A Retina Display-t lassan nyugdíjazzák? FullHD mobilkijelzőt virít az LG

By  | 

Bekeményít az LG kijelző-fronton, legalábbis ami a mobilpiacot illeti, sikerült ugyanis kifejleszteniük elsőként a full HD-s, 1080p felbontású LCD-panelt – okostelefonokra. 5 inch-es, azaz kis híján 13 centis képátlójú érintőképernyőre tervezik az impozáns részletességet, amivel ugyan még nem a legnagyobb pixelsűrűség birtokosai (abban a Toshiba viszi a prímet), viszont a 440 PPI-s érték mindenképpen kenterbe veri az iPhone 4-ben használt 3.5 inch-es Retina Display-t a maga 326 PPI-s pixelsűrűségével.

Az 5 inch, ha hasonlítani akarjuk, méretben a Samsung Galaxy Note képernyőjének felel meg, vagyis a kisebb tenyerű felhasználóknak már lehet, hogy nehézséget jelent majd kézbe venni (kosarasok előnyben), de az mindenesetre látszik, hogy kezdünk hozzászokni ehhez a nagyobb felülethez, a növekvő médiafogyasztás miatt a gyártóknak egyre inkább megéri az félig okostelefon-félig tablet méretű, úgynevezett „phablet”-platformra is kihozni termékeket.

Az LG LCD-paneljénél már az IPS-technológia továbbfejlesztett változatát használják, egészen pontosan az AH-IPS-t (Advanced High Performance In-Plane Switching), aminek köszönhetően egészen széles látószögből is nézhető marad a képernyő, gyorsul az érintés válaszideje és a frissítés, valamint optimalizálódik a fényerő és az energia-felhasználás a külső viszonyoknak megfelelően.

16:9-es képaránnyal, 1920 x 1080 pixelen csúcsminőségű tartalmak játszhatók le az új felületen, a terjedő LTE-hálózatokról pedig szélsebesen töltődhet majd a TV-adásokkal egyenértékű video-stream. Várhatóan az év második felében találkozhatunk az első LG-termékkel, ami már ezt a képernyőt használja, addig is június 4-én a bostoni SID 2012 Display Week nevű konferencián csodálhatjuk meg élőben az új LCD-kijelzőt.

5 hozzászólás

 1. jjeahh

  2012. május 29. kedd at 21:03

  a 440 PPI-s érték mindenképpen kenterbe veri az iPhone 4-ben használt 3.5 inch-es Retina Display-t a maga 326 PPI-s pixelsűrűségével.
  mintha a retinát nem az LG gyártaná…

 2. asd

  2012. május 29. kedd at 21:59

  jjeahh: azt mindenki tudja (vagy legalábbis akit érdekel a téma), de az iPhone meg az almás cuccok a trendik meg azokat mindenki ismeri, így elengedhetetlen, hogy hozzá hasonlítsanak bármit is.

 3. bob

  2012. május 30. szerda at 01:13

  Szerintem meg egy kicsit érzékenyek vagytok… Tok mindegy hogy ki gyártja az applenek a kijelzőt, ehhez hasonlította a cikkíró és ennyi. Nem kell ebbe mást latni… Van az Lg nek vagy a samsungnak 326 vagy jobb ppi-s kijelzoje??

 4. deejayy

  2012. május 30. szerda at 07:38

  Gondolom, a retina display a nevéből adódóan egy bizonyos komfortos használati távolságból pont a retinánk által feldolgozott maximális képpontsűrűséget nyújtja. Most akkor minek sűrűbb, ha fel sem tudjuk dolgozni? Nézzük közelebbről, vagy virtuális faszverés az egész?

  Azt találják már ki, hogy a 11-13″-es notebookokban legyen normális felbontású kijelző, oda sokkal hasznosabb lenne.

 5. TheDevo

  2012. május 30. szerda at 08:00

  BOB:
  >Van az Lg nek vagy a samsungnak 326 vagy jobb ppi-s kijelzoje??
  Nem tudom hülye vagy-e, vagy tényleg nem veszed észre, hogy pont erről szól a cikk?