Last minute: 100 millióból a Mars-ra

By  | 

Nem csak a Richard Branson-féle Virgin Galactic szervez kirándulást az űber-gazdagoknak a világűrbe (bár ők már épp az 500-dik jegyet adták el a SpaceShipTwo-ra, mégpedig Ashton Kutcher-nek). A NASA egyik beszállítójaként ismert SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk a Föld körüli sétarepülésnél sokkal nagyobb tervet vizionál, és máris a Marsra szállítana embereket (és természetesen vissza).

Saját fejlesztésű Falcon 9 típusú kilövőállomás és Dragon-féle szállítókabin lesz ebben a segítségére, amik már több mint 53 tonnányi rakományt képesek utaztatni. A kaliforniai vállalkozó elmondása szerint a technológiai áttöréseknek köszönhetően drasztikusan csökkennek majd az űrbe jutás költségei, és pénzügyileg már egyre inkább kifizetődő lehet az űrturizmus az elkövetkező 20 éven belül. A rakéta-technológiában és a szállításban a legnagyobb hangsúlyt az újrafelhasználhatóság fogja jelenteni, az üzemanyagtól kezdve a kilövésen át a hulladékokig minden területen, sőt a Marson egy teljes feltankolás is szerepel az útitervben, más kérdés, hogy pontosan miből.

Elon Musk az érdeklődés fokozására további részleteket fog csepegtetni a témában az év második felében, vagy 2013 elején, mindenesetre bízik benne, hogy a retúrjegy árát sikerül letolnia $500.000-ra (100-110 millió Ft), mondván egy átlagember simán összekapar addigra ennyi megtakarítást. Maga a NASA is csak a 2030-as években tervezi elküldeni az első embereket a Marsra, és a SpaceX is úgy kalkulál, hogy legjobb esetben is 2040 körül indulhatna az első járatuk, rosszabb esetben ebből akár 2060 is lehet, vagyis aki tervez ilyesmi kiruccanást, még ne vegyen rá jegyet, mert könnyen előfordulhat, hogy meg sem éli a startot.

Korábbi űrutazós, űrturistát posztok: