Mutáns pókra hasonlít a CableRobot szimulátor

By  | 

A németországi Tübingenben lévő Max Planck Biológiai Kibernetikai Intézetének kutatói egészen elképesztő játékszert, egy különleges szimulátort hoztak összes, aminek pár napja mutatták be a működő prototípusát a sajtó nyilvánossága előtt.

Nagyon lebutítva a szimulátorokat egy számítógép és szoftver kombó vezérli, a képernyőre vagy virtual reality headsetbe vetített kép becsapja a szemünket a képpel szinkronban mozgó szerkezet pedig a többi érzékszervünket, ezzel szimulálva egy autóversenyt vagy hullámvasutat például.

cablerobot-szimulator

Az ülés mozgatását pneumatikus karokkal szokás megoldani, de az intézet kutató ennél merészebbet álmodtak: a szobába lépve, mintha egy gigantikus mutáns pók vetette volna ki a hálóját, ott figyel a hatalmas terem közepén a sarkokból csigás szerkezeten acélkábelekkel felfüggesztett szerkezet. A mindössze 80 kg-os üvegszálas, az ülést is magában foglaló ketrec 8 db 1,4 tonnának megfelelő erővel megfeszített acélkábel tartja, amiket a háttérből, mint egy marionett, egy 473 lóerő teljesítményű motor rángat, akár 1,5G-s gyorsulásnak kitéve az ülésben feszítő tesztalanyt.

cablerobot-szimulator-loero

A pilóta fején pedig egy vezeték nélküli VR headset ontja a környezet felépítő pixeleket a teljes élményhez.

vr-headset-szimulator

A CableRobot egyelőre még csak prototípus fázisban van, azonban így is nagyon látványos (kár, hogy a videó néma). Egy 40 m2-es és 5 méter belmagasságú teremben, gyakorlatilag bármilyen jármű mozgását képes leszimulálni, legyen az egy rally autó, helikopter vagy hullámvasút. Szívesen tesztelnénk…