10 mp alatt mixeli a koktélokat a Raspberry Pi

By  | 

Aki már elvégzett egy rendes mixersulit vagy egy nívósabb koktélkeverős tanfolyamot, annak lehet, hogy hamarosan újra kell majd tanulnia a szakmát, amennyiben valóban megvalósul a Bartendro koktélmixeres koncepciója a Kickstarter oldalról. Egy precíz robotról van szó, ami rendkívül gyorsan, akár 10 másodperc alatt is el tud készíteni egy finom koktélt, sőt többet is egymás után, egyetlen adagolója közel 200 adagot képes előállítani egyetlen este alatt.

Márpedig több adagolóval is elbír a Bartendro egyszerre, kiszereléstől függően 3, 7, vagy akár 15 darab szórófejjel ontja az italokat, ám lehet, hogy az adagoló megnevezés így túl egyszerűnek tűnik, valójában az Arduino Board-oknál is használatos processzorral bírnak, és RJ-45-ös csatlakozókkal vannak hozzákötve egy Raspberry Pi-alapon működő routerhez .

Kb. 5 percet vesz igénybe az eszköz beüzemelése, és utána már csak a pia-utánpótlásról kell majd gondoskodni, a többi melót elvégzik a perisztaltikus pumpák. A hozzá fejlesztett felhasználói interfész használata meglehetősen intuitívnak tűnik és személyre is szabható az adott alkalomhoz igazítva, az admin felületén pedig egyszerűen vezérelhetjük a szórófejek mindegyikét, a hozzávalók és receptek variálása csak egy-két kattintás, mint ahogy a kalibrálás és a tisztítás is.

 

A wi-fi access point-ként is funkcionáló Bartendro-ra gyakorlatilag bármilyen eszközről rá lehet kapcsolódni (legyen az tablet vagy okostelefon), a böngészőben rögtön elnavigál minket az itallapjához, amiről kényelmesen lehet majd rendelni a koktélos köröket. Rendkívül sok tippet kaptak a Bartendro készítői a funkciók bővítését illetően, sokan kávé, gyümölcslevek készítésére is alkalmassá tennék, vagy éppen házi sör csapolására és palacsinta gyártására, sőt egyesek egészen a kerti öntözéses rendszerekig és akváriumok tápanyag-ellátásáig is elmennének.

Technikalilag pedig számos extrával is felszerelnék, például hogy legyen képes kezelni a bankkártyákat, legyen arcfelismerő szoftver hozzá, integrálják a Microsoft Kinect-el, legyen hozzá véralkoholszint-mérő és életkor-verifikálási lehetőség, futószalagon nyomja a koktél-sorozatokat, végezetül pedig kerekeken gurulva hozza is ki az asztalhoz a rendelést. Ha alkoholról van szó, nincs hiány a kreatív ötletekből, mindenesetre a nagy érdeklődést jelzi, hogy a projektre megcélzott 135.000 dollár (~31 millió Ft) kezdeti költséget két hét alatt gyakorlatilag össze is kalapozta a fejlesztőcsapat a Kickstarter-en, ez lehet, hogy a belőtt árnak is köszönhető, ami szórófejek számától függően 500-2.500$ lehet majd (~117.000-587.000 Ft), így a vendéglátó-egységekben viszonylag gyorsan visszahozhatja a belefektetett pénzt.

 

1 hozzászólás