Könnyű álmot hozzon az alvás-tracker!

By  | 

Fitnessz-trackerek után már jönnek az alvás-trackerek: a ResMed alvást monitorozó szenzora, az S+ képes minden éjszakai pihenéssel kapcsolatos adatot rögzíteni, ráadásul úgy, hogy a mérésből semmit sem fogunk érzékelni. A legtöbb viselhető trackerrel ellentétben az S+-t nem szükséges csuklóra csatolni, sőt a párna vagy matrac alá sem el kell eldugni, az S+ nagyon jól elvan az ágy melletti éjjeliszekrényen is.

splus_resmed_02

Számtalan érzékelőt építettek bele, háton fekve például figyeli a mellkas mozgását és az alapján megállapítja, hogy mélyen lélegzünk-e vagy csak felületesen, hangrögzítője folyamatosan veszi a szuszogást vagy épp horkolást, ezen kívül rögzíti a háttérfényt, háttérzajokat és a szoba hőmérsékletét, mialatt szundikálunk.

splus_ResMed

Minden egyes nap pontozza az alvás minőségét és hosszát 0-tól 100-ig, sőt a BMI-indexünket és korunkat is figyelembe veszi a monitorozó kiegészítő,  többnapos monitorozás és az alvásminták rögzítése után pedig olyan megfontolásra érdemes ajánlásokat tesz, mint hogy például a legutóbbi mélyalvási fázis rövidsége miatt legközelebb feküdjünk a baloldalunkon, hogy fekvéskor a gyomor más pozícióban legyen, és ezzel a gyomorsav más irányba mozogjon.

Sokaknál gyakori jelenség, amikor az éjszaka közepén látszólag ok nélkül hánykolódni kezdenek, és csak a szenzor másnapi kiértékelésénél jönnének rá, hogy a kérdéses időpontban épp a cirkófűtés kapcsolt be a lakásban és emiatt megemelkedett a hőmérséklet, az S+ ekkor megoldásként értelemszerűen a fűtés lecsavarását javasolja majd az elvalvás előtt.

splus-history

splus-connected

A tracker Bluetooth-on keresztül kommunikál az okostelefonnal vagy tablettel, amik iOS és Android-alapúak lehetnek, vagyis iPhone 4-től és iPad 2-től felfelé minden iOS-eszköz kompatibilis vele, mint ahogy például Samsung Galaxy S3-tól felfelé is működik az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) vagy frissebb verziókon, az S+ by ResMed alkalmazás pedig kiválóan kielemzi grafikonokkal az ébren alvás, mélyalvás, REM-állapot és az ébrenlét egyes szakaszait.

SPlus-Android

splus_ResMedS_ipad

Az október közepétől elérhető, 150$-ba kerülő (~36.000 Ft) S+ normál ébresztőóraként is használható, sőt elalvás előtt opcionálisan nyugtató jellegű hangokat is tud kibocsátani a légzésritmusunkhoz igazítva, így sokkal hatásosabb lehet, mint mondjuk egy pohár meleg tej.

splus_sleeping-man