A legáramvonalasabb bringa: Cervélo P5

By  | 

A bringások esetében is általában igaz a mondás, az győz, aki a leggyorsabban és legkitartóbban tapossa a pedálokat, azonban legalább ennyire fontos maga a kétkerekű is, de nem csak a súlya, hanem a légellenállása is. Az aranyéremtől a többieket az azonos fizikai kondíció miatt gyakran már csak minimális aerodinamikai különbségek választják el, vagyis hogy minél jobban vezesse el a kerékpár váza és a bringás a menetszelet, és hogy minél alacsonyabb legyen a légellenállás. Az még érthető, hogy egy autó esetében a légellenállás rengeteget számít, de ki gondolná, hogy egy drótszamár esetében is, ahol maga a kerékpáros sokszorosát teszi ki a gép súlyának és légellenállásának, is ennyi múlna ezen a paraméteren.

 

A Cervélo mérnökei a repülőgép-gyártásban használatos számítógépes modellezéssel, aerodinamikát elemző szoftverekkel és virtuális szélcsatorna-tesztekkel alkották meg legújabb P5 elnevezésű kerékpárjukat, ami állításuk szerint az eddigi legjobb aerodinamikai értékekkel bíró kétkerekű.

Rengeteg tesztet és modellt futtattak le, mielőtt a Cervélo P5 egyáltalán fizikai formában létrejött volna, számos komponensnél legelőször belőtték és finomhangolták a leginkább „ellenálló” részeket. Többek között lejjebb eresztették az egész kormányszerkezetet, a hidraulikus fékvezetékeket a váz belsejébe rejtették el, a nyereg végét pedig elvékonyodó design-nal gyártották le, hogy a versenyző ülése mögött minél kevesebb turbulencia keletkezzen.

Triatlon mellett időfutamokra is alkalmas a P5-ös, a hatékonyságára pedig jellemző, hogy egy 44 kilométeres olimpiai időfutamon akár 30 másodperces előny is szerezhető vele, ami simán dönthet a dobogós helyezések sorsáról vagy sorrendjéről.

A bringás fizikai kondícióján, felkészültségén vagy testfelépítésén persze 30 mp-nél sokkal több múlhat, de ez az érték már egy abszolót nem lebecsülendő javulás. A javuláshoz megfelelő árcetli is társul: a P5-re $6.000-t (~1,4 millió Ft) kell félretenni, de maga a vázszerkezet már $4.500-ért elvihető (~1,06 millió Ft). Még több fotó Facebookon!

3 hozzászólás