolák, bölcsődék, kórház(!), üzletek és éttermek lesznek majd megtalálhatóak. A lakók 104 db gyorslifttel száguldozhatnak majd a szintek között. Autómentes városként hivatkoznak a projektre, hiszen a napi teendők nagyrésze megoldható lesz házon belül.

A rekord számok még nem érnek véget. A kivitelező azt állítja, hogy a Burj Khalifa négyzetméterenkénti $15.000-os (3,3m Ft) bekerülési árával szemben a Sky City, mindössze ennek tizedéből 330e Ft/nm áron felépíthető lesz, köszönet az előgyártott elemeknek (és az olcsó kínai munkaerőnek, de ezt már csak mi tesszük hozzá).

Állítólag a minőséggel sem lesz probléma. A 90 nap alatt összepattintható rekorder torony elvileg képes lesz ellenállni egy 9-es erősségi földrengésnek vagy tűz esetén 3 órán keresztül bírja, ennyi idejük lesz kimenekíteni a több mint 30.000 embert.
Kínában az újévet is máskor ünneplik mint nálunk, így lehet az ottani április 1. pedig novemberre esik. Elég hihetetlenül hangzik 90 nap alatt összerakni a világ legmagasabb, földrengésbiztos, 31.400 embernek otthont biztosító lakóépületét, függőlegs városát, de ha igaz a dolog, akkor márciusban majd biztos pazar time-lapse videókat nézegethetünk az építkezésről.