Zátonykéró 65 ablakkal a tengerre

By  | 

Valószínűleg mindenki álmodozott már legalább egyszer saját szigetről, de legalábbis elképzelte milyen lehet egy saját tengerrel körbevett földdarab, míg a hétfő reggel 7 órás ébresztő vissza nem szippant a magyar valóságba.

A 82 éves Bostonban született építész, Hanry Wood számára azonban nem csak álom maradt a családi sziget. 1961-ben, akkori árfolyamon mindössze 3,600 dollárért megszerezték a Rhode Islandi Narragansett öbölben lévő apró sziklát a Clingstone-t, rajta egy több mint száz éves, 1905-ben épült romos épülettel, melyben 20 éven keresztül nem lakott senki.

A házat a tulajdonos építész felügyeletével, de a teljes rokonság és barátok bevonásával jórészt barterben állították helyre a korabeli fotók alapján. Például az egyik szárazföldi „szomszéd” felel a csónakok karbantartásáért, cserébe évente egy hétre megakapja a házat, amikor a család nyaralni megy. A szuperromantikus (bár azért valljuk be befigyel egy kis Alcatraz utánérzés), 3 emeletes, 23 szobás családi hajlék  jelenlegi árfolyamon körülbelül  4-5 millió dollárt érhet (1,2 mrd Ft).

Mivel a szikla közművek által nehezen megközelíthető, így szinte a teljesen önfenntartó kialakításra törekedtek. A fűtéshez, melegvízhez napkollektrokokat, az elektromos eszközökhöz szükséges áramot a tetőn lévő mini szélerőmű generálja, míg a WC komposztálással van megoldva.

A ház eredeti tervezésében még az 1905-ben elhunyt William Trost Richards festőművész is részt vett, aki azt a feladatot kapta, hogy a házon úgy helyezzék el az ablakokat, hogy minden egyes ablak, mintha egy képkeret lenne, mintha azon keresztül egy élő festményt néznénk. A ház adottságai miatt ez azért nem volt olyan nehéz feladat, mindenesetre a festői kilátást persze nem is bízhatták volna jobb szakemberre, mint egy festőre.

Memorial Day alkalmából Mr. Woods minden évben meghívja a ház restaurációjában részt vett 70 fős rokonságot és baráti társaságot, akiknek a segítségével elvégzik az aktuálisan esedékes karbantartási, felújítási munkákat és lemossák a ház mind a 65 ablakát, majd estére egy buliba torkollik meló.


Még több fotó, galéria folytatása Facebookon:  Zátonykéró 65 ablakkal az öbölre (galéria)

2 hozzászólás