Kötéltáncot jár az elem az akrobatikus órában

By  | 

Daniel Weil tervező rendkívül egyedi órákat készít már a 80-as évek óta, műveiben igazából megpróbálja a fizikát és az idő múlását kézzelfoghatóvá tenni. Mostani alkotásának találóan a „Clock for an Acrobat”, vagyis „Óra az akrobatának” nevet adta, a benne mozgó részegységek ugyanis önálló életet élnek és csak úgy röpködnek a levegőben.

Az időmérő szerkezeten szépen megmunkált óra-, perc- és másodperc-mutatók mozognak, ezt középen vékony ezüst és bronz-rudak tartják meg a levegőben, közben pedig a csatlakozó belső nikkelborítású gyűrű jár körbe a nagyobb, részben diófából készült külső körpályán. Sőt, az egész körszerkezet is mozgásban van az alsó sínen, miközben belül forog a kerék, a gravitáció és a felfüggesztések valahogy kiegyenlítik egymást.

Az érdekes órában az elem pozíciója a leglátványosabb, tulajdonképpen ott lóg a semmiben akrobata módjára, negatív és pozitív töltésű végei egy-egy drótra vannak rákötve, azok meg szintén kifüggesztve mozognak a gravitációnak megfelelően.

Egy kis üveggolyó is gurulgat a külső gyűrű alján, de ez csak a 6 órás állást szemlélteti folyamatosan, ehhez lehet viszonyítani majd a pontos idő leolvasásakor, és persze időnként újra is kell húzni az egész klaviatúrát. Az órához konkrét árcímke nincs, de így is a világ egyik legdrágább időmérője lehet. 10 darabos limitált szériéban készül.

6 hozzászólás