Mint hal a vízben – búvárkodás palack nélkül

By  | 

Star Wars rajongók számára ismerős jelenet lehet, mikor a Baljós Árnyak című első epizódban Qui-Gonn Jinn és Obi-Wann Kenobi meglátogatják Jar Jar Binks vízalatti szülővárosát, hogy tárgyaljanak Otoh Gunga-val. A két jedi mielőtt fejest ugrana a tóba, szájba vesz egy fura kinézetű eszközt, mely segítségével képesek levegőhöz jutni a víz alatt is.

kenobis_breather2

Több mint valószínű, hogy Jeabyun Yeon, koreai dizájner a Star Wars-ból merített ihletett, mikor megrajzolta a Triton Oxygen Respirator terveit. Az eszköz nem csak kinézetét, de funkcióját is George Lucas filmjéből kölcsönözte.

A Triton ugyanis egy kompakt légző maszk, melyre csak rá kell harapni és már úszkálhatunk is – mint hal a vízben – persze csak elméletben. Az eszköz alapja egy filter, mely képes kiszűrni az oxigén molekulákat a vízből. Ez a szövet helyezkedik el a készülék két – leginkább kerékpár markolatra hasonlító – oldalra kinyúló részeiben.

triton-oxygen-respirator-by-jeabyun-yeon1

A készülék központi elemében foglal helyet egy mikrokompresszor, mely összesűríti a kiszűrt oxigént és egyben tárolja is. A kompresszort egy következő generációs akkumulátor látja majd el energiával, mely a dizájner szerint hasonló kapacitás mellett harmincszor kisebb lesz, mint a jelenleg kapható telepek.

Türelem ifjú padawan, türelem. Ugyanis bármilyen jól hangzik, a Triton Oxygen Respirator elkészítéséhez szükséges technológia egyelőre több kérdést vett fel, mint ahány alkatrészből állna maga az eszköz. Sajnos, ennek köszönhetően nem mostanában fog bekerülni a boltok kínálatába.

triton-oxygen-respirator-by-jeabyun-yeon3

4 hozzászólás

 1. Anakin

  2014. január 21. kedd at 19:47

  Max 6 méterig….
  Ezt mindenhol elfelejtik hozzá tenni

  • Miszter Geriszon

   2014. január 21. kedd at 20:16

   Szerintem az esetek nagy részében elég 1-2 méter is. Aki búvárkodni akar, menjen Egyiptomba, vagy mittómén. :)

 2. Murva

  2014. január 23. csütörtök at 16:08

  Ezt már Fogarasi „jómunkásember” Árpád feltalálta sok sok éve az atombunkerében. Neki megvan az eszköze ami a vízbűl veszi ki a zokszigént. Őtőle kell tanácsot kérni, biztos megtalálható az ojjektumban most is :)

 3. MArdellka

  2014. február 12. szerda at 21:10

  És mennyibe kerül??