Emberi erővel hajtott úszó edzőterem a Szajnán

By  | 

Egy edzőteremben tekerni, és közben nézni a falat, általában nem túl izgalmas élmény. Óriási szerencséje lesz a párizsiaknak, ha megvalósul az olasz Carlo Ratti Associati dizájncég projektje: a Szajnán lebegve égethetik a zsírt, és gyönyörködhetnek a kilátásban, miközben spinningórán vesznek részt.

A Paris Navigating Gymnek egy 20 méter hosszú, átlátszó falú hajó adna otthont, és a vendégek által meghajtott 45 db spinning kerékpár biztosítaná az energiát ahhoz, hogy a létesítmény a Szajnán közlekedjen, mint egy túlméretezett, hitech közösségi vízibicikli. A tekerésből felszabaduló energiát egy inverter elektromos árammá alakítja, ez táplálja az úszó tornaterem-hajómotorját.

Az energiát napelemes rendszer tárolja, így a hajó akkor is üzemképes lesz, ha nincs elég elszánt bringás a fedélzeten. A keletkező plusz energiát pedig a rendszer visszajuttatja a hálózatba.

A lebegő edzőterem egyelőre csak terv, de a cég azt reméli, hogy másfél éven belül sikerül megvalósítani a projektet. Ha összejön, valószínűleg hónapokra előre be kell majd jelentkezni, hogy áramot termelhessünk a panorámás edzés közben.