Commodore AMIGA mini – A jó dolgok kis csomagban jönnek

By  | 

Az egykor szebb napokat is megélt Commodore folyamatosan próbálkozik a visszatéréssel. A legújabb koncepció az AMIGA mini már nem igazán hasonlít az előzőleg kihozott C64x beépített billentyűzetes retró géptípusra, leginkább a jól bevált recept alapján az Apple Mac mini formavilágát követi. A hátborzongató grafikai elemekkel megspékelt bazári website viszont csuklóbból hozza a 80-as éveket: Commodore Amiga Mini, már csak pár animGIF hiányzik.

Amilyen pici a PC háza, olyan erős konfigurációval rendelkezik: 3.5 GHz-es Core i7-2700k processzorral hasít, továbbá egy masszív 16Gb-os DDR3 memóriaegység és NDIVIA GeForce GT 430 típusú grafikai egység is belefért 1Gb-os DDR memóriával. Háttértárként 1 TB-os HDD merevlemez, vagy opcionális 300 illetve 600 Gb-os SSD kérhető bele, sőt egy Blu-Ray-t olvasó optikai meghajtót is hozzácsaptak, ebben mindenképp többet nyújt az Apple mini PC-jénél.

Nem fukarkodtak túlságosan a kimenetekkel, 4 db USB 2.0-s és további 4 db USB 3.0-s outputja több mint elég a perifériáknak, van HDMI, 2-Dual DVI és DisplayPort kimenete a képernyőkhöz, valamint további extraként két wifi-antenna felel a minél jobb vételért és 7.1-es HD-hangzás gondoskodik a legteljesebb audió élményről.

A gravírozott AMIGA-logós mini PC a konfiguráció alapján simán elmenne egy játékgépnek, egy munkaállomásnak illetve akár egy házimozis rendszernek is, az ára azonban már nem ennyire baráti, 2.495$-ért vesztegetik darabját (~550.000 Ft). Ennyit nem biztos, hogy könnyű szívvel rászánnának a nosztalgiázó felhasználók, sovány vigasz, hogy ebben benne van a Commodore OS Vision operációs rendszer is, csak hogy véletlenül se Windows fusson rajta.

8 hozzászólás

 1. h4z4rd

  2012. március 22. csütörtök at 17:19

  Egy kütyüblogon leírni a terabyte-ot két r-el… ha már földmérő vagy, miért nem hektárban adod meg a főbb adatokat?

  • zs

   2012. március 28. szerda at 10:36

   Ha a szerzőnél azt látod, hogy “brian”, akkor ilyen színvonalra számíts mindig.

   Ez az egész az Amiga név rombolása. Az alávaló gazemberek a legrosszabb fajtából pénzt akarnak szerezni maguknak ezzel módszerrel. A Commodore OS Vision meg egy vicc, a vak is látja, hogy ez Linux desktop egy undorító témával.

 2. inqian

  2012. március 22. csütörtök at 19:08

  Lehet, hogy erősebb, mint a mac mini, de azt nem játékgépnek találták ki, viszont fele ennyibe se kerül. Megint sikerült jól belőni a célt :)

 3. Forman

  2012. március 22. csütörtök at 20:55

  Egyáltalán nem látom azt a bazári kinézetet, ellenben ezzel az igénytelen cigányputri tapétás kinézetű weboldallal.

 4. Iamgettingthatalotlately

  2012. március 22. csütörtök at 21:15

  #Forman +1, teljesen igaza van, a Commodore weblap teljesen korrekt, és az is tény, hogy addig ne kritizálj másokat amíg magad köré nem tekintesz… a “terrabyte” pedig failure. Nagyon esik a színvonal…

 5. Chaar-Lee

  2012. március 23. péntek at 08:31

  Ne haragudjatok, de rohadtul nem értetek a weblapokhoz. Az AMIGA mini oldala tényelg szánalmas 90-es évek. Van benne egy két moder technológia, de se az anigif nem hiányzik az oldaról, se a table-lel pozicionált elemek…
  Javaslom, hogy ti is csak azután fogalmazzatok meg kritikát, hogy értetek arról amiről beszéltek.

 6. 5hR3kY

  2012. március 23. péntek at 09:22

  Szánalmas hogy az Amiga nevét már így rombolják! Egyik kínai dzsunka PC sem jobb a másiknál! Annak idején nem csak az AmigaOS, hanem együtt magával a hardverrel adta a különleges feelinget! Attól hogy alágányolnak egy saját linux disztrót, még akkor is egy nehézvízgőzerőműves villanybalalajka marad a gép!

 7. Chal

  2012. március 23. péntek at 16:29

  Ez csak egy olyan cég hullagyalázása aki élősködik a Commodore és az Amiga néven. Senki ne gondolja, hogy bármi közük van a régi Commodore-hoz.
  Akit mélyebben érdekel a téma, az megtalálja a teljes szappanoperába illő történelmet a neten, gyomorforgató ahogy van. A lényeg, hogy ez a Commodore nem az a Commodore, az említett “Commoodre OS Vision” operációs rendszer pedig egy ocsmányul átskinezett Ubuntu Linux.

  Úgy lehetne ezt az egész szánalmaskodást rövidre zárni, hogy nem hozza le minden tech site/blog a Commodore USA megmozdulásait :(