Kifogja a szelet az 530 méteres felhőkarcoló Jakartában

By  | 

Az amerikai Skidmore, Owings & Merill (SOM) építészmérnöki iroda olyan felhőkarcoló tervét mutatta be a napokban, ami több mint 500 méterrel magasodna Jakarta fölé, és tulajdonképpen egy Burj Khalifához vagy Eiffel-toronyhoz mérhető nevezetességgel örvendeztetné meg az indonéz fővárost.

SOM02

A Pertamina Energy Tower épületét egészen pontosan 530 méteresre tervezik, és ezzel kétszer olyan magas lesz, mint Indonézia jelenlegi legmagasabb építménye, a 250 méteres Wisma 46. Az üvegburkolatú Pertamina-torony a tetején kúpszerűen elvékonyodik és egy tölcsérben végződik, amiben az áthaladó széláramlatok segítségével termelnének majd energiát, így az energiafelhasználás 25%-át megújúló erőforrásokból fedeznék, továbbá 26%-al csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást.

SOM04

Az ívelt kialakítású homlokzat a tervek szerint mérsékli majd a betűző nap hőjét, ami különösen hasznos lehet annak fényében, hogy Jakarta elég közel fekszik az Egyenlítőhöz, vagyis egész évben egyenletesen ki vannak téve a forróságnak.

SOM03

A beruházást nem mellesleg az állami tulajdonban lévő olaj- és gázipari óriásvállalat, a Pertamina új főhadiszállásának tervezik, akik a fenntarthatóság és hatékonyság jegyében zöldebb fejlesztéseket hirdetnek Jakarta belvárosában, sőt a torony mellé egy campus részeként felhúznának egy mecsetet, egy 2000 fős befogadóképességű színház és kiállítótermet, valamint sportkomplexumot és erőművet is mintegy 495.000 négyzetméteren.  A 99 emeletes épület 20.000 alkalmazottnak biztosít majd munkahelyet, amikor várhatóan 2020-ban befejezik a komplexumot.