iPhone-os szenzorok radioaktivitás és mágneses mező mérésére

By  | 

Ilyen iPhone-kiegészítővel sem nagyon találkoztunk még: a Lapka a funkcióját illetően egy személyes környezetünket monitorozó szett, és bár magyarul is értelmes a neve, oroszul egészen pontosan mancsot jelent, jelképesen pedig olyan, mintha ezzel a kiegészítővel az iPhone-unk minden nap egy pacsit adna nekünk, hogy minden rendben van körülöttünk, továbbá Vadik Marmeladov, az orosz fejlesztőcég kreatív igazgatója és alapítója szerint a Lapkát egyfajta talizmánnak is tekinthetjük, ami mindig minden körülmények között vigyáz ránk.

Mindez közel sem jelenti azt, hogy a Lapka kiegészítő spirituális tulajdonságokkal bírna, éppen ellenkezőleg, olyan kifinomult szenzor, ami méri például a radioaktív sugárzást, a minket körülvevő elektromágneses mezőt, a páratartalmat, hőmérsékletet, valamint hogy mennyire organikus a fogyasztott ételünk, vagyis minden olyasmit, ami a szemünk előtt láthatatlan.

Az iPhone jack dugójába csatlakoztatható, multifunkciós érzékelőt megpróbálták divatos öltözékbe csomagolni, ehhez brazil Sapele típusú faborítást és matt műanyag házakba épített áramköröket kombináltak, mintha csak az Yves Saint Laurent divatházat ötvözték volna némi NASA-s csúcstechnológiával.

Mindegyik mérőmodult külön szimbólumokkal látták el, közülük a radioaktivitást monitorozó rész foglalja el a legnagyobb helyet, ami kell is a pontos mérésekhez.

Tulajdonképpen egy sokkal kisebb dobozba csomagolt Geiger-Müller számlálóról van szó, csakhogy a számítási kapacitást és az eredmények kijelzését az iPhone-ra bízza a szerkezet, mindazonáltal nagy szükségünk nem lesz erre az egységre, hacsak nem Fukusima környékén lakunk.

Az elektromágneses mezőt vizsgáló (EMF) szenzor az alacsony és magas frekvenciájú hullámokat figyeli körülöttünk, az alacsony értékeket mikroteslában méri többek között olyan tárgyak mellett, mint például téglafalak, hálózatra kötött vezetékek, mosógépek és hűtőszekrények, a magas frekvenciájú hullámokat pedig mobiltelefonok, antennák és mikrohullámot kibocsátó eszközök közelében fogja be, és volt/méter értékben jelzi ki az okostelefon képernyőjén. Elvileg fontos a minél kevesebb elektromágneses szennyezés a nyugodt alvási ciklusokhoz, szóval ez a részegység már egy fokkal hasznosabbnak tűnik.

Szintén az alvást és a hatékony munkát segítheti a páratartalmat és hőmérsékletet monitorozó érzékelőegység, ám itt nincs akkora kötöttség, hiszen egyéntől függően mindenkihez más és más beltéri szobahőmérséklet és nedvességtartalmú levegő passzol, amiben kellemesen érzi magát.

Végezetül a szerves anyagokat elemző detektort kell megemlítenünk, ebben a szétnyitható érzékelőben egy rozsdamentes acéltű bújik meg, amivel mintavételt végezhetünk főként zöldségeken és gyümölcsökön azáltal, hogy szépen beledöfjük a kajába, ami iPhone-ra kötve meglehetősen vicces látványt kelt.

Az organikus szenzorral elektromos vezetőképességet mérhetünk, ami összefüggésben van a nitrogén alapú műtrágyázás során megmaradt nitrát-ionok relatív koncentrációjával, vagyis következtetni lehet arra, hogy mennyire természetes vagy épp felturbózott étellel van dolgunk.

A személyes komfortérzetünket biztosítóü Lapka érzékelő-szett 220 dollárért (~48.000 Ft) rendelhető az orosz cégtől, ami ugyan kicsit drága okostelefon-kiegészítőnek számít, ám még mindig olcsóbb megoldás, mintha egyenként szereznénk be a Geiger-Müllert és az EMF-mérőt.