Űrtemetkezés: One way ticket to the Moon

By  | 

Egyre többen vesznek alternatív búcsút hozzátartozóiktól vagy azért, mert a rokon éppen így végrendelkezett vagy anyagi okokból (itthon a temetési költségek folyamatos emelkedése miatt egyre több hozzátartozó a temetés helyett inkább hazaviszi az elhunyt hamvait) vagy csupán menőzésből, egy újabb, utolsó dolog, amivel még fel lehet hívni magunkra a figyelmet.

welkin_1

Nem meglepően, Amerika a lehetőségek hazája temetkezési fronton is számtalan alternatívát kínál. A tengerentúlon már több mint egy évtizede opció, hogy az elhunyt hamvait tartalmazó urnát konkrétan kilövik az űrbe és nem is Amerikában lennénk, ha az eseményről ne készülne automatikus videofelvétel a csomag részeként. Újdonság, hogy az Elysium Space cég egy kedvezőbb árazással szélesebb körnek is elérhetővé szeretné tenni a szolgáltatást, áradásul egy mobilalkalmazás segítségével iOS és Anroid eszközökön végigkövethetjük a végső utazást.

ipadiphone_1

Az akciós ár $1.990 (450.000 Ft) . Ezért az összegért az Elysium egy kisméretű kapszulát küld a megrendelőnek, amit feltöltve visszaküldhet. Ezt a cég egy 3 karakteres monogrammal látja el. Az Elysium garantálja, hogy a kapszula felkerül a következő űrhajóra. A hivatalos menetrend szerint ez legközelebb 2014 nyarán, azaz 1 év múlva esedékes. A kapszulát a folyamat részeként Föld körüli pályára állítják. Szerencse függvényében pár hónapig vagy akár évekig kering a kapszula a Föld körül (apróbetűben egy kört garantálnak), majd a légtérbe visszalépve elég, megsemmisül.

howitworks_1

A start-up Elysiumnak persze akad pár régi játékos konkurenciája is, mint például a Celestis, ahol magasabb árakon, de bővebb portfólióval dolgoznak: $4.995-ért (1,12M Ft) állítják a kapszulát Földkörüli pályára, $12.500-ért (2,8M Ft) lövik ki a Holdra vagy a „távolabbi” űrbe. Sőt, hogy alávágjanak a Elysiumnak bevezettek egy 995 dolláros mini csomagot, ahol csak megutazatják a kapszulát, azaz visszahozzák a Földre (aztán legyen, aki ellenőrzi, hogy tényleg felkerült-e a gépre…). Mindegyik megoldás húzós, de mindenesetre töredéke annak, mintha ha valaki élve szeretné megtenni az oda-vissza utat. Jelenleg a legolcsóbb Virgin Galactic retúrjegy 40 millió forintnak megfelelő dollárról indul, a Marsra Elon Musk és a SpaceX segítségével 100 millióból juthatunk el, míg ha a Zero2Infinity fapados űrléggömbös járatait választjuk, akkor már akár 30 millióból is megfordulhatunk. Élve.

launch_3
Kapcsolódó cuccok: