Kimúlt a Google Reader, ki az RSS-király?

By  | 

Bizonyára sokaknak feltűnt az a tény, hogy a Google Reader RSS olvasó szolgáltatás most hétfőm, július 1-én beszüntette működését, arra kényszerítve a felhasználókat, hogy más RSS-hírcsatornák után nézzenek. A hivatalos blogon nagyon egyszerűen indokolják: nem tudják szétaprózni a figyelmüket, csak a fontos, sokak által használt szolgáltatásokra fókuszálnak, azokat fejlesztik, ezért a Google minden évben tart egy tavaszi nagytakarítást, amelynek a keretében bezárja a kevésbé népszerű, sikeres szolgáltatásokat. 2011 óta több mint 70 Google szolgáltatást és widgetet kukáztak. A másik 69 fel sem tűnt, észre sem vettük, a Google Readert viszont napi szinten használtuk, de ezek szerint a kisebbik táborhoz tartozunk és a statisztikák a jelentősen csökkenő RSS használatot támasztják alá.

google-reader-closed

Ha a saját, Pazar Cuccok RSS, feedburner statjait nézzük, akkor ott sem látunk csökkenést, 2010 óta tartjuk az akkor elért számot. Igaz a blog látogatóinak számával együtt az RSS olvasók száma nem nőt, de legalább stabilan 1-2% szórással tartja a 3 évvel ezelőtt elért subscriber értéket. A reach sajnos csökkent valamelyest. Július 1 óta pedig, érthetően, megugrott az Uncommon Uses érték, ahol a TheOldreader vezet és a saját kedvenc a Feedly követi.

Mielőtt végigvennénk a legjobb alternatívákat, első dolgunk legyen a jelenlegi előfizetéseket és feliratkozásokat átmenteni a Reader-ből: ehhez menjünk a Google Takeout Reader oldalára, ahol július 15-ig még menthetjük a menthetőt: a Create Archive gombbal archiváljuk a feed-eket, felhasználókat és bejelölt elemeket, töltsük le, és ZIP-eljük ki a csomagot, amiben a subscriptions.xml nevű úgynevezett OPML fájl fogja tartalmazni az eddig bejáratott RSS-oldalainkat.

Takeout

Reader_vote

Nézzük sorjában, mik közül lehet választani a Google szolgáltatása helyett: elsőként mindenképpen a legnépszerűbb Reader-alternatívát és személyes kedvencet, a Feedly-t kell megemlíteni, egy online szavazáson a 7500 válaszoló 65%-a említette ezt a alkalmazást. Az iOS-en és Android-on, illetve a weben is elérhető a Feedly letisztult és tetszetős interfésze, amiben kedvünkre válthatunk például magazin-nézetek, képekre fókuszáló nézetek, vagy a saját kedvenc Pinterest / Tumblr szerű csempe-nézetek között, a leghasznosabb funkciója mégis a beépített szinkronizációs szolgáltatás, amivel a legtöbb hasonló alkalmazás beállítása áthúzható, illetve a Google Reader hasonló funkciójával szemben igazán használható “save for later” lista, ahova az érdekes cikkeket menthetjük el későbbi elolvasásra. Illetve hasznos extra még a Chrome plugin.
Így nézünk mi ki Feedly-ben, csempe nézetben (jól:):

feedly-pto-pazar-cuccok-rss

A viszonylag új olvasónak számító NewsBlur-t inkább desktop readerként könyvelik el, ugyanis részeket jelenít meg az eredeti weboldalból, kategóriák és címkék segítenek kiemelni a lényeget a cikkekből, sőt egy külön BlurBlog is kialakítható a kedvenc cikkek bepakolásával, amik  aztán összegyűjtve továbboszthatók az ismerőseinknek. 64 oldal feliratkozásáig ingyenes a NewsBlur használata, a prémium fiókkal pedig évi 24$ fejében korlátlan előfizetésünk lehet.

NewsBlur

Következő versenyzőnk a The Old Reader névre webalapú alkalmazás (mobil platformon egyelőre még nem elérhető), amúgy ez hasonlít leginkább a Google Reader korábbi social networking jellegű verziójára, a lényeg ugyanis a közösségi és megosztó funkciókon van, mint ahogy a Digg Reader-nél is.

The_Old_Reader

A Newsvibe egy eléggé minimalista megközelítése az RSS-olvasóknak, ugyanis semmi közösségi szolgáltatás, importálás, színezgetés, csakis a letisztult nézeten és a gyors működésen van a hangsúly.

Newsvibe

Sokan ismerik a Pulse olvasót, ami abban mindenképp egyedi, hogy a vizualitáson és a képeken van a hangsúly, és a legelejére az általunk leginkább preferált témákat jeleníti meg.

pulse

Némiképp kivétel a Tiny Tiny RSS, amit külön telepíteni kell a saját webszerverre vagy a hosting szolgáltatásra, és bár némiképp időigényes beállítgatni mindent a saját igényeink szerint, onnantól kezdve viszont mi vagyunk a királyok, hiszen nem kell alkalmazkodni, mi diktáunk.

Tiny Tiny RSS

Funkcionalitását tekintve egy Google Reader-klónnak számít a Netvibes, ami extra widgetekkel dobja fel a mindennapi olvasgatást.

netvibes

2 hozzászólás