Bio-autó eldobható karosszériával

By  | 

Nagyon kreatívan álltak hozzá egyes Fülöp-szigeteki tervezők egy olcsó automobil prototípusának megalkotásához. Mindössze 10 nap kellett Kenneth Cobonpue-nak és Albrecht Birkner-nek, hogy összehozzon egy hibrid háromkerekű szerkezetet, ehhez hozzávalóként bambusznádat, nádpálmát, nejlont és persze némi vasat használtak. A Phoenix névre hallgató modelljük majdnem 4 méter hosszú, és tulajdonképpen egy elnyújtott, ergonómikus nappali fotelre emlékeztet, ami nem is olyan meglepő, hiszen Cobonpue-ék cége elsősorban belsőépítészettel és lakberendezéssel foglalkozott, szintén természetes anyagokból (na jó, néha csalnak egy kis nejlon és fémalkatrész bevonásával).

A kerekeket és az elektromos motort nem igazán lehet még természetes anyagokkal helyettesíteni, ellenben a karosszéria nagy része újrahasznosítható anyagokból van, és kb. 5-10 éves élettartammal bír a természeti tényezők függvényében, hiszen nem mindegy, hogy mennyire szívja ki a nap vagy mennyire ázik szét a bambusz a monszunban. Leamortizálása után az egész felsőrész újra felhúzható hasonló anyagokból, elég lesz csak kiugrani a partra, vagy rosszabb esetben a szeméttelepre. A világításról sem feledkeztek meg, takarékos LED-lámpák gondoskodnak a belső és külső megvilágításról.

A készítőknél a motiváló tényező a megújuló erőforrások hatékonyabb kihasználása és a környezetszennyezés mérséklése volt, így nem meglepő, hogy egyelőre nem igazán törődtek olyan apróságokkal, mint például a kocsi beázása rossz időben, illetve egyes alapvető biztonságtechnikai elemek beépítése, ezért valószínűleg nem menne át egy komolyabb törésteszten sem. A koncepció azért előremutató, és a jövőben talán alternatívát jelenthet a modern, de drága hibrid meghajtású nyugati autóknak a szegényebb országokban.

1 hozzászólás

  1. szakipeet

    2011. október 19. szerda at 15:13

    Koncepciónak tényleg jól néz ki, bár befagyna a s.ggem télen :D
    A természetes anyagoknak nagy barátja vagyok, de ha elkezdenénk mindent bambuszból készíteni, gyorsan kifogynánk abból is.
    A tervezésről még valami, a MOL-csoport új formaruhákat terveztet, részletek a link mögött: http://minu.me/-mol-uniform