TOP5 mobilwinyó a CES-ről

By  | 

Mutatjuk az idei CES-en bejelentett 5 legérdekesebb mobilwinyót, HDD-t, hordozható háttértárat. A legvékonyabb 7mm-es, a legszínesebb, a vezetéknélküli, a 8TB-os, a Lacie tükrös dizájner verziója, illetve a legstrapabíróbb, amin akár egy autóval is áthajthatunk. Lássuk.

Seagate Seven

A CES-re időzített új mobilwinyók közül nem elsősorban a tárhelyet illetően tűnik ki a mezőnyből a Seagate Seven, hiszen 500 GB-al csak átlagos kapacitásúnak mondható, viszont ebben a kategóriában a világ legvékonyabb hordozható winyója címet tudhatja a magáénak.

Seagate_Seven_04

A Seven elnevezés is a vastagságára utal, ugyanis mindössze 7 mm-nyire sikerült összepasszírozniuk a háttértárat, és bár igaz, hogy már korábban is gyártottak hasonlóan vékony 2.5 inch-es drive-okat, ám azokat eleve PC-kbe szánták, nem pedig mobilwinyónak.

Az 500 GB-os hard drive-ot rozsdamentes acélburkolat fedi be, ami kellően stabil tartást ad az egész kaszninak, viszont a 82 x 122.5 mm-es méretű Seagate Seven a 90 grammos súlyával a laptop mellett egyenesen egy elegáns tárcának tűnhet, még a designt elcsúfító matricát sem fogunk rajta találni, mivel a fontosabb termékinfókat már a gyártás során rágravírozzák. Az USB 3.0-s csatlakozós winyóhoz 48 centis USB-kábelt adnak, és januárban már kapható is lesz az USA-ban 100$-os áron (~26.900 Ft).

Seagate Wireless

A Seagate az elegáns fémburkolatú HDD mellett egy játékosabb winyóval is készült, mégpedig az 5 színben megjelenő Wireless modellel, ami ugyancsak 500 GB-os extra kapacitást biztosít.

seagate-wireless

A kavicsra hajazó háttértárat nem szükséges kábellel rákötni a gépre, ehelyett egy saját vezetéknélküli hálózatot épít ki magának, amire a laptopon kívül gyakorlatilag minden telefon és tablet is rácsatlakozhat, a fájlok menedzselésére pedig az iOS, Android, Kindle és Windows 8 alatt is elérhető Media app szolgál.

Nagyképernyőre is kivetíthető a rajta tárolt tartalom az AirPlay-en keresztül vagy Chromecast segítségével, továbbá streamelhetjük bármilyen Smart TV-re és a Roku-lejátszóra is, 130$-ért (~35.000 Ft) már be is szerezhető februártól.

seagate_wireless-pdp-row-04-2000x660

 

seagate_wireless_03

 

Seagate Personal Cloud

Végezetül egy lényegesen komolyabb tárhelyet is kínál ugyanez a gyártó a Personal Cloud formájában, ami már az egész családnak biztosít egy komplett repository-t. A Seagate legnagyobb tárhelyű hard drive-ja bármilyen letöltött tartalmat átstreamel tabletekre, tévékre, sőt még PlayStation és Xbox-konzolokra is, emellett pedig backup-állomásként szolgál a lakásban fellelhető összes laptop számára.

seagate_personal_cloud_2

A felhőszolgáltatást kínáló alkalmazások közül minden nagyobb (DropBox, Google Drive, Amazon) becsatornázható a Personal Cloud tárhelyére is, és amennyiben nagyon fontos szempont lenne azonnal biztonsági másolatot készíteni minden HDD-n landoló fájlról, akkor rendelhető belőle kétfiókos változat is.

Konkrét árak még nem ismertek ehhez a háttértárhoz, ám jó tudni, hogy 3 TB, 4 TB illetve 5 TB-os kapacitású modellek közül válogathatunk majd, a 2-bay típusú winyók pedig 4 TB, 6 TB és 8 TB-os kiszerelésben érkeznek valamikor az év második felében.

seagate_personal_cloud_lifestyle-line-up-hi-res

LaCie Mirror

A francia LaCie winyója eleganciában és tárhelykapacitásban is magasan veri a Seagate Seven-t, ám nem a vékonyságával tűnik ki a mezőnyből, hanem minimál dizájnos kialakításával: a Gorilla Glass-borítással felvértezett külső háttértár teljesen karcmentes és tükörbevonatú, a Pauline Deltour designer tervezte mobil HDD ráadásul egy ébenfából készült talapzatban pihen, úgyhogy szabályosan elmegy még egy asztali kistükörnek is.

AES 256-bit-es  szoftveres totkosítás védi az adatinkat az 1TB-os HDD-n, amit hamarosan erős $279.99-ért (kb. 75.000 Ft) lehet majd megkaparintani.

Lacie_Mirror_UseCase

lacie-mirror

 

LaCie Rugged RAID

Az 1 TB-os hard drive egy USB-kábellel, egy puha tokkal és kétéves garanciával rendelhető már januártól a LaCie.com-on, 279$-os árcímkével (~75.000 Ft).

lacie-rugged

A másik izgalmas LaCie-winyó szinte mindenben ellentéte a Mirrornak, a Rugged RAID-et ugyanis strapabíró borítással látták el, ami ellenáll a pornak, kibírja a másfél méteres vízmélységet, sőt még 1 tonnás terhelés sem kottyan meg neki.

Lacie_Rugged_02

Neil Poulton designer tervei alapján készült a körülpárnázott háttértár, ami Thunderbolt és USB 3.0 csatlakozókkal is rendelkezik, így akár 240 MB/s sebességű adatátvitelre is képes, egy 64 GB-nyi anyagot például 5 perc alatt átjátszik egy másik eszközre. A 4 TB-os Rugged RAID 449$-os árcímkéjével (~121.000 Ft) ugyan nem a legolcsóbb választás, ám aki nem hímestojásként szeretné óvni a mobilwinyóját, hanem olyanra van szüksége, amit nem fél durvább hatásoknak is kitenni, annak ez lesz a tuti vétel.

LaCie-Rugged-RAID1

1 hozzászólás