25 méteres üvegaljú medence két tízemeletes között, kilátással a parlamentre

By  | 

London Nine Elms negyedét is elérte egy merész rehabilitációs gigaprojekt. A városrész a Temze déli partján fekszik közel a belvároshoz, jellegzetes épülete a harmincas években épült négytornyú Battersea hőerőmű (Európa legnagyobb téglaépülete), ami, ha máshonnét nem is a Pink Floyd 77-es Animals albumborítójáról lehet ismerős. Az erőmű szerencsére 1975 bezárt.

8BPS_Sunset_View-Pipers

Az erőművet körülvevő területen már megkezdődött a 2000 új otthon magában foglaló Embassy Gardens ingatlanfejlesztés. A projektet a londoni HAL építésziroda tervezte, akik a fizikai törvényeit és az majdani lakók félelemérzetét semmibe véve egy 25 méteres üveg aljú medencét álmodtak a lakópark két legmagasabb 10 emeletes épülete közé.

A 25 méteres medence, ha valóban megvalósul, 6 méter széles és 1,5 méter mély lesz, a 225 tonna víz nyomásának pedig egy mindössze 20 cm vastag, teljesen átlátszó üveg tartana ellent. A medencének nem csak az alja, hanem az oldalai is üvegből készülnének, azaz gyakorlatilag egy akváriumról van szó. Magát az akvárium konstrukcióját az Arup Associates mérnök csapata matekozta ki, de kikérték a véleményét az Eckersley O’ Callaghan statikusainak is, illetve az akvárium tervezéssel foglalkozó Reynolds-ét is.

A 35 méteres magasság, az átlátszó üvegfelületek és Temze közelsége miatt pazar kilátás nyílik a túlparton elterülő parlamentre. Az akváriumban úszkálva órára sem lesz szükségünk, bármikor leolvashatjuk a Big Ben-ről, hogy eljött-e az 5 órai tea ideje.

House-of-Parliament

Ismerjük London évről-évre folyamatosan szinte exponenciálisan növekvő ingatlanárait, így meg sem lepődünk, hogy a lakóparkban a legkisebb, legolcsóbb lakásért is 602.000 angol fontot (kb. 265 millió Ft) kell kicsengetnünk. Gondolom az akvárium karbantartását és használati jogát magában foglaló közös költség sem kevés.

Embassy-Gardens-by-night

Az új városrész tömegközlekedésével sem szaroznak, a 2017-re tervezett átadásig két új metrómegállóval kötik össze a belvárossal. Ja és 2017-re az amerikai nagykövetség is áthelyezi a Nine Elms-be a székhelyét, számukra egy szinten teljesen új, kocka épületet húznak fel.