Űrtechnológiás forgó biokert a lakásban

By  | 

Ha már annyira megnőtt a fű az ATX torony tetején, hogy kéthetente nyírni kell, akkor ideje egyel magasabbra szintre lépni a panelkertészkedésben. Mostantól már a szűk belvárosi lakás sem lehet kifogás az otthoni növénytermesztéshez, hiszen a DesignLibero Green Wheel segítségével akár a sötét kamrában is lehet a jövőben kertészkedni.

Az ötlet eredetileg a NASA-tól jött, miszerint a termőföldet nem egy sík területen, hanem egy kör alakú szerkezetben is szét lehet oszlatni, amit utána forgatni lehet, ők azonban a tervezési fázisnál nem jutottak tovább a 80-as években. Egyébként itt is a „föld” forog a „nap” körül, csak kicsit másképp… A XXI. század vetésforgója, csak hogy teljes legyen a félrebeszélés és a képzavar.

A Green Wheel-nél a napfényt a középen csüngő LED-es fényforrás helyettesíti, ami körül óránként egyszer körbeforog a növényekkel benőtt szerkezet. Ha pedig véletlenül 600 ford/perc sebességre kapcsolnánk (amit nem lehet) akkor rögtön kész lenne a gyümölcscentrifuga. A kerékbe lyukacsos vázat építettek be és kókuszrostokkal is átfuttatták a földet, hogy a növényi gyökerek biztosan megkössenek, továbbá a középen lévő fényforrásnak köszönhetően hatékonyabb és egyenletesebb megvilágítást kap a cserepedő kiskertünk. (javítva)

Az öntözés teljesen automatizált, ugyanis egy külön víztartály van elrejtve a kerék aljában, ahonnan a motor folyamatosan pumpálja a vizet a gyökerekhez az alsó részen, és mivel körbe-körbe jár a flóra, minden palánta megkapja majd a megfelelő vízutánpótlást.

Egyelőre koncepció-szinten tart a kivitelezés, de a tervek szerint a manuális beállítás mellett okostelefonokra letölthető app segítségével is vezérelhető lesz a fény erőssége, a hőkibocsátás szintje és az öntözés gyakorisága.
Már csak az kérdés, hogy mekkora helyet foglal el a lakásban egy olyan modell, amely megoldja egy 4 fős család zöldésszükségletét, mennyi energiát fogyaszt és az árán hány kg paradicsomot és krumplit lehetne venni a piacon?

Kapcsolódó cuccok:

9 hozzászólás

 1. asd

  2012. június 3. vasárnap at 17:56

  Nem vagyok valami jó biológiából, de a napsugárzásból különböző vitaminok meg egyéb hasznos dolgok is származnak, nem? Egy sima LED meg gondolom csak fény, ez elég a növényeknek?

 2. Fitz

  2012. június 3. vasárnap at 18:48

  Tényleg nem vagy túl jó. :) A napfény is csak fény, nincs benne vitamin. A probléma felvetése viszont jó, a LED fénye más, nem tudom ez mennyit számít. Végül is kendert is termesztemek lámpák alatt. ;)

 3. shg

  2012. június 3. vasárnap at 19:04

  elvileg a fémhalogén a legjobb a célra, de abba tilos belenézni mint a napba, mert megvakít.

 4. M

  2012. június 3. vasárnap at 21:19

  A cikk író sem valami jártas a természettudományokban.

  Wikipédia:
  „A gravitáció, más néven tömegvonzás egy távoli kölcsönhatás, amely bármilyen két, tömeggel bíró test között fennáll, és a testek tömegközéppontjainak egymás felé gyorsulását okozza. A gravitációs erő az az erő, amelyet az egyik test a másikra a gravitáció jelenségének megfelelően kifejt.”

  Amire te gondolsz a centrifugális vagy centripetális erő, az meg egy óra alatt körbeforduló ekkora keréken elég vicces méretű lehet…

 5. Szerzetes

  2012. június 4. hétfő at 07:05

  Jó lesz benne kendert termeszteni! Amúgy, a tetejébe, hogy teszi a földet, hogy ne potyogjon ki?

 6. hevil

  2012. június 4. hétfő at 10:36

  A fény (műnapfény) milyensége nagyon fontos (lenne), a gravitációt kiváltó/helyettesítő centrifugális hatás óránkénti 1 fordulattal valójában nulla!!! :-)))
  Legalább annyira kellene pörgetni, mint pl. amikor egy vödör vizet pörgetünk egy madzagon úgy, hogy ne folyjon ki a víz ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT KÖTELEZŐ KÍSÉRLET VOLT MÉG ANNO :-))))

  És végezetül: semmiféle „kakaószállal” nem turbózták azt a földet, mert ami a kertészetben és kimondottan a cserepes/ládás/stb., tehát nem szabadföldi kertészetben ilyesmi használatos, az KÓKUSZROST :-))))

 7. hevil

  2012. június 4. hétfő at 10:41

  Értem én Szerzetes hozzászóló vonzódását az elmélyült meditációt támogató kender iránt (persze lehet, hogy valójában csak a textiliparban vannak érdekeltségei, ez nem derült ki deffinitive), de azért javaslom elképzelni a tervezésnél a kender (cannabis sativa l.) tényleges méreteit és növekedési erélyét :-)))))

  u.i.:
  csak a tisztánlátás végett: mindkét kender cannabis sativa l. csak ami a szerzetesi örömökhöz és nem a csuhához áll közelebb, az a „varietas indica”
  Tehát nem vadkender, mert az egy hatástalan és használhatatlan gyomnövény, és nem is rokon, és nem is hasonlít annyira, és leginkább parlagfű :-))))

 8. hevil

  2012. június 4. hétfő at 10:45

  Továbbá rossz a kérdésfeltevés:
  „mekkora helyet foglal el a lakásban egy olyan modell, amely megoldja egy 4 fős család zöldségszükségletét ?”

  A kérdés igazából az, hogy hány ház férne el egy ilyen modellben egy átlagcsalád átlagfogyasztását véve alapul :-)))))

 9. Pingback: Heti Lakás Hírek - Ingatlaneladás.Com | Ingatlaneladás.Com