LG 34UC97 teszt: 21:9-es ívelt monitor 3440×1440 pixel 86 cm képátló

By  | 

Programozók, grafikusok multitaskolnak két vagy három 22-es full HD monitor előtt? Lássuk be, ez már nagyon 2014. Ami a TV-k esetében egyelőre annyira nem vált be, legalábbis nem terjedt el (a 3D mellett) az a 21:9-es képarány és az ívelt kijelző. Monitorok esetében viszont annál jobban üt, igaz még csak kiváltságosok vehetik körbe az arcukat az LG világelső 21:9-es 3440×1440 pixel felbontású, 86 cm képátlójú ívelt UltraWide monitorával. Egy hétig mi is kiváltságosok lehettünk, egy LG 34UC97 monitorral oszthattuk meg az asztalunkat több mint egy héten keresztül.

Unboxing, összeszerelés

A monitornál csak a doboza a nagyobb. Elsőre a króm láb kerül elő két darabban, az összeillesztésükhöz és a hátlaphoz történő rögzítéshez való csavarokat viszont nem találjuk, de nem hisszük el, hogy csavarok nélkül, pusztán összepattintva megtartaná a 300 ezres csúcs-kijelzőt. És jól tesszük, mert tovább keresve előkerülnek. A mérette ellenére mindössze 11 kg-os monitor könnyen kiemelhető a dobozból, a láb felapplikálása pedig kijelzővel a kanapéra fektetve történik.
Monitor az asztalon. Újabb kihívás a bemeneteket rejtő hátlap eltávolítása. A műanyag elem kipattintásához indokolatlanul nagy erő szükséges, amit csak 15 perc tehetetlenség után merünk kifejteni és törés helyett nyílik! A fedél alatt a következő ki/bemeneteket találjuk: táp, audio jack, 2 db HDMI port, Display port, 2 db Thunderbolt2 (!) csatlakozó, USB UP, 2 db USB 3.0

hatlap

Érdekesség még, pont középen, az LG logó alatt a káva alján lévő egyetlen bekapcsoló gomb, ami nem egy egyszerű on/off kapcsoló, hanem négyirányú joystickként is funkcionál, amivel a monitor menüjében bóklászhatunk, középen megnyomva OK-zhatunk, míg hosszan nyomvatartva ki/bekapcsolhatjuk a kijelzőt.

Design, megjelenés: #Elnök

Gyönyörű, hatalmas, tiszteletet parancsoló az ív pedig iszonyat jól áll neki. Egy minimál iroda meghatározó, központi eleme lehet, legyen az akár egy főnöki asztal vagy egy grafikus munkaállomás. Hátlapját sem kell a fal felé fordítanunk, nyugodtan nézhet az ajtó felé, de majd ki kell húznunk magunkat rendesen, ha látni szeretnénk ki jött be éppen. A világos hátlap Mac-ekhez is illeszkedik, meg persze a 2x Thuderbolt2 csatlakozó sem hiába került oda. A Thunderboltra még később kitérünk. Ha nagyon szeretnénk, akkor egy opcionális VESA konzol segítségével a falra is szerelhetjük, de egy íves kijelző a falon nem feltétlenül praktikus.

34UC97_2-pcgh

A bekapcsolást és a kezdeti beállításokat követően elkezdtünk azonnal 3440×1440 méretű képeket, háttereket vadászni. Sokat nem találtunk, de végül rábukkantunk egy egész jó lelőhelyre, ahol közel 300 db 21:9-es wallpaper közül válogathattunk: 3440×1440 hátterek.

Képminőség

Objektív mérőeszköz hiányában, egyrészt a megadott gyári adatokra tudtunk támaszkodni, illetve azért melléállítottuk összehasonlításképpen az alig egy éve beszerzett 24”-os full HD LED monitorunkat. Ami azonnal szembetűnik az a fényerőkülönbség, nem gondoltam, hogy ekkora differenciát jelent a saját monitorunk 250 cd/m2, illetve a 34UC97-es 300 cd/m2 értéke. A színreprodukciós különbség is szemmel észrevehető. A gyári adatok szerint a QHD IPS kijelző 99% felett támogatja az sRGB színteret, pontosan reprodukálva a színértékeket a 34UC97 képernyőjén, az sRGB színkódnak megfelelően, a Display Porton keresztül. A 34UC97 IPS panelje 178 fokos betekintési szöget nyújt, bár az íves kialakítás miatt ez az adat nehezen értelmezhető.

LG_34UC97_ives_monitor_teszt_1

Végtelen desktop, osztott képernyő

A 34UC97 képernyőfelülete ívelt, felbontása 3440×1440 UltraWide QHD, így 2,5-szer nagyobb desktop terület és 2,5 annyi pixel áll rendelkezésünkre, mint egy hagyományos oldalarányú 27″-es full HD képernyő esetében. Ráadásul az egymás mellé pakolt monitorok és az azokat zavaró módon kettévágó keretnek is szevasz.

layout

A képernyő szinte végtelen, mégsem kell úgy kapkodni a fejünket, mintha Roland-Garrost néznénk élőben. Multitaskolásra pedig kiválóan alkalmas. Az LG előre meghatározott gyári osztott képernyős beállítási lehetőségei egy kattintásra elérhetőek, ha ezeket használjuk, akkor elkerülhetőek az egymásra logó vagy nem a nem tökéletesen illeszkedő ablakok. Nyolc alap elrendezés közül választhatunk kezdve a 16:5 vagy 1:1 osztástól a különböző 3 ablakos layoutokon keresztül egészen a 4-es splitig. Egy böngésző, egy Word és egy Excel kompromisszumok nélkül, remekül megférnek egymás mellett, ráadásul, ha az egyik ablakot átméretezzük, a többi is követi oly módon, hogy kitöltsék a rendelkezésre álló teret.

LG_34UC97_ives_monitor_teszt_8

Apropó Excel! Még egy érdekes adat a gigantikus kijelző méretének érzékeltetésére: ha nyitunk egy default 100% méretű, új, üres Excel doksit, akkor a cellák átméretezése nélkül A-tól BA-ig 53 oszlopot (2 x 26 betűs ABC +1) és fullos toolbar mellett is 57 sort látunk. Fullscreenben még további 10-15 sorral növelhető a szuper-szélesvásznú digitális kockásfüzet. 100% méretű screenshot:

LG_34UC97_excel

Mac, Thunderbolt 2

Az 34UC97 2 db Thunderbolt2 csatlakozóval is rendelkezik, ezzel az egyetlen Mac kompatibilis 34″-es ívelt 21:9 monitor, igaz ez utóbbi három adat eléggé leszűkíti a mezőnyt:). Nincs szükség bonyolult megoldásokra a Mac-hez történő csatlakozáshoz. A külső tároló, a szkenner és a Mac Pro láncba kötésével egyszerre 20Gbps adatátviteli sebesség érhető el (ami ugye négyszer gyorsabb, mint az USB 3.0 sebessége).

34UC97_6-pcgh (1)

Dual Link: PC és Mac közös kijelzőn!

Ritka eset és vallások ütközése, mégis előfordulhat olyan helyzet, hogy szimultán kell egy Mac-kel és PC-vel dolgoznunk. Itt jön képbe (szó szerint) a Dual Link-up hatékonyságnövelő funkció. A Dual Link-up a monitorhoz kapcsolódó két különböző eszközt 1:1-es térbeli aránnyal jeleníti meg, kettéosztva a képernyőt a két kimeneti jel számára. És nem csak arról van szó, hogy egyetlen monitoron jeleníthetjük meg a két eszköz képét, hanem a Dual Controller szoftver segítségével át is húzhatunk tartalmakat egyikről a másikra. Lehetővé válik doksik áthelyezése, anélkül, hogy ehhez külön adatátviteli eszközt kellene használnunk, igaz ezt nem volt alkalmunk élőben kipróbálni. Ha minden igaz, ezt az elsőre elég érdekesnek tűnő műveletet úgy tudja megoldani, ha a két gép közös hálózathoz csatlakozik.

MaxxAudio

És majdnem megfeledkeztünk a hangról, pedig olyat szól, amit monitorból még nem halottunk eddig! Mivel nem egy pengevékony kijelzőről van szó, hanem részben az íves kialakítás miatt alul közel 10 cm vastag a készülék, így jutott hely egy a monitorokban és laptopokban megszokott csipogó helyett egy valamivel komolyabb hang produkálására képes hangszóró párosnak.

A laptopok audiorendszerét magasabbra pozícionáló márkaneveket és rövidítéseket mindig szkeptikusan fogadjuk, de a 2 x 7 wattos MaxxAudio rendszer minden várakozásnál jobbat szól. Nyilván gyomrozó basszusokra és házbontásra ne számítsunk, de megfelelően erőteljesen, tisztán és öblösen szól a 34UC97, azaz a közepek és mélyek is megjelennek, 21:9-es moziélményt hangban is hozza bizonyos keretek között. Úgy szól, mint egy jobb TV.

34UC97_lg-side

Triplapanoráma: 2,5m képátló 10.320 x 1440 pixel felbontással

Na és a végére egy kis csemege! Mert oké, hogy grafikusok, meg fejlesztők, meg 53 Excel oszlop irodai munkásoknak, de mégis mire találták ki ezt a monitort, ha nem játékra, FPS-ekhez, meg szimulátorokhoz? Ugye, hogy persze, hogy de?

gamez-34UC97_1

Ha a 21:9, 3440×1440 pixel, 86 cm képátló esetében nem lenne elég széles az a szélesvászon, akkor 900 ezerért egymás mellé pattinthatunk hármat, ami már 10.320 x 1440, azaz 14,8 megapixel (több mint az 5K és a 1080p hétszerese) felbontást 63:9 képarányt és 86*3=258 helyett 251 cm-es képátlót eredményez. A három közül a két szélsőt picit befordítva, a középső ívének folytatásaként elhelyezve egy rettenet nagy panorámaképernyőt kapunk. Ehhez már új asztal is kell, esetleg új szoba vagy lakás. A linustechtips.com szerkesztőinek is, csak a dolgozószobán kívül, a konyha-szigeteken – háttérben a szagelszívóval – sikerült teljes szélességében prezentálniuk a setupot. Nyilván ekkora pixeltömeg megmozgatása mögé vasat is kellett pakolni, de a top szimulátorok, autós, FPS, sőt stratégiai játékok is bomba élményt jelentenek az LG tripla-wide panorámakijelzőjén. Egy tesztmonitor birtokában és megfelelően izmos hardver hiányában ezt konfigot esélyünk sem volt kipróbálni, de nyálcsorgatásnak itt egy videó a végére, a videó után meg a fullos galéria.