Távvezérelt kamerával készülnek az olimpia legdurvább víz alatti felvételei

By  | 

Nem kevés a nyomás azokon a fotóügynökségeken és fotósokon, akik a riói olimpia legjobb képeire utaznak. A Getty Images ügynökség egyik embere, Al Bello – számos nyári és téli olimpiai fotós tapasztalattal a háta mögött – valami egészen újra vállalkozott, és erről egy CNN-nek adott interjúban is beszámolt. Még véletlenül sem arról van szó, hogy ő maga úszószettben a vízbe ereszkedik, a siker titka egy Canon 1DX Mark II kamera, amit a medencébe küld, és így készít zseniális fotókat a felette elsuhanó úszókról.

rio-2016-uszas-vizalatti-foto-00

A technológia természetesen nem újdonság, a 2012-es londoni olimpián a Reuters is kísérletezett hasonlóval, de Bello az, aki élesben is meri használni. Korábban egy hagyományos, vízbe helyezett és távolról irányított kamera esetében gyakorlatilag előre el kellett képzelni, hogy mit szeretnénk lefotózni, és azt is ki kellett találni, mikor úszik be a versenyző a képbe, mondta Bello a CNN-nek. Ez gyakran azzal járt, hogy az úszó testének csak egy része volt a képen, és használhatatlan lett egy amúgy jó felvétel.

Hosszú Katinka - 400 méter vegyes - Rio 2016

Hosszú Katinka – 400 méter vegyes – Rio 2016

A mostani víz alatti kamera azonban mindent megváltoztat. A vízálló tokba helyezett gép – a Canon 1DX Mark II – pontos képet ad a fotósnak arról, ami a víz felszíne alatt történik, így a medence szélén ülve, egy monitor segítségével is állítható a kamera pozíciója és a lencse fókusztávolsága. Persze ez sokkal több előkészítést és beállítást igényel – gyakran kell ellenőrizni a gépet és a tokját, illetve a medencében futó kábeleket is. De valószínűleg megéri, hiszen így tényleg a leghatásosabb – és legemlékezetesebb – víz alatti képek készülhetnek el.