Űrtechnológiás forgó biokert a lakásban

By  | 

Ha már annyira megnőtt a fű az ATX torony tetején, hogy kéthetente nyírni kell, akkor ideje egyel magasabbra szintre lépni a panelkertészkedésben. Mostantól már a szűk belvárosi lakás sem lehet kifogás az otthoni növénytermesztéshez, hiszen a DesignLibero Green Wheel segítségével akár a sötét kamrában is lehet a jövőben kertészkedni.

Az ötlet eredetileg a NASA-tól jött, miszerint a termőföldet nem egy sík területen, hanem egy kör alakú szerkezetben is szét lehet oszlatni, amit utána forgatni lehet, ők azonban a tervezési fázisnál nem jutottak tovább a 80-as években. Egyébként itt is a “föld” forog a “nap” körül, csak kicsit másképp… A XXI. század vetésforgója, csak hogy teljes legyen a félrebeszélés és a képzavar.

A Green Wheel-nél a napfényt a középen csüngő LED-es fényforrás helyettesíti, ami körül óránként egyszer körbeforog a növényekkel benőtt szerkezet. Ha pedig véletlenül 600 ford/perc sebességre kapcsolnánk (amit nem lehet) akkor rögtön kész lenne a gyümölcscentrifuga. A kerékbe lyukacsos vázat építettek be és kókuszrostokkal is átfuttatták a földet, hogy a növényi gyökerek biztosan megkössenek, továbbá a középen lévő fényforrásnak köszönhetően hatékonyabb és egyenletesebb megvilágítást kap a cserepedő kiskertünk. (javítva)

Az öntözés teljesen automatizált, ugyanis egy külön víztartály van elrejtve a kerék aljában, ahonnan a motor folyamatosan pumpálja a vizet a gyökerekhez az alsó részen, és mivel körbe-körbe jár a flóra, minden palánta megkapja majd a megfelelő vízutánpótlást.

Egyelőre koncepció-szinten tart a kivitelezés, de a tervek szerint a manuális beállítás mellett okostelefonokra letölthető app segítségével is vezérelhető lesz a fény erőssége, a hőkibocsátás szintje és az öntözés gyakorisága.
Már csak az kérdés, hogy mekkora helyet foglal el a lakásban egy olyan modell, amely megoldja egy 4 fős család zöldésszükségletét, mennyi energiát fogyaszt és az árán hány kg paradicsomot és krumplit lehetne venni a piacon?

Kapcsolódó cuccok: