ThinkPad Yoga 15 + Intel RealSense 3D kamera teszt

By  | 

A ThinkPad a Lenovo prémium kategóriás üzleti laptopcsaládja masszív teljesítménnyel és strapabíró összeszereléssel. A tesztelésre kapott készülék nevében a Yoga szó pedig a hajlékonyságra utal, ami egy laptop esetében nem csak azt jelenti, hogy le tud menni spárgába, hanem, hogy az egyedi forgópántnak köszönhetően az érintőképernyő teljesen 360 fokban visszaforgatható. Másik extra az Intel RealSense technológiával felvértezett mélységérzékelős 3D kamera, amely 3D szkennelésre, azonosításra vagy mozgás/gesztusvezérelt játékra is alkalmas.

lenovo-thinkpad-yoga-15-20dq_10

Design, megjelenés, kijelző

Nem ultrabook kategória, hanem a mindennapi 8-12 óra munkához alkalmas 15,6”-os modell. Méretei: 383 mm x 256 mm x 21 mm, súlya: 2,27 kg. A kerete könnyű és erős magnéziumötvözetből készült, de a műanyag elemek is kivételesen tartósnak tűnnek és jól ellenállnak a karcolódásoknak és a koszt, ujjlenyomatokat sem gyűjtik.

15,6″-os 300 Nit fényerejű fullHD (1920 x 1080) IPS kijelző masszív Dragontail üvegből készült. A tükröződésmentes fóliával bevont (végre egy matt képernyő a sok glossy között!) 10 pontos/ujjas multitouch érintőképernyő opcionálisan elérhető aktív tollal is használható, de ezt nem volt alkalmunk kipróbálni.

A ThinkPad Yoga 15 egyedi forgópántjanak köszönhetően a kijelző teljesen 360 fokban kitekerhető, visszahajtható, így a gép laptop, állvány, táblagép és sátor üzemmódokban használható. A 180 fokos spárgán túlhajtva a kijelzőt, billentyűzet automatikusan lockolásra kerül kerete pedig megemelkedik, így elkerülhetőek a véletlen leütések és a fogás is kényelmesebb.

lenovo-thinkpad-yoga-15-20dq_01

Teljesítmény

A motorháztető alatt egy Intel Core i7-5500U (2 x 2,40GHz / 3,00GHz Turbo, 4MB Cache) proci duruzsol, ezt 8GB DDR3 1600MHz RAM, 256 GB SSD és egy nVidia Geforce GT 840M 2GB videókártya támogatja, így az amúgy üzleti felhasználásra készült laptop játékra is simán alkalmas, főleg, ha RealSense képességeket is kihasználjuk. Benchmarkok:

  • Cinebench R15 CPU Multi 64bit: 279, Single 64bit: 122
  • PCMark 7: 4610, PCMark 8 Home: 2906, PCMark 8 Work: 4040
  • CrystalDiskmark 3.0 Read seq: 527 MB/s, Write seq: 243 MB/s, Read 4k: 36,65 MB/s, Write 4k: 105,4 MB/s
  • 3DMark 2013 (1280 x 720) Ice Storm: 42.320
  • 3DMark 2013 (1280 x 720) Cloud Gate: 6.138
  • 3DMark 2013 (1280 x 720) Fire Strike: 1.410

Az izmos teljesítmény nem jár zajjal, a Yoga 15 a csendesebb gépek közé tartozik. Nyugalmi állapotban 30 dB alatt duruzsol, stresztesztekkel meghajtva 37-40 dB sávban mozog a felpörgetett venti zajkibocsátása.

lenovo-thinkpad-yoga-15-20dq_04

Intel RealSense 3D kamera

A notebook felnyitásakor rögtön szemet szúr, hogy a szokásos egy darab webcam helyett több érzékelő szegezi ránk a tekintetét, ráadásul az egyik kör helyett négyzet alakú, így még gyanúsabb. Az Intel RealSense mélységérzékelős 3D kamerája a januári CES-en mutatkozott be és számos újszerű funkciót kínál, beleértve a rögzített képek beépítését (immerzió), a továbbfejlesztett mozgás- és mozdulatérzékelést, a 3D formák rögzítését és beolvasását. A gépen előre telepített app-ok segítségével tesztelhettük ezen funkciókat és gyakorlati hasznosságukat.

lenovo-thinkpad-yoga-15-realsense_3d_02

3D szkennelés / arcfelismerés: Váza hiányában magától értetődő, hogy scanneljük be a fejünket, arcunkat. A 3D arc-szkennelés nem úgy történik, hogy a laptopot a fejünk körül kellene körbekeringtetni és nem is úgy, hogy az irodaszéken kellene egyenletes sebességgel körbepördülnünk, csupán annyi a feladatunk, hogy az érzékelőtől a megfelelő távolságot tartva úgy helyezkedjünk, hogy az arcunk a képernyőn megjelenő keretbe illeszkedjen. Ezt követően követni kell a képernyőn megjelenő utasításokat: balra fordul, jobbra, fordul, felnéz, biccent, mintha a fényképész instruálna igazolványkép készítésnél. Pár másodperc alatt előáll arcunk 3D leképezése, megtekinthetjük, körbeforgathatjuk és különböző helyeken felhasználhatjuk.

lenovo-thinkpad-yoga-15-20dq_17Játékokban maszkként felfeszíthetjük 3D avatárunk arcára, ruhát, hajat próbálhatunk, illetve földhözragadtabb módja, hogy azonosításhoz használjuk. Míg a „sima” 2D arcfelismerő eszközök akár egy jó minőségű fotóval is megvezethetőek, addig a 3D modellt már nem lehet ilyen formán kitrükközni. Nálunk egy Windows 8.1-es gép járt, de a Windows 10 már rendszerszinten is támogatja a RealSense technológiát, mint arcfelismerő eszközt.

3D Chat: az arcszkenneléshez, felismeréshez kapcsolódó funkció: a portrékörvonalunkat automatikusan felismerni és megfelelően homogén háttér esetén, mintha bluebox/greenbox technológiát használnánk, úgy tudunk videóchatet folytatni kollégánkkal, hogy a videó, nem egy négyzetes ablakban, hanem körbevágva az adott alkalmazás (pl. excel, prezentáció készítő) felett jelenik meg kitakart / átlátszó háttérrel.

3D nyomtatás: A 3D szkennelt objektumok kompatibilisek a legtöbb 3D nyomattóval, így lemásolhatunk egy hiányzó Lego kockát, vagy tökéletes egyedi maszkot készíthetünk magunknak Halloweenre.

Játék: a mozgás- illetve gesztusvezérelt játékirányítás a Wii, Kinect, PS Move által uralt területet veszi célba. A nagy hármasnak egyelőre nem kell aggódnia, de azért jól teszik, ha néha a visszapillantba néznek, nehogy meglepőjenek. A tesztgépen egy Arcade autóversenyt próbálhattunk ki, ahol a székünkben jobb-balra dőlve gyűjtögethettük a bónuszokat a pályán száguldozás közben, míg a Move it! táncoktatóval a Madagascar szereplői által bemutatott koreográfiákat utánozhattuk le több, kevesebb sikerrel. A koreográfiák egyelőre felsőtest mozgásra és kézmozdulatokra korlátozódtak.

Konyha, főzés: A jövő háziasszonya internetről tölti le a recepteket, könyv helyett tablet/notebook segítségével főz, nem csak a hozzávalókra kíváncsi, hanem videóról lesni a mesterfogásokat és legfőképpen nem félti a tabletjét, laptopját a konyhában leselkedő veszélyektől. Persze tésztadagasztás közben maszatos kézzel nem célszerű hozzányúlni az érintőképernyőhöz, így a RealSense itt is jól jön, a levegőben mutogatva lapozhatunk vagy állíthatjuk meg a főzővideót, ha túl gyors lenne a bemutató.

lenovo-thinkpad-yoga-15-realsense_3d

További, jövőbeni felhasználási lehetőségként említik még autókba, dashcambe, navigációs kütyükbe integrálva vezetéstámogató rendszerként. Drónokba szerelve is hasznosnak bizonyulhat a terep 3D letapogatásával. A miniatürizált verzió pedig hamarosan okostelefonokban is megjlenhet.

Árcetli

Az alapmodell (i3-as 4GB RAM winyóval, integrált videó) br. 305e Ft-ról indul, a nálunk járt csúcsmodellért (i7 proci, 8GB RAM, 256GB SSD, Geforce GT 840M) pedig 475.000 Ft-ot kell kicsengetni.