Winbot Series 7 – Ablak nem marad szárazon

By  | 

Ami a kellemetlen háztartási munkák automatizálást illeti robotporszívók már évek óta léteznek (mi is teszteltünk egyet másfél évvel ezelőtt) hamarosan pedig az eddig csak a padlón, vízszintes felületen manőverező robottakarítók beveszik a függőleges üvegfelületeket is legyen az egy ablak, a fürdőszobai tükör, a télikert, vagy akár az ipari alpinistáknak konkurenciát jelentve egy felhőkarcoló hatalmas üvegfelületei, feltéve, ha sikerül majd elhagyni a vezetéket…

Az ablaktisztítás új formáját kínálja az Ecovacs új ablakmosó robotja, a Winbot Series 7. A Windows 7 biztos frappánsabb elnevezés lett volna, mindenesetre az új tisztítóberendezés az előző verziótól némileg eltérőbb technikával pucolja fényesre a nehezen elérhető felületeket. Az előző Winbot 5-ös széria még a 2011-es las vegasi CES-en debütált, mégsem sikerült betörni vele az amerikai piacra. Akkumulátorral működött és két részből tevődött össze, amik másnesesen haladtak együtt az ablak két oldalán, a 6-os széria viszont nemes egyszerűséggel úgy ahogy van, kimaradt a sorból.

A 7-es változatnál a feltölthető akkumulátort lecserélték egy tápkábelre (ami nem nevezhető éppen előrelépésnek), amit mintegy a farkaként húz maga után a masina, valamint a kétoldali mágnes helyett áttértek a tapadókorongos megoldásra, így a kétkilós robot szabályosan rácuppan a piszkos üvegre, és el nem ereszti addig, amíg meg nem tisztítja. A lepottyanástól sem kell tartani, hiszen a 2 kg-os készülékre még további 17 kg-ot kellene ráakasztani, hogy a tapadás megadja magát.

Lényegében mindegy, milyen vastagságú vagy méretű üvegfelületre helyezik fel a Winbot 7-et, mehet tükörre vagy akár keretes képre is, a robot minden körülmények között feltérképezi magának a felületet, megjegyzi a kiindulási pontot és cikkcakkban végigjárja azt, miközben 3 lépésben megnedvesíti és szárazra is törli a koszos részeket a cserélhető és mosható tisztítópárnákkal. A befejezéskor visszatér a kezdőpontra és pittyeg nekünk, jelezve, hogy befejezte a melót és nem szándékszik az éjszakákat kint tölteni huzamosabb ideig.

Szerencsére biztonsági mechanizmusok is be vannak iktatva, elvégre kissé veszélyes műveleteket vállal magára a tisztítórobot, például a lógó vezetékébe néha belegabalolyodhat, ennek kivédésére extra kábeltartó korong alkalmazható az ablak egy bizonyos pontján, vagy ha beragadt egy helyre, akkor rögtön újratervezi az útvonalát, valamint baj esetén automatikusan leáll és szintén pittyegéssel jelez, ráadásul a tapadókorongja is dupla gyűrűs szerkezetű, hogy ne engedje el olyan könnyen az üveget. A Winbot 7-et valamikor 2013 elején kezdik el forgalmazni az USA-ban fehér és sárga változatokban, de a hírek szerint már a pár nap múlva kezdődő idei CES-en is láthatunk majd tőle némi látványos demót. Videó a tovább után!

1 hozzászólás