Mint hal a vízben – búvárkodás palack nélkül

By  | 

Star Wars rajongók számára ismerős jelenet lehet, mikor a Baljós Árnyak című első epizódban Qui-Gonn Jinn és Obi-Wann Kenobi meglátogatják Jar Jar Binks vízalatti szülővárosát, hogy tárgyaljanak Otoh Gunga-val. A két jedi mielőtt fejest ugrana a tóba, szájba vesz egy fura kinézetű eszközt, mely segítségével képesek levegőhöz jutni a víz alatt is.

kenobis_breather2

Több mint valószínű, hogy Jeabyun Yeon, koreai dizájner a Star Wars-ból merített ihletett, mikor megrajzolta a Triton Oxygen Respirator terveit. Az eszköz nem csak kinézetét, de funkcióját is George Lucas filmjéből kölcsönözte.

A Triton ugyanis egy kompakt légző maszk, melyre csak rá kell harapni és már úszkálhatunk is – mint hal a vízben – persze csak elméletben. Az eszköz alapja egy filter, mely képes kiszűrni az oxigén molekulákat a vízből. Ez a szövet helyezkedik el a készülék két – leginkább kerékpár markolatra hasonlító – oldalra kinyúló részeiben.

triton-oxygen-respirator-by-jeabyun-yeon1

A készülék központi elemében foglal helyet egy mikrokompresszor, mely összesűríti a kiszűrt oxigént és egyben tárolja is. A kompresszort egy következő generációs akkumulátor látja majd el energiával, mely a dizájner szerint hasonló kapacitás mellett harmincszor kisebb lesz, mint a jelenleg kapható telepek.

Türelem ifjú padawan, türelem. Ugyanis bármilyen jól hangzik, a Triton Oxygen Respirator elkészítéséhez szükséges technológia egyelőre több kérdést vett fel, mint ahány alkatrészből állna maga az eszköz. Sajnos, ennek köszönhetően nem mostanában fog bekerülni a boltok kínálatába.

triton-oxygen-respirator-by-jeabyun-yeon3

4 hozzászólás