Amazon Echo – Okoshangszóró, mint személyi asszisztens

By  | 

Ismét olyan meglepőt húzott az Amazon, amire senki sem számított: e-könyvolvasói (Kindle) és okostelefonja (Fire Phone) után sajátmárkás hangszórót villantott. Az Amazon Echo designja nem is lehetne egyszerűbb, ugyanis csupán egy szimpla hengerből áll, ami 360 fokban szórja a zenét, ám szerencsére nem merül ki ennyiben a funkcionalitása, számos olyan innovatív megoldást pakoltak a hangszóróba, amit eddig csak okostelefonoknál láttunk.

amazon-echo_03

Az Echo-hoz ugyanis dumálni lehet, hangfelismerő funkciója a Siri-hez, Google Now-hoz és Cortana-hoz hasonlóan rendkívül sokoldalú eszközzé teszi, a várható időjárástól kezdve (Lesz holnap eső?) mindenféle kvízkérdések vagy wikipediás bejegyzések megkérdezhetőek tőle, sőt kérésre az ébresztő beállítását és a kedvenc zeneszámok lejátszását is boldogan megteszi, a felhővel pedig wifin keresztül folyamatos összeköttetésben áll.

 

Amazon_Echo_09

A személyes asszisztens Alexa névre hallgat és viszonylag könnyen megérti majd a hozzá szegezett kérdéseket, hiszen az Echot 7 darab mikrofonnal szerelték fel, amik a zajszűrésnek köszönhetően még hangosabb zenénél is tisztán veszik az utasításokat. Magát a zenét az Amazon Prime Music, iHeartRadio és a TuneIn Plus zeneportálokról streameli a hangszóró, de mivel Bluetooth-kompatibilis, a Spotify-hoz és Pandora-hoz hasonló alkalmazásokon keresztül más eszközökről is átjátssza a zeneanyagot.

Amazon_Echo_01

Saját okostelefonos alkalmazással is készülnek, ám az Amazon Echo app egyelőre csak Android-ra és Fire OS-re várható, az iOS-es verzió jelenleg még csak előkészületben van. A 23.5 x 8.3 cm-es hangszórót érdekes módon nem hordozhatóra tervezték, a tápkábel ugyanis helyhez köti, ám lehet, hogy az Amazonnak pont az volt a célja, hogy befészkeljék magukat a nappaliba egy multifunkciós eszközzel, amire sok saját szolgáltatást tudnak építeni a későbbiekben.

amazon-echo_04

A 2,5 inches mélynyomóval és 2 inches csipogóval ellátott Amazon Echo ára 199$ lesz (~49.600 Ft), ami lecsökken 99$-ra (~24.700 Ft), amennyiben Amazon Prime-tagsággal rendelkezünk, ám nem eszik olyan forrón a kását, rendelést ugyanis kizárólag csak meghívásos alapon lehet indítani, valószínűleg ezzel akarják hangsúlyozni a hangszóró prémium jellegét.

1 hozzászólás