A máltai sólyom: Urwerk UR-210

By  | 

A máltai csak az óra modell nevében szerepel, amúgy természetesen Swiss made. A svájci Urwerk legújabb UR-210 Maltese Falcon névre hallgató óracsodája a számos világújdonságot tartalmazó UR-202 továbbfejlesztett változata, többek között a 202-ben bemutatkozott szatelit kijelzőrendszert kapta és a járását ugyanúgy sűrített levegő szabályozza a hátlapon megtalálható két mini turbina segítségével. Az Urwerk törekvése szerint ez az új óra a mechanikus szerkezet és az ember szimbiózisát hivatott megtestesíteni.

Van alapból egy robotos beütése, titán és acél borítása mellett az óralapja tűnik a legérdekesebbnek, ugyanis nem teljesen intuitív az idő leolvasása róla:  az alsó részen látható íven a percek sorakoznak fel, a mutató folyamatosan halad felettük, és hogy épp hanyadik órában járunk, azt a saját tengelye körül forgó óramutatókon megjelenő számok jelzik.

Fent a két sarokban egy kisebb piros-fehér indikátor (jobb) a feltöltöttséget mutatja (ilyet már számos korábbi órában láthattunk), míg vele szemben a piros-zöld kijelző (bal) a cég aposztrofálása szerint a világon elsőként jelzi a „felhúzás” hatékonyságát a legutolsó két órára vonatkozóan. Ez röviden annyit takar, hogy ha elkényelmesedünk és hosszú órákon keresztül a kanapéba süppedve üldögélünk, a kijelző elmászik a piros tartományba, vagyis az adott pillanatban az óra több eenrgiát fogyaszt, mint amennyit mi termelünk, így teljes egészében a tárolt energiára támaszkodik, míg ha aktívan mozgunk vele, akkor a beépített automata rotornak köszönhetően fel tudjuk tornászni a zöld zónába.

Az óra hátulján még az is beállítható, hogy mennyire legyen érzékeny ez a felhúzási funkció, „full” módban a legapróbb mozgást is átkonvertálja energiává, de erre sokszor nincs is szükség, ha elég mozgékonyak vagyunk,  „reduced” státuszra állítva közel optimális módban működik a rotor, míg stop-ra állítva teljesen kikapcsoljuk ezt a lehetőséget, és ekkor már a manuális felhúzás játszik, viszonylag sűrűn, mivel maximum 39 órán keresztül működik az óra egyhuzamban.

A számos világújdonságot felvonultató óracsodából mindössze 10 darab készül és októbertől megvásárolhatóak 137.000 svájci frankért, azaz mintegy 32 millió forintért. Még több fotó Facebookon: Urwerk UR-210 galéria