Vízenjárás 2.0, avagy a nem newtoni folyadékkal töltött medence

By  | 

Vízen járni kétségtelenül menő, de a leginkább áhított top10 szuperhős képesség között biztosan szerepel. Egy egyedi vízenjárós módszerről már beszámoltunk pár évvel ezelőtt, most nézzünk egy másikat.

vizenjaras_64

Az elv, a „technológia” rém egyszerű és régóta létezik, láttunk már ilyet is évekkel ezelőtt, de a nemrég Kuala Lumpurban leforgatott videó mégis megér egy posztot. Ha egy medence vagy a főtéren lévő szökőkút vízfelületén szeretnénk futkosni, táncolni, hátraszaltózni, akkor nincs már dolgunk, mint a vizet nem newtoni folyadékká változtatni.

Ehhez a víztérfogat függvényében szükségünk lesz pár tonna kukoricalisztre/keményítőre vagy ezekhez hasonló anyagra. Legjobb, ha nem por formájában öntjük a medencébe, hanem már eleve vízzel csomómentesen, alientakony állagúra elkeverve betonkeverőben szállítjuk a helyszínre és úgy öntjük az üres medencébe. A medencében elkevergetni sokkal nehezebb lenne.

Nem newtoni folyadékok: Az iskolában azt tanuljuk, hogy a folyadékok – ellenben a gázokkal – önálló térfogattal rendelkeznek, azaz gyakorlatilag összenyomhatatlanok, viszont mindig alkalmazkodnak a tároló edény alakjához. A folyadékok tehát minden olyan deformációval szemben nagy mértékben ellenállóak, melyek a térfogatukat próbálják megváltoztatni. A legtöbb folyadék azonban valamekkora ellenállást tanúsít a belső mozgásokkal szemben. A newtoni folyadékok megegyeznek abban, hogy a deformációra adott válasz mindig arányos a deformáció mértékével. Kétszer akkora deformáció mindig kétszer akkora ellenállást eredményez. A nem newtoni folyadékoknál azonban ez nincs így. Vannak olyan folyadékok, melyek kis deformációk esetén nagyon könnyen folynak, ha azonban nagyobb deformációnak vetjük alá őket, szinte szilárd anyagként viselkednek. Ezek a nyírásra keményedő folyadékok. (forrás: kvantum blog)

Így működik a medencében lévő cucc is. Megfelelő intenzitással át lehet rajta futni, de ha nem vagyunk elég gyorsak, határozottak, nem elég erős a talpunk becsapódása (lásd kissrác a videó közepén) vagy megállunk egy pillanatra, akkor az anyag elnyel minket, mint az alvilági besúgót a hobbybeton.

vizenjaras2-128

1 hozzászólás