Kötéltáncot jár az elem az akrobatikus órában

By  | 

Daniel Weil tervező rendkívül egyedi órákat készít már a 80-as évek óta, műveiben igazából megpróbálja a fizikát és az idő múlását kézzelfoghatóvá tenni. Mostani alkotásának találóan a „Clock for an Acrobat”, vagyis „Óra az akrobatának” nevet adta, a benne mozgó részegységek ugyanis önálló életet élnek és csak úgy röpködnek a levegőben.

Az időmérő szerkezeten szépen megmunkált óra-, perc- és másodperc-mutatók mozognak, ezt középen vékony ezüst és bronz-rudak tartják meg a levegőben, közben pedig a csatlakozó belső nikkelborítású gyűrű jár körbe a nagyobb, részben diófából készült külső körpályán. Sőt, az egész körszerkezet is mozgásban van az alsó sínen, miközben belül forog a kerék, a gravitáció és a felfüggesztések valahogy kiegyenlítik egymást.

Az érdekes órában az elem pozíciója a leglátványosabb, tulajdonképpen ott lóg a semmiben akrobata módjára, negatív és pozitív töltésű végei egy-egy drótra vannak rákötve, azok meg szintén kifüggesztve mozognak a gravitációnak megfelelően.

Egy kis üveggolyó is gurulgat a külső gyűrű alján, de ez csak a 6 órás állást szemlélteti folyamatosan, ehhez lehet viszonyítani majd a pontos idő leolvasásakor, és persze időnként újra is kell húzni az egész klaviatúrát. Az órához konkrét árcímke nincs, de így is a világ egyik legdrágább időmérője lehet. 10 darabos limitált szériéban készül.

6 hozzászólás

 1. asd

  2011. december 4. vasárnap at 15:38

  Videó nincs a működéséről?

  Amúgy nagy pirospont az oldalnak, az utóbbi időben jó gyakran frissül, régebben a heti 1 posztnak örültem.

 2. marci

  2011. december 5. hétfő at 10:27

  van még ember aki nem rss feedel? :)

  • Szerzetes

   2011. december 5. hétfő at 20:58

   Jelen. Feedly

 3. nancy

  2011. december 5. hétfő at 20:55

  én például azt se tudom mi az… :( de mielőtt lehordanátok, elmagyarázhatnátok nekem :)

  • hmgkx

   2011. december 11. vasárnap at 18:54

   Az elmagyarázás:

   Az RSS feedek ügynevezett hírcsatornák.
   Bármely weboldal rendelkezhet ilyen szolgáltatással, de leginkább azoknak van, amelyek rendszeresen frissülnek új tartalommal.
   Ha például nem szeretnéd minden nap látogatni ezt az oldalt, csupán a friss bejegyzésekre vagy kíváncsi, letölthetsz egy RSS feed olvasó alkalmazást.
   Egyébként sok programban eleve van ilyen olvasó, vagy letölthető hozzá beépülő alkalmazásként. (pl. a legtöbb web böngésző)
   Miután telepíted az olvasót, beállítod a kedvenc weboldalaidat (már ha rendelkeznek RSS hírcsatornával) és az olvasó értesíteni fog téged, ha az egyikük új cikkel/bejegyzéssel/tartalommal bővült. És persze meg is jeleníti azokat.

   A lehordás:

   Fúú! Még ezt se’ tudod? Ne má’! Fúúú! :)

   • nancy

    2011. december 14. szerda at 17:16

    köszi szépen, így már értem :)