TaxiLike: Taxirendelés gombnyomásra

By  | 

Taxit hívnál, de egy túlvállalt buli, hiányzó utcatábla vagy egy idegen város miatt fogalmad sincs, hogy éppen hol vagy? A szórakozóhelyen a háttérben túlordítja egymást a tömeg és a zene, a hangzavarban pedig esélyed sincs a diszpécserrel szót érteni? Vagy éppen ellenkezőleg egy megbeszélésen vagy éppen a WC-n ülsz és nincs kedved vagy lehetőséged telefonálni? Esetleg zombik lihegnek a nyomodban? Vigyázz, nehogy rosszul dönts!

zombi_02

A képre kattintva új ablakban indul az interaktív zombivideó

Egy új hazai fejlesztésű mobil alkalmazással (a Budapest New Tech Meetup látogatói már halhattak róla korábban), a TaxiLike-kal most egyszerűen, gyorsan telefonhívás nélkül, akár 2 gombnyomással rendelhetsz autót. Kipróbáltuk!

Az Androidos illetve iOS platformra elérhető app-ot letöltve a központot kikerülve direktbe kommunikálhatunk, illetve válogathatunk a közelben taxik között, taxitársaság, tarifa, vagy akár más utasok értékelései alapján. Az alkalmazást elindítva az beazonosítja a pozíciónkat (amennyiben engedélyeztük a hely adatokhoz történő hozzáférést), majd egyszerűen a „taxi kérek” gomb megnyomásával küldhetjük el az app által automatikusan beazonosított címünket a közelben furikázó, várakozó taxisoknak. Az automatikus címküldés mellé rövid üzenetet is írhatunk, pl. 5-en vagyunk, kutyával, nagy csomaggal, kombit kérek vagy éppen ragaszkodok a légkondis autóhoz. A közelben lévő taxisok a címünk mellett az üzenetünket is megkapják.

taxilike_01

A küldést 30 mp-es visszaszámlálás követi, ennyi idejük van a közelben lévő szabad autóknak, hogy visszaigazolják, fel tudnak venni. A jelentkezők közül mi, az utas választhatunk. Megjelenik a taxitársaság neve, a sofőr neve, az autó típusa, korábbi értékelések (ha volt ilyen), a becsült kiszállási idő és a tarifa. Ez utóbbi a rendelet életbe lépése óta budapesti taxik esetében egységes, viszont Budapesten kívüli, sőt külföldi taxitársaságok is szerepelnek az adatbázisban, ahol viszont éppen ez lehet az egyik döntő paraméter.

Amennyiben több „ajánlatételt” is kaptunk, úgy következő lépésként 30 másodpercünk van, hogy egy kattintással kiválasszuk a számunkra szimpatikus autót. (Amennyiben senki sem lenne szabad a közelben, úgy egy gombnyomással elérjük az összes társaság számát és próbálkozhatunk a hagyományos, hívogatós módszerrel) Esetünkben az egyik ismert bp-i taxitársaság felségjelzését viselő sárga autó az ígért 10 percnél gyorsabban 7-8 perc alatt megérkezett (ami nem rossz a 16:15-25 körül lassan felépülgető dugóban). Az érkezésről amúgy az alkalmazás szintén üzenetet küld, így esőben, hóban nem kell az utcán várnunk, elég, ha a megérkezés visszaigazolását követően indulunk meg lefelé a lakásból, irodából. Sőt a fejlesztők azt is elárulták, hogy a következő release segítségével a kiválasztott taxi közeledését, mozgását real-time követhetjük majd google maps-en, így pontosan látjuk hol jár és mikor várható az érkezése.

taxi-map

Sikeres célbaérkezést követően értékelhetjük az utazást, szolgáltatást, sofőrt, amit Facebook falunkon is megoszthatunk ismerőseinkkel.
A TaxiLike alkalmazás sofőroldali párját egyre több taxis használja, így mi az érintőképernyőnkbe temetkező utasok, egyre könnyebben és gyorsabban juthatunk autóhoz.