Microsoft HoloLens: holografikus szemüveg

By  | 

A Microsoft a Windows 10 bemutatását egy igazán ütős kütyü, a Microsoft HoloLens holgrafikus szemüveg bejelentésével tette emlékezetessé. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Microsoft történetének legambiciózusabb kütyüjét leplezte le szerdán és a bemutatót követően a legkeményvonalasabb Microsoft fikázó geekek és újságírók is elismerően hümmögtek.

Microsoft-HoloLens-RGB

A Microsoft Hololens első ránézésre az Oculus-hoz hasonló virtual reality szemüveg, azonban nem egy újabb klón a sorban, teljesen más a koncepció. A Microsoft mérnökei szerencsére nem egy az arcunk elé tolt kijelzőben és pixelekben gondolkodtak. A holografikus szemüveg sokkal inkább egy augmented reality (kiterjesztett valóság) megoldás, azaz nem egy képzeletbeli világot vetít magunk köré, hanem a valós környezetet kombinálja, egészíti ki virtuális elemekkel. A 3D tárgyak, gombok, interfészek, renderek, játékok, szereplők mind a valós térben körülöttünk helyezkednek el.

Microsoft-HoloLens-MixedWorld-RGB

A HoloLens további lényeges tulajdonsága, számítógép vagy okostelefon csatlakoztatása nélkül, önmagában is működképes. A holografikus szemüveg / headset nem csak megjelenítő, hanem saját processzorral rendelkezik.

Microsoft-HoloLens-PivotPoint-RGB

Az első demo-t a NASA-van közreműködésben fejlesztették ki és a fotórealisztikus Mars-on sétálhatunk körbe, amely valós, a Curiosity által készített fotók alapján készült. Az egész megjeleníthető egy nagyobb irodai tárgyalóban. De nem csak körbesétálásra van lehetőség, hanem az Air Tap gesztusfeliső technológia segítségével interakcióba léphetünk a különböző tárgyakkal, objektumokkal.

Miután tavaly szeptemberben a Microsoft elképesztő 2,5 milliárd dollárért (700 milliárd Ft) megvásárolta a Minecraftot fejlesztő svéd Mojangot picit félő volt, hogy mit kezdenek vele, de például a HoloLens-szel párosítva igazán izgalmas dolgokra képes. A demo egy gombnyomásra Micecraft játéktérré varázsolja az egész nappalit. Felismeri a tárgyakat, bútorokat, falakat és azokat benépesíti pixelépületekkel, tereptárgyakkal. Játék után a rendrakás is egyszerűbb, nem kell LEGO kockákat keresnünk a szőnyeg alatt, csak kilépünk a játékból.

Microsoft-HoloLens-MineCraft

Hasonlóan lenyűgöző egy HoloLens Skype hívás. Mint egy sci-fiben, a levegőben elénk vetül a térben egy kijelző, amin megjelenik a hívott fél. Ha behívó fél is hasonló technológiát használ, akkor akár több száz kilométerre a távolból nyilakat, vonalakat rajzolva magyarázhatja el nekünk (miközben pont az látja, amit mi a szemüvegen keresztül), hogy hogyan kell megjavítani a lefolyót, hogyan kell átprogramozni a riasztót, vagy a jövőben komolyabb vizekre evezve egy mentős diszpécser központból segíthetnek az újraélesztésben vagy egy szülés levezetésében.

Microsoft-HoloLens-Skype

 

HoloLens demo video, beszarás:

https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA