A 27 milliós óra tudja magáról, hogy mennyit késik: Urwerk EMC

By  | 

Az óragyűjtők és óraimádók nem véletlenül a mechanikus óracsodákért rajonganak. Egy bonyolult, a mai napig, ha csak részben, de kézzel készült precíziós szerkezet, amelynek gyártási folyamata az elmúlt évszázadok alatt szinte alig változott, igazán csodálatraméltó és egy-egy különleges darabért bármit megadnának a gyűjtők.

EMC_packshot

Mindezek és a mai technológia fejlettség ellenére a mechanikus órák sohasem lesznek tökéletesen pontosak. Persze ne olyan mértékű késére gondoljunk, ami miatt mi magunk is elkésnénk valahonnan. Egy modern mechanikus certifikált kronométer (a svájci COSC laboratóriumaiban bevizsgált és tanúsítvánnyal rendelkező óra) esetében a legrosszabb elfogadott érték 99,994% azaz +6/-4 mp naponta. Az átlag érték +-2-3mp, míg egy naponta max. +-1 mp eltérés mutató mechanikus óra jelenti a kiváló kategóriát. A késést, sietést számtalan tényező befolyásolhatja: hőmérséklet, gravitáció, mozgás, milyen szögben áll/mozog az óra, az óra kora, karbantartás rendszeressége, módja stb.

Urwerk-EMC_Black luxusóra

Az Urwerk egy olyan mechanikus órát készített, amely képes bemérni saját magát és egy analóg számlapon, mutatóval kijelezni, hogy mennyit siet vagy késik napon belül. Ezt követően pontosra beállítani már nem tudja magát, ez a tulajdonosra marad. Az óra nevében az EMC nem a relativitás elmélet képletére utaló betűsor, hanem az Electro Mechanical Control rövidítése. Az EMC készülékeket az órák pontosságának bemérésére használják (pl. Witschi frekvenciamérő) és ahogy neve is mutatja elektromossággal működnek. Az Urwek EMC óra esetében a Witschit sem elem hajtja meg, hanem a tulajdonos egy kis, az óra oldalából kihajtható kurbli megtekerésével generálhat annyi energiát, ami az óra gyors beméréshez elegendő. A szerkezet a frekvenciát méri pár másodpercig és azt felszorozza 24 órás intervallumra, majd kijelzi.

EMC-Back2

A modern mechanikus órák többsége 4 Hz körüli frekvencián, 28.880-as óránkénti lengésszámmal ketyeg (4Hz*2*3600mp). Az órába integrált EMC/Witschi ezt a frekvenciát csekkolja pár másodpercig és ebből von le következtetéseket. A pontos időt nem fogja megmondani csak azt, hogy az óra 24 órára vetítve esetleg 2 mp.et siet vagy 3-at késik, amin utána egy a hátlapon található két pici csavarral lehet állítani (az egyikkel 5 nagyobb lépésben, míg a másik a finombeállítás), így lehet, hogy a következő napi méréskor már csak 1 mp késésben lesz.

EMC_mov

A 51*43 mm méretű, 15,8mm vastag, ugyancsak masszív titán + acél ötvözet óratok 3 ATM-ig vízálló, a számlapot pedig tükröződésmentes zafírkristály üveg védi. Az óralapon 4 kisebb kijelző található: jobb oldalt egymás fölött az óra + perc, illetve a másodperc megjelenítése. Bal felül az EMC által mért relatív pontosság -20 és +20mp között skálázva (bár ha valaha 6-nál többet mutat, akkor vigyük nyugodtan vissza). Bal alul pedig az üzemanyag-kijelző szerű kis kijelző a komoly 80 órás járástartalékból hátramaradó, a következő felhúzás esedékességéig visszalévő időt jelzi.

EMC_face

Az Urwerk órák ára általában egy szupersportkocsiéval vagy egy lakás árával vetekszik. A tavaly bemutatott máltai sólyom, az  Urwerk UR-210 a 32 milliót közelítette, az Urwerk EMC ehhez képest alkalmi vétel, a maga $120.000-os (27 millió Ft) árcetlijével.

EMCmov_detail