Cartier ID Two: egy felhúzással 32 napig is elketyeg

By  | 

A Richemont luxusbirodalom részeként működő Cartier az ékszer- és óragyártásban érzi leginkább otthon magát. Legismertebb és legkiemelkedőbb luxusóra modelljei a  Calibre de Cartier, a Tank, Santos de Cartier, és a Pasha.

A Cartier Ideas + Development, röviden ID divizója pedig a kutatás-fejlesztésért és folyamatos innovációért felel. A részleg egyik első gyümölcse még 2009-ből az ID One Watch, a világ első olyan órája, mely hadatüzent az olajnak, azaz teljes mértékben kenés nélkül képes működni, a DRIE (deep reactive ion etching) technológiának és különleges anyaghasználatnak köszönhetően.

Most három évvel később megszületett az utód, az ID Two Watch, mely a világ legenergiatakarékosabb, leghosszabb járástartalékkal rendelkező órája. Egy felhúzással több mint egy hónapig, pontosan 32 napig képes elketyegni. Viszonyításképpen egy korrekt automata óra 48-72 óra, míg egy kézi felhúzású óra esetében 7-8 nap, ami kiemelkedőnek mondható.

Ezt úgy érték el, hogy az órát gyakorlatilag minden ponton megpimpelve, újragondolva radikális változtatásokat eszközöltek. A hagyományos fémötvözet rugó helyett elsőként üvegszálas anyagot használtak fel, mely sokkal nagyobb energiát képes tárolni, miközben súrlódása minimális. A kerékművet pedig egy bolygóműbe sűrítették  (olyan fogaskerék-rendszer, amelyben a fogaskerekek egy része  a saját tengelye körüli körforgás mellett keringő mozgást is végez). Az ID One-hoz hasonlóan kenést nem igényel,  a súrlódást pedig még tovább csökkentették azzal, hogy a mindössze két darabból készült különleges, átlátszó kerámia óratokban 99,8%-os vákuumot hoztak létre. A vákuumnak további funkciója is van: a hátlapot semmilyen csavar vagy egyéb mechanikus megoldás nem rögzíti, kizárólag a vákuum tartja össze, szívja egymáshoz az „üveget” és a hátlapot.

Egyelőre csakúgy, mint az ID One esetében koncepcióról, tanulmányóráról van szó, így megvásárolni nem lehet és biztos jópár évnek el kell telnie, hogy az ID Two-ban alkalmazott technológiák a piacra kerülő modellekben is megtalálhatóak legyenek.

A tovább utáni videó részletesen szemlélteti, hogy mely lépésekkel, hány százalékot sikerült javítani az óramű hatékonyságán:

2 hozzászólás