Goldee okosvillanykapcsoló – és lőn világosság!

By  | 

Nem kellett sokáig várni arra, hogy a háztartásban az okos megoldások a világítást is utolérjék, korábban már mi is beszámoltunk a Nest termosztátról, ezúttal pedig a szlovák fejlesztésű Goldee intelligens villanykapcsoló lehet a következő lépcső az otthonunk felokosításában. A Goldee-t sok innovatív háztartási kiegészítőhöz hasonlóan közösségi finanszírozásból kívánják megvalósítani, és szerencsére a célként kitűzött 100.000$-os kezdőtőke össze is jött a készítőknek.

Light_Scene_White

A Goldee esetében nemcsak egy szimpla dimmer-kapcsolóról van szó, ugyanis a normál, halogén, CFL és LED-izzókon kívül képes együttműködni a smart LED-es égőkkel is (LIFX, Philips Hue, ilumi), így a hangulatnak megfelelően állítható lesz a színhőmérséklet és a színárnyalat. Kutatások már jó ideje kimutatták, és egy jet-lag ellen kifejlesztett szemüveg kapcsán már mi is érintettük a témát, hogy akik hosszabb időt töltenek mesterséges fényben, és szervezetük nem érzékeli a napfelkelte, déli napsütés, illetve a napnyugta különböző árnyalatait, azok biológiai órája előbb-utóbb felborul, és sokkal kimerültebbek, fáradtabbak lesznek a szokásosnál.

Autumn_Park

A Sunrise Alarm funkció például képes a napfelkeltét szimulálni a lakásban, ezzel is segítve a reggeli felkelést, a Sleep Timer esténként automatikusan kezdi sötétíteni a lámpákat, hogy felkészüljön a szervezetünk a pihenésre, ha pedig az éjszaka közepén biológiai szükségletek kielégítése miatt vagyunk kénytelenek felkelni, a Night Mode-ba kapcsoló szabályozó annyira világítja csak meg a fürdőszobáig vezető utat, amennyi feltétlenül szükséges, ágyba bújás után pedig azonnal ki is kapcsol.

Sleep_Timer

Az automatikus kikapcsolás még akkor is működik, amikor reggelente munkába indulunk, sőt a Smart Security mód arra is képes, hogy szimulálja az otthoni jelenlétünket, amikor több mint 2 napja nem érzékel minket a lakásban, vagyis a betörőknek nem feltétlenül lesz fogalmuk arról, hogy valójában hosszabb időre nyaralni mentünk.

Smart_Security

A Goldee vezérlése meglehetősen egyszerű lesz, elég hozzá egy iOS vagy Android-eszköz, amin telepítjük a hozzá tartozó alkalmazást, ezután már egyszerű suhintásokkal beállítható a megfelelő világosság, mindezt készülékenként (tehát praktikusan szobánként) 249$-ért szerezhetjük be a lakásba (~55.000 Ft). Plusz az égők.

Goldee02