Épül a világ legmagasabb (45m) és leggyorsabb (100+ km/h) csúszdája

By  | 

A Schlitterbahn vízividámpark egyáltalán nem ott van, ahova a neve alapján képzelnénk, ugyanis az USA-ban, Kansas City közelében terül a szórakoztató komplexum. Itt található amerika első felfelé ívelő szakaszokat is tartalmazó hullámvasút-csúszdája és itt épült az első surfözésre alkalmas hullámokat generáló medence is.

vilag-legmagasabb-csuszdaja_01

Jeff Henry, a Schlitterbahn társtulajdonosa, most pedig a brazilok elől próbálja meg elhódítani a világ legmagasabb csúszdája címet. A Fortelezban található 41 méter magasról induló Insano csúszda végére 100km/h sebességre gyorsulnak a bevállalós vendégek. A Kansas City-ben épülő tornyot 45 méter magasra tervezik, az utasok pedig az amúgy gattya- és hátbőr-szaggató száguldás 4 személyes gumicsónakszerű képződményekben ordíthatják végig.

vilag-legmagasabb-csuszdaja_02

A gumicsónak a lejtő aljára érve 100km/h sebesség fölé gyorsul, így az egyenes szakaszon kialakított 15 méter magas bukkanó tetején az átlag amerikaiaknál könnyebb családok hajója, és az utasok gyomra, pár pillanatra a levegőbe emelkedhet.

vilag-legmagasabb-csuszdaja_03

Jeff Henry csúszdakoppintásban jó, de névválasztáson sem sokat gondolkodott, pofátlanul lesmittelte a brazilok Insano = Insane = Őrült/Őrület nevét, de azért, ha a vízividámpark németes nevet visel, akkor annyit azért tekert rajta, hogy a brazilok ne ismerjék fel, így kapta a giga-csúszda a Verrückt Meg-A-Blaster nevet.

vilag-legmagasabb-csuszdaja_04

A Verrückt átadását a szezonnyitó május 23-ára tervezik, párhuzamosan pedig egyéb masszív fejlesztések és beruházások is folynak nagyjából 1 milliárd dollár (!) értékben. Készül egy közel 2 km hosszú mesterséges folyórendszer, a megfelelő sodráshoz pedig percenként 300 köbméter vizet pumpálnak a rendszerbe. A folyórendszeren a vízividámpark körbeutazható és minden attrackió könnyen megközelíthető. A vidámpark köré pedig egy kisebb üdülőfalu felhúzását is tervezik tavaszig, a beruházás keretében. Videó a tovább után!

A legdurvább csúszdák, vidámparkok és hullámvasutak:


A világ legmagasabb csúszdája

10 hozzászólás

 1. Adam

  2013. november 20. szerda at 09:57

  khm, izé… magyarul „szörfözni” az ige.
  és az ember súlyától nem függ a gyorsulása, szóval hogy ki emelkedik fel, az nem a súlyától függ.

 2. Tamás

  2013. november 20. szerda at 16:40

  szabadesésnél nem függ de viszont ha lejtőn nézzüs a surlódási erő= surlódási együttható szorozva a tömeggel szorozva a gravitációs gyorsulással és még a lejtő szögéne cosinuszával és innentől kezdve függ a súlytól okoska ;)

 3. hiresegyfeju

  2013. november 20. szerda at 16:42

  De a lendülete bizony függ tőle. Vagyis a tömegétől.

 4. Tamás

  2013. november 20. szerda at 16:43

  ja és hozzáteszem hátha nem érted a súrlódási erő mindig a mozgás irányával ellentétesen hat szóval lassít! :)) legközelebb mielőtt ilyen okos kommenteket írsz tájékozódj…

 5. Tamás

  2013. november 20. szerda at 16:45

  igen a lendület is az a tömeg és a sabesség szorzata de az akkor számítana ha nekiütközne valaminek :D

 6. Balazs

  2013. november 20. szerda at 17:06

  Igen a surlodasi ero fugg a tomegtol abban igazad van viszont a gyorsulasi ertek az sosem fuggott a tomegtol

 7. Tamás

  2013. november 20. szerda at 20:31

  de így e miatt függ össze a gyorsulás is a tömeggel mert súrlódás van és ez lassítja a gyorsulást és mivel ilyen gumicsónakokon kell lecsúszni ezért a súrlódó felület ugyan akkora szóval a lassítóerő mértékénél igazából csak a tömeg számít esetleg még a közegellenállás szóba jöhet mivel ugye 1 nehezebb embernek álltalában a homlokfelülete is nagyobb viszont nem tudni h. 1 dagadt vagy izmos ember áramvonalasabb e mint 1 vékony… na mind1 de a lényeg h. ezen a lejtőn a kisebb tömegű test fogy gyorsabban menni

 8. Miszter Geriszon

  2013. november 20. szerda at 21:23

  Szerintem ez, amit csináltok, tipikus példája a szőrszál-hasogatásnak.
  Ki nem sz*rja le hogy gyorsul vagy lassul-e egy dagadt fazon ezen a csúszdán?
  El kell menni, le kell csúszni, aztán megint felmászni, és lehányni a félcsövön.

  Szerintem ilyen mélységekig elég elmenni ez a cikk kapcsán :)

 9. Balazs

  2013. november 21. csütörtök at 12:39

  tehat a konnyebb ember gyorsabb lesz…..te se menj el termeszettudomanyok iranyba :D

 10. Kry

  2014. április 27. vasárnap at 15:38

  Geriszon bácsinál a pont :)