Breva Genie 01: időjós luxusóra

By  | 

Amikor reggel félálomban az okostelefonunkra pillantunk, akkor magától értetődőnek tekintjük, hogy a pontos idő mellett megjelenik, hogy milyen időjárás várható aznapra. De mennyivel szebb mérnöki kihívás, ha ezt az infót a hétköznapi ember számára felfoghatatlanul komplikált, teljesen mechanikus szerkezet jeleníti meg, mindezt a csuklónkon egy luxusórába integrálva.

breve_genie_01_luxus_ora_12

A Breva Genie 01 a világ első mechanikus órája, amely a pontos idő mellett megjeleníti a tengerszint feletti magasságot, időjárás előrejelzést ad, kijelzi a légnyomást és a járástartalékot. Mindezt egy teljes betekintést engedő óratokban, ahol szemünk előtt forognak az apró fogaskerekek és más finom megoldások. Az óra a közelgő BaselWorld 2013 top10 legkívánatosabb órája közé tartozik.

breve_genie_01_luxus_ora_09

A fő óralapon, 8 óránál található az órákat és perceket megjelenítő számlap, míg a másodperc kijelző 12 óránál pörög. A tengerszinthez viszonyított magasságot a kijelző felső peremén végigfutó ívén kijelző jelenti meg -300 és +5300 méter között. 2 óránál tartható a 973-1053 hPa-ig skálázott barométer, míg a légnyomástartományokhoz kapcsolt várható időjárást egyértelmű ikonok jelzik. A különleges Breva által szabadalmaztatott fémötvözetből készült légnyomásváltozást érzékelő két darab kapszulát pedig 6 óránál találjuk.

breve_genie_01_luxus_ora_04

Az óra 65 órás járástartalékkal rendelkezik és 4 óránál található a kis kijelző, ami a hátralévő tartalékokat mutatja:

breve_genie_01_luxus_ora_03

A 44,7 mm átmérőjű óratok peremén összesen három multifunkciós korona figyel. A 9 óránál található két-állású korona az óra felhúzásért és a pontos beállításért felel. A 2 óránál található korona segítségével a légnyomás kijelzőt, benyomva pedig a magasságmérőt állíthatjuk. A 4 óránál található harmadik korona 90 fokban elforgatva nyitja és zárja a légnyomás-kiegyenlítő szelepet. A nyitott állapotban beáramló levegőt egy ozmózis elven működő teflon membrán páramentesíti a hosszútávú megbízhatóság érdekében.

breve_genie_01_luxus_ora_11

A 44,7 x 15,6 mm-es óratok fehér arany és rózsaszín arany variációkban érkezik. Mindkét színből összesen 55-55 darab készül.  Az óratok 70, az óraszerkezet 405 alkatrészből áll össze. A szerkezetet tükröződésmentes zafírüvegen keresztül szemlélhetjük előröl és a hátlapon keresztül is. Árcetli:  CHF 150.000 (36 millió Ft). Videó a tovább után!