Karotz: Wi-Fi nyulat Húsvétra (Kipróbáltuk!)

By  | 

Pár éve létezik már, korábban Nabaztag-nak hívták (nekünk is volt, teszteltük is), azóta kinőtte kezdeti  gyermekbetegségeit és a tavalyi CES-en bejelentették az intelligens Wi-Fi nyúl mindentudó, csillagromboló verzióját, mely a szinte minden funkciót, teljes hardvert érintő upgradet követően nem csak egy v3.0 verziószámot, hanem teljesen új márkanevet (Karotz) és számos kiegészítőt is kapott.

Mit tud a nyúl? Gyorsan ömlesztve a legfontosabb funkciók (alább pedig részletesen kifejtve): Wi-Fis internetkapcsolat, webkamera, IP kamera távoli megfigyeléshez (lakás, gyerek), mikrofon (beszédfelismerés, hangvezérlés), hangszóró (beszédszintetizátor, szóbeli időjárás jelentés, RSS elolvasás, email felolvasás, internet rádió stb. stb.), óra, ébresztőóra, naptár, todo lista, időzített feladatok, USB bemenet, alkalmazásokkal, játékokkal végtelenségig bővíthető a tudása, RFID leolvasó, RFID-s kiegészítők, cserélhető design fülek, színes LED-es hangulatfények, gesztusok (fülekkel), facebook, twitter kapcsolat, VoIP telefon, üzenetrögzítő, interaktív játékok, négy nyelven beszél (angol, francia, német, spanyol) stb. stb.

Nézzük részletesen! Unboxing: korrekt, igényes csomagolás, a külső lehúzható kartonon csak egy diszkrét nyúl és egy „smart rabbit” felirat díszeleg. Ez alatt még egy teljes csomagolás, amelyen már a nyúl végeláthatatlan funkció közül kapunk egy kis ízelítőt, fekete-fehér vonalrajzok formájában. Ezt a réteget is eltávolítva a cucc egy kindertojásként szétválasztható hungarocelltömbben foglal helyet:

Mi van a dobozban? Egy egyelőre füleitől megfosztott nyúl (2 fehér alap füllel), 2 db RFID-s Flatnano (később elmondjuk mire jó), USB kábel, felhasználói kézikönyv valamit hálózati adapter 4 különböző csatlakozóval (EU/magyar is!).

Design: letisztult vonalvezetés, semmi felesleges sallang, a hófehér, minimál Karotz nyúl első ránézésre akár egy Apple termék is lehetne, a csomagolás, körítés is hasonlóan igényes.

A hardware: 400 Mhz-es Arm 9 Processor 64 MB RAM-mal, 256 MB Flash memória az alkalmazások, hangok, zenék részére, integrált mikrofon és hangszóró, hangszabályzó tekerő gomb, Wi-Fi antenna (sajnos nem a fülekben van), webkamera, RFID leolvasó, 1 USB 1.1-es port, 1 USB mini port, 1 LED lámpa, 360 fokban körbeforduló és mágnesesen rögzített fülek, fején egy gomb.

Telepítés: Első lépésként a karotz.com-on regisztrálnunk kell a nyulunkat. Rögtön adhatunk neki nevet és egyúttal avatart is választhatunk. Ezt követően meg kell adnunk az otthoni Wi-Fi-nk SSID-jét és jelszavát, majd letölhető lesz egy kb. 40 megás install pack, amiben már beégetve szerepel a Wi-Fi hozzáférésünk, később már nem kell megadnunk. Ezt a pakkot egy pendrive-ra kitömörítjük, majd a pendrive-ot a nyúl fenekében lévő USB bemenetbe toljuk. Csatlakoztatjuk a hálózathoz, bekapcsoljuk, majd innentől kezdve minden automatikusan történik, de folyamatosan kapjuk a státuszokat mind angol nyelvű hangüzenet, mind LED fények formájában. A nyúl mindig bemondja mi történik éppen (installing…, restarting…., searching for your wi-fi network….., connecting…, installation complete please restart… stb). A teljes művelet kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe. A szövegekhez különböző színű és pulzálású fényjelzések is járnak, melyekből elég sok van, ezek pontos jelentését a kézikönyvből ismerhetjük meg.

Karotz úr telepítve, beizzítva, online! Nekiállhatunk felfedezni a hasznos és kevésbé hasznos funkciókat. A wifis smart nyulat alapvetően különböző letölthető alkalmazások ruházzák fel újabb és újabb funkciókkal. Alapból 6-7 app van feltelepítve, ezek közül is alap a Tai-Chi. Ez azon kívül, hogy vicces remekül ledemózza a nyuszi bizonyos képességeit, legalábbis, ami az intenzív fülforgatást illeti. Természetes ritmusú fülkörzéssel, lágy mozgással, kifinomult mozgáskultúráját bemutatva Karotz urat megszállja a nyugalom, miközben chillout szól a háttérben.

A 6-7 előtelepített app mellett rengeteg további free és fizetős app közül válogathatunk. A telepítés rendkívül egyszerű: az online felületen, a karotz.com-on belépve a nyúlunk profiljába kiválaszthatjuk a nekünk tetsző alkalmazást és az 1-2 percen belül Wi-Fin keresztül közvetlenül felkerül nyúl úrra.

Egy-egy alkalmazást többféleképpen is elindíthatunk, aktiválhatunk:

  • Beszéd- / hangfelismerés: minden egyes alkalmazásnak van egy saját hívószava. Ha a nyúl feje búbján, a fülei között lévő gombot lenyomva tartjuk, akkor a hasában világító zöld LED narancssárgára vált (ez jelenti azt, hogy figyel, vagyis fülel) és bemondhatjuk a kulcsszót (pl. Tai-Chi). Erre az adott alkalmazás azonnal elindul. Egyébként a Tai-Chi a legnezebben kimondható szó (mármint, hogy meg is értse)

  • Irányíthatjuk számítógépről (Win / Mac / Linux). Indulhat időzítve, napokra bontva, ismétlődések kezelésével, pl. szólaljon meg az internet rádió minden reggel 7-kor, de hétvégén csak 10-kor. Este 6-kor pedig Tai-Chizzon 15 percig stb. Illetve beállítható random időzítéssel, ha azt akarjuk, hogy véletlenszerűen szórakoztasson minket:

  • RFID chip: Mi az RFID? (Radio Frequency IDentification). Legjobb, legközismertebb hétköznapi példa az áruházakba a ruhákba rejtett lopásgátló chip és a pénztáraknál elhelyezett kapu. Ha egy RFID-s inggel próbálunk kisurranni a kapun áthaladva (anélkül hogy hozzáérintenénk) megszólal a sziréna és jól elkapnak. Nyulunk is rendelkezik  egy integrál RFID leolvasóval és több RFID tages kiegészítőt lehet hozzá kapni. Az alap csomagban 2 db akár kulcstartóként is használható Flatnanoz van (lapos nyúl). Van még 4-5 centis mininyúl (Nanoztag) és kulcstartó is. A kulcstartóhoz, mini nyulakhoz különböző alkalmazások indítását, akciókat rendelhetünk és tageket elhúzva a nyúl előtt az akció vagy app leindul. Egy gyakorlatban is hasznos érdekes felhasználási példa: gyerekünknek adunk egy Nanoztag nyuszis kulcstartót. A Karotz ott figyel az előszobában vagy a gyerekszobában. Amikor a gyerkőc hazaér, elmegy Karotz úr előtt a nyúl azonnal dob nekünk egy emailt, hogy a gyerek hazaért. (extra: a nyúlban lévő IP kamerával be is nézhetünk a szobába, hogy tényleg ott van vagy csak trükközik).

További funkciók, érdekes alkalmazások

Telefonkönyv: Az online felületen lehetőség van address book kezelésére, ahova berögzíthetjük, beimportálhatjuk kontaktjainkat. Nyulunkat összepárosíthatjuk mások nyulaival. Ismerősöket jelölgethetünk, új arcokat kereshetünk a Karotz közösségben. VoIP telefonként és üzenetrögzítőkét is használhatjuk.

Időjárás: Ha 7-kor ébreszt a Karotz 7:15-re beállíthatjuk, hogy mondja be hány fok van és milyen idő várható, ebben segít a Weather App.

Hazaértem: a gyerkőc ha hazaér az iskolában elhúzza a kulcstartót a nyúl előtt vagy egy „hello” hangvezérléssel meghívja a webcamet és a nyúl elé állva küld magáról emailben egy fotót a szülőknek, hogy tényleg  hazaért, minden oké.

Facebook, Twitter: felolvassa a státuszokat, posztokat (magyarul sajnos nem működik).

Moods: saját személyiséggel ruházza fel a nyulat és napközben különböző random beszólásokkal, röhögésekkel szórakoztatja a közelben lévőket.

Family Quiz: kérdezz/felelek.

Reminder: tennivaló lista, előre időzített figyelmeztetések, emlékeztetők.

A Karotz szállítmány csak pár napja érkezett meg, így ezek csak első benyomások, nem sikerült mindent alaposan végigtesztelni. Amit eddig láttunk tetszik, egyedül a webkamera képe, felbontása lehetne egy kicsit jobb, de kárpótol a rengeteg alkalmazás. Húsvétra mindenestre biztos jobb választás, mint egy élő nyuszi és nem csak az állatvédők fognak örülni, de talán mi is jobban szórakozunk, ha egy Karotz mellett döntünk.

Most húsvéti akcióban: 41.990 helyett 31.990 Ft-ért elvihető április 15-ig vagy ameddig a készlet tart.

2 hozzászólás

  1. Pingback: Karotz: Wi-Fi nyulat Húsvétra | Player.hu