Lenovo Yoga 3 Pro teszt

By  | 

lenovo_yoga_3_pro_teszt_03

Jelenleg a Lenovo Yoga 3 Pro az egyik legkívánatosabb ultrabook / tablet hibrid a láthatáron, így nagyon megörültünk, amikor befutott hozzánk egy példány tesztelésre. Már a csomagolása is tartogat egy apró extra fícsört. A matt fekete doboz tetejét leemelve egy ablakszerűen két oldalról nyíló második fedéllel is meg kell birkóznunk, ahogy ez utóbbit két kézzel kihajtjuk, úgy erre a mozdulatra emelkedik ki a doboz belsejéből egy másik narancssárga doboz, aminek a tetején ott lapul a Yoga 3, a maga 12,8 mm-es magasságával, vékonyságával, ami a referencia Macbook Air 17 mm-éhez képest is karcsú.

lenovo_yoga_3_pro_teszt_30

Design, megjelenés, összeszerelés minősége

lenovo_yoga_3_pro_teszt_33

A Lenovo Yoga 3 Pro vékonysága mellett a leglátványosabb külső elemét a zsanérok képviselik, amelyek amellett, hogy ékszerként csillognak nagyon masszívnak és tartósnak is tűnnek. A Yoga 3 kijelzőjét összesen 19 egymásba illeszkedő zsanérelem tartja, amelyek közül 6 db úgy néz ki, mint egy fém óraszíj vagy egy sodronying darabja, összesen 813 db acélszemből vannak összefűzve és kijelzőt bármilyen szögben jól megtartják. A bármilyen szöget pedig szó szerint kell érteni, ugyanis a Yoga 3 megjelenítője 360 fokban, teljesen hátrahajtható tablet módba.

lenovo_yoga_3_pro_teszt_12

A háznak mintha csak az alja lenne alumínium, a fedlap alu hatású, te megkopogtatva inkább műanyagnak hallatszik. A klaviatúrát és a touchpadet körbeölelő szegély és csuklótámasz viszont remek puha, gumis tapintású anyagból készült, a pöttyös perforált textúra mutat némi hasonlóságot az S5 hátlapjával. A billentyűzetkiosztással lehetnek kisebb megszokásbeli problémák: a szokásos felső funkció billentyű sor hiányzik, azokat csak az Fn megnyomásával érjük el és a nullás gomb is trükkös helyre került.

lenovo_yoga_3_pro_teszt_41

3200 x 1800 QHD+ kijelző

A Yoga 3 Pro az elődjéhez hasonlóan egy nagyon komoly, közel 6 megapixel QHD+ felbontású (3200 x 1800 pixel) kijelzőt kapott. Ez a 13”-os képernyőre zsúfolva 276 ppi pixelsűrűséget eredményez, ezzel a 13”-os kijelzőkategóriában megőrizte holtversenyes első helyét. A 10 pontos többérintéses IPS érintőképernyő emellett 300 cd/m2 fényerővel és nagyon jó betekintési szöggel bír, ami egy ilyen hajtogatható modell esetében kiemelkedően fontos, mert feltehetőleg nem csak szemből fogják nézni.

lenovo_yoga_3_pro_teszt_09

Méretek

A Yoga 3 az egyik legkisebb (330 x 228 x 12,8 mm) legkönnyebb ultrabook, 17%-kal karcsúbb (12,8 mm) és 14%-kal könnyebb (1,19 kg) , mint elődje és a 13”-os MacBook Air-re is ráver, igaz csak egy picit. Az egyébként egyedi és szép óraszíj zsanérok miatt hátul nem jutott hely csatlakozóknak, azonban a karcsú kialakítás mellett a következő I/O portoknak sikerült helyet szorítani a készülék két oldalán: USB 3.0, USB 2.0, Micro HDMI, 4in1 kártyaolvasó, audio jack kimenet, ki-be kapcsoló gomb, hangerőszabályzó + HD webkamera a káván. Illetve, ha töltő nélkül használjuk, akkor egy extra harmadik USB porthoz jutunk, mivel a töltés azon keresztül történik.

lenovo_yoga_3_pro_teszt_15 lenovo_yoga_3_pro_teszt_14 lenovo_yoga_3_pro_teszt_13

Hardver, teljesítmény

A motorháztető alatt már egy új 14nm Broadwell architektúrára épülő Intel Core-M 5Y70 sorozatú CPU ketyeg 1,1GHz-en, Intel HD 5300 integrált videókártyával. Ezek az új TDP (Thermal Design Power) Core-M procik mindössze 4,5 wattos vesznek fel, míg az előző „Haswell” architektúrás procik 11,5 (Celeron) és 57 Watt (Core i7) között fogyasztottak. A Core-M procik teljesítményben valahol az Atom és a Core i3-i5 sorozat között mozognak, azokat nagyteljesítményű laptopokban nem hivatottak kiváltani, de szupervékony ultrabookokban, tabletekben és passzív hűtésű hordozható gépekben lassan átveszik az uralmat.

lenovo_yoga_3_pro_teszt_43

A procit 8GB RAM és 256 GB SSD háttértár támogatja. A specifikációban 256 GB-os SSD valójában összesen 223 GB helyet kínál, de gyárilag ez még 2 partícióra van osztva, egy 25 GB-os szelet fenntartva backup és recovery célokra, így a felhasználó végül 198 GB-tal gazdálkodhatna, de ebből kb. 40GB-ot foglal a Win 8.1, így valójában kb. 160 GB szabad helyünk van megvásárláskor. Akinek ez kevés lenne 512 GB SSD-vel is rendelhető. Az SSD-ről a gép egyébként pillanatok alatt ébred.

Benchmarkok:

  • PC Mark 8 (home: 2167, work: 2702)
  • 3D Mark 11 (Ice Storm: 25.839, Cloud Gate: 2.740, Sky Diver: 1,408)

Aksiidő, hűtés

A gyártó „akár 9 óra” címkével hirdeti a Yoga 3-at, de ezt sajnos a legideálisabb körülmények között, energiatakarékos módban sem sikerült elérnünk. Nagyon kíméletes, visszafogott használat mellett körülbelül 6,5-7 óra volt a maximum, amit sikerült kihoznunk töltés nélkül. Normál módban, normál-intenzív használat mellett az elérhető idő azonban radikálisan csökken: 100%-ról indulva bő 1 óra használatot követően 75%-os töltöttségnél még 3,5 órát becsült a kijelző, ami kb. 4ó 40p időnek felel meg, ha jól számolunk. Később amikor egy 10-15 telefonhívás miatt magára hagytuk a gépet és visszatértünk 66%-nál még 6:22 használatot jósolt, ami visszaszámolva kb. 9,5 óra, de ahogy elkezdtük használni ez hamar visszaállt az eredeti szintre.
Az alacsony energiafelvétel és az azzal járó minimál hőleadás miatt a Core-M procis gépek már passzív hűtéssel is elboldogulnának, de a Yoga 3 még nem úszta meg hűtőventilátor nélkül. Igaz, hogy pici, ritkán kapcsol be és akkor is csendes, de hiába az SSD, mégis került a gépbe egy mozgó alkatrész.

lenovo_yoga_3_pro_teszt_42

Extrák

Mindig fenntartásokkal fogadom egy-egy neves hifi / audio márka logóját egy laptopon, de a JBL a Yoga 3 esetében nem okozott csalódást. Tiszta és már-már térhangzású hangok, a gép minőségi felépítése miatt nagyobb hangerőn sem rezonál be, szépen szól, persze 12,8 mm vékonyságból ne várjunk gyomrozó basszusokat.

Az eBook olvasó szoftver segítségével könyvolvasót varázsolhatunk a gépből, ami többek között a környezetüknek megfelelően állítja be a fényerőt, illetve a színhőmérsékletet, hogy az olvasáshoz a legkellemesebb legyen számunkra.

A Harmony szoftver segítségével beállítható lenne a gesztus / kézmozdulat felismerés, így a képernyő érintése nélkül pusztán a webkamera előtt a levegőben hadonászva lehet például a képek között lapozni, illetve más vezérlési funkciókat beállítani. Ezt nekünk a rövid teszt alatt első nekifutásra nem sikerült, de valószínűleg csak mi voltunk ügyetlenek.

lenovo_yoga_3_pro_teszt_01

Árcetli

Prémium kütyü, hozzáillő prémium árazással. A Lenovo Yoga 3 Pro ára br. 377.000 Ft-nál kezdődik (256 GB SSD, 1,1 GHz, ezüst színű) és megy egészen 459.000 Ft-ig (512 GB SSD modell)

Verdikt

A Yoga 3 extrém karcsúságával, egyedi óraszíjas zsanérjaival, hatalmas felbontású gyönyörű érintőkijelző jelenleg az egyik legvonzóbb 2in1 ultrabook-tablet hibrid, kicsit hosszabb aksiidővel és passzív hűtéssel az árcetlijét is igazolná.

2 hozzászólás