Az LG robotjai beszélnek, takarítanak és füvet nyírnak

By  | 

Az LG 2017-es CES-en mutatta be legújabb, intelligens robotokból álló termékpalettáját. Ezek a robotok az LG mesterséges intelligencia terén létrehozott innovációit és a „dolgok internete” (Internet of Things – IoT) területén megalkotott fejlesztéseit képviselik. Más készülékek mellett egy olyan robot is a termékcsalád tagja, amely egyszerre okosotthon-vezérlő (gateway) és intelligens, házi értesítési központ is.

Hub Robot: felokosítja otthonunkat

A lakás más okos eszközeihez csatlakozva a Hub Robot az Amazon Alexa hangfelismerő technológiát használja az olyan háztartási feladatok elvégzésére, mint a légkondicionáló bekapcsolása vagy a ruhák szárítási ciklusának megváltoztatása, méghozzá csakis szóbeli parancsok, azaz hangvezérlés nyomán. A Hub Robotot interaktív kijelzővel szerelték fel, amely megmutatja nekünk mi van a hűtőben vagy recepteket kínál, melyeket a robot szóbeli instrukcióival lépésről lépésre végigkísér. A Hub Robot olyan hétköznapi kényelmi funkciókat is kínál, mint a zenelejátszás, a riasztások és ébresztések beállítása, emlékeztetők készítése, vagy a friss időjárási és közlekedési információk nyújtása.

LG-robot-HUB_3x

Barátságos, emberszerű kialakításával az LG Hub Robot képes arra, hogy különféle módokon létesítsen kapcsolatot az egyes családtagokkal. Egy helyben képes mozogni és forogni, illetve érzelmek széles skáláját tudja kifejezni azzal, hogy egy arc jelenik meg kijelzőjén. A Hub Robotot úgy tervezték meg, hogy testbeszéd használatával reagáljon, például fejbólintással válaszoljon az egyszerű kérdésekre, illetve mindig „tudatában legyen” a lakásban zajló tevékenységeknek, például ha egy családtag elmegy otthonról, hazaér vagy lefekszik aludni. A Hub Robot beprogramozható arra, hogy mindenkit máshogy köszöntsön, hiszen képes arra, hogy kamerájával megkülönböztesse a családtagokat.

A Hub Robot akkor működik a legjobban, ha az otthon olyan közösségi tereiben — például a konyhában vagy a nappaliban — helyezik el, ahol a családtagok gyakran összegyűlnek. A Hub Robot más minirobotokkal is kiegészíthető, melyeket a ház többi szobájában helyezhetünk el. Ezek a kisméretű robotok, melyeket szintén egy-egy egyszerű vizuális kijelzővel szereltek fel, lényegében a Hub Robot kiterjesztései, melyek számos, a központi egységhez hasonló funkciót képesek ellátni.

Reptéri robot hostess, R2D2

A reptéri idegenvezető robot (Airport Guide Robot) — amely hamarosan a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtéren is szolgálatba áll — egy, az utazókat segítő intelligens információs asszisztens, amely négy nyelven, angolul, kínaiul, japánul és koreaiul válaszol a kérdésekre. Az utas repülőjegyének egyszerű beszkennelése után a robot pontos információkkal szolgál a beszállási időről és a kapu elhelyezkedéséről, de még az úti cél időjárásáról is. A reptéri robot becsült távolsággal és gyaloglási idővel útirányokat javasol a reptéren belüli célpontokhoz, valamint képes arra, hogy elkísérje az eltévedt vagy késésben lévő utazókat a kapujukhoz vagy más kívánt helyszínre. kb. 120 cm magas, mint R2D2 ajándék és mintha egy hatalmas LG G Flex mobilt ragasztottak volna a hasára:

LG-robot-HUB_4

Reptértisztító robot

Az LG reptértisztító robotja egy nagyméretű robotporszívó, amely egy nagy kapacitású portartállyal, illetve számos tisztítókefével és motorral van felszerelve. Ez a robot minden felületet képes feltakarítani a csempétől a padlószőnyegig, továbbá a legújabb okos szenzorokkal és kamerákkal szerelték fel annak érdekében, hogy még a legzsúfoltabb reptereken is biztonságos és hatékony teljesítményt nyújtson. A többszörös szenzorok a lézer alapú fény- és távérzékelési technológia (Light Detection and Ranging — LIDAR) mellett érzékeny lökhárítókat is használnak, melyekkel az útba eső akadályokat mérik fel. A robot a szimultán helymeghatározás és feltérképezés (Simultaneous Localization And Mapping — SLAM) technológiának köszönhetően mindig tudja, hogy éppen hol tartózkodik.

LG-robot-HUB_3

Fűnyíró robot

Az LG robotkínálatát a 2017-es CES-en egy fűnyíró robot teszi teljessé. Ez a robot a HOM-BOT porszívó sokéves fejlesztési folyamataiból profitál: sokféle kerttípushoz ideális, valamint pontosan, megbízhatóan és mindenekelőtt biztonságosan nyírja le a füvet. A reptéri robotban is megtalálható szenzorokkal és lökhárítókkal felszerelve a fűnyíró robot minden pillanatban pontosan tudja, hogy hol helyezkedik el, és felismeri az útjába kerülő akadályok — például a fák vagy a sövények — helyzetét. Arra tervezték, hogy a fűnyírási teljesítmény maximumát nyújtsa: a robot egy gyorsmozgású pengét használ, ami kifogástalanul nyírt gyepet hagy maga után. Ráadásul leegyszerűsíti a hagyományosan bonyolult üzembe helyezési procedúrát, így lesz az eszköz könnyen hozzáférhető és felhasználóbarát.

LG-robot-HUB_1