Honeywell Lyric okostermosztát – Nest párbaj

By  | 

honeywell-lyric-thermostat

A Honeywell története hiába nyúlik vissza 125 évvel ezelőttre, hiába tartoznak a Fortune 100 cég közé és hiába ők alkották meg 1953-ban a világ első kerek, tekerőgombos termosztáját, ha bárki ránéz a Honeywell Lyric okostermosztátra, akkor az első gondolat, ami eszébe jut, hogy lekoppintották a Nest-et. Ráadásul a 3 éves reakcióidő sem mondható éppen gyorsnak egy ilyen gyorsan fejlődő iparágban.

Hasonlítanak....

Hasonlítanak….

Az otthon-automatizálás piacot pár évvel ezelőtt rendesen megbolygató Nest Labs céget két ex-Apple mérnök, Tony Fadell és Matt Rogers alapította 2010-ben. A két fővel induló start-up 2012-ben már 130, idén januárban pedig már 460 szakembert foglalkoztatott, amikor is a Google is felfigyelt rá és masszív 3,2 milliárd dollárért, mintegy 750 milliárd forintért felvásárolta azt.

lyric-orange

Miben hasonlít és miben különbözik a két versenytárs szupertermosztát?

Mindkét megoldás kényelmet, rugalmasságot, egy adag mesterséges intelligenciát és számtalan okos funkciót és nem utolsósorban jelentős energia-megtakarítást ígér.

A Nest akárcsak egy hagyományos termosztát előre beprogramozható, hogy milyen menetrend szerint kapcsolja be és le, a fűtést illetve a légkondit, de rendelkezik egy automatikus, tanulékony okos üzemmóddal is, ami azt figyeli, hogy tartózkodik-e éppen valaki a lakásban, illetve a heti rendet is hamar megtanulja. Igaz, csak a termosztát látóterében érzékeli a mozgást, így a tökéletes eredmény érdekében több helyiségben is érdemes felszerelni, ami persze extra költségekkel jár.

A Lyric ezzel szemben azt mondja, hogy nem csak egy ponton és nem csak a lakásban figyeli a családtagok mozgását, hanem inkább az okostelefonjaikra összpontosít és azok lokációja alapján szabályozza a ház klímáját. Különböző zónákat állíthatunk be, akár az épületen belül, akár 150 métertől 10 km-ig terjedő távolságig. Például, ha csak a 7 km-re lévő szupermarketbe ugrunk ki télen, akkor nem veszi lejjebb a fűtést, ha viszont a 22 km-re lévő munkahelyünkre megyünk, akkor visszavesz napközben és amikor hazafelé átlépjük a 10 km-es zónahatárt, akkor felfűti komfortos szintre, mire hazaérünk, akkor is, ha 17 órakor kiesik a kezünkből a billentyűzet és akkor is, ha este 9-ig bentragadtunk túlórázni, nem megy feleslegesen a fűtés.

lyric-app-1

Mindkettőnek megvan az előnye hátránya: míg a Lyric esetében, ha teló nélkül közelítünk a házhoz, akkor vagy megfagyunk vagy kézzel kell feltekernünk a fűtést, míg a Nest esetében több helyiségben is fel kell szerelni az érzékelőket megfelelő hatás érdekében, de így is csak lakáson belül figyel, igaz megtanulja a heti rendet, csak a kivételeket nem feltétlenül. Persze ott vannak az app-ok, így okostelefon segítségével bárhonnét a távolból manuálisan felülbírálhatjuk az automatikus/okos következtetéseket.

lyric-iphones

A Lyric talán jobban figyelembe veszi az időjárást és az online érkező adatok alapján (külső hőmérséklet, páratartalom, várható időjárás, éjszakai lehűlés stb.) finomhangolja a belső klímát, illetve időjárás előrejelzést is mutat.

A friss fejlesztésű Airwave rendszer segítségével a Nest is tud hasonlót, de egyelőre csak a külső páratartalmat figyeli, de a szolgáltatások köre minden bizonnyal hamarosan bővülni fog.

Mindkét készülék havi kimutatásokat küld emailben, hogy az adott hónapban mennyi energiát és pénzt spóroltunk meg, illetve mennyi időt tartózkodtunk a zöld zónában. Sőt mindkét okostermosztát szól, hogyha légszűrőt illene cserélni a klímában.

Árcetli: a Nest $249-ért (56.000 Ft) már évek óta megvásárolható (a Nest széndioxid érzékelője pedig $99-ba kerül), míg a Honeywell Lyric augusztusban érkezik $279-ért (63.000 Ft)