Folyadék számlapos ferrofluid kijelzős ébresztőóra

By  | 

Az ötszörös red dot design díjas Damjan Stanković nem csak a formatervezéshez ért, de prototípus építésben is meglehetősen jártas, csakúgy, mint mérnök partnere Marko Pavlović, aki programozásban erős. A szerb dizájner-mérnök páros sok más szakember támogatásával, egy év kitartó munkával összehozták a folyadék kijelzős elektro-mechanikus órát. De ez alatt nem ám LCD-t kell érteni, hanem egy sokkal merészebb megoldást.

ferrofluid-folyekony-ora_08

Igaz sem a leírásban, sem a bemutató videóban nem hangzik el, de így első ránézésre valamilyen ferrofluidra tippelünk, amit az elektronika által befolyásolt mágneses erők formálnak a pontos időt megjelenítő számjegyekké.

A ferrofluidokban nanoméretű részecskék vannak, átmérőjük körülbelül 10 nanométer vagy kevesebb. Ezek a vasalapú részecskék, elég kicsik ahhoz, hogy hőmozgás során szétoszoljanak a hordozó folyadékban, és a fluidnak mágneses tulajdonságot kölcsönözzenek.

A vasalapú részecskéket felületaktív folyadékréteg fedi, amelyet olajhoz vagy vízhez adva biztosítja a ferrofluid folyadék jellegét. Annak köszönhetően, hogy a ferrofluidban két halmazállapot létezik (szilárd fém és folyadék), külső mágneses tér hatására fázisátalakulást szenved, ezért különböző technikai alkalmazásokra használatosak. Az igazi ferrofluidok stabilak, ami azt jelenti, hogy a szilárd részecskék nem tapadnak össze vagy nem válik szét a két fázis, még nagyon erős mágneses tér hatására sem. (Wikipedia)

ferrofluid-folyekony-ora_02

A Rhei fantázianéven futó óra egy szép átmenet a digitális-analóg megoldások között, rendkívül látványos, ahogy a ferrofluid amőbaként változtatja az alakját és két egymás követő számjegy mindig egy kicsit másképpen alakul át, hogy felvegye a következő alakját.