Bio-PC – Fűtermesztés a gép tetején

By  | 

A legtöbben a lehasznált és feleslegessé váló asztali gépüket végleg átadnák az enyészetnek, vagy egyenesen vinnék a szeméttelepre, ritkább esetben netalán szortíroznák egyes részeit az újrafelhasználhatósága szerint. Mike Schropp egy egész gyűjteményt halmozott fel leselejtezett PC-alkatrészekből, azonban ő egy kis természetes közeget is beiktatott egyik összeeszkábált PC-jébe, konkrétan búzafüvet termeszt a gép tetején.

Azért választotta pont a búzafüvet, mert viszonylag gyorsan nő, szép zöld, nem kényes, és igazából csak állandó hőmérsékletet kell biztosítani neki, Mike ezt úgy oldotta meg, hogy megbízhatóan „forrón” üzemelő modulokat pakolt a gépházba. Processzorként egy Pentium 4-est választott, ami már régen is köztudottan magas hőmérsékleten produkált, ehhez jött még egy régi FPS tápegység, Dell alaplap, 2 Gb-os RAM-memórialapok és egy Maxtor 120 Gb-os merevlemez.

Beiktatott a házba még négy átlátszó akrilcsövet is, hogy legyen mibe tölteni a termőföldet, meg hogy hasznosan kitöltse a szellős gépházbelsőt. Még ahhoz is volt türelme, hogy kitesztelje, miszerint a gépház tetején 19 Celsius fokos hőmérséklet az ideális a fűnek, belül pedig 29-33 fok az optimális a termőföldnek, amit a ventillátorokkal stabilizál ezen a szinten.

Zárásként egy dual boot setup keretében egy Windows és Linux-példányt is felhúzott a bio-PC-re, ugyanis Mike 5 éves fiának bőven megfelel ez a konfiguráció a gyerekjátékokhoz. Csak nehogy aztán félrelocsoljanak a vízzel.

3 hozzászólás